Sininen ryhmä

Kansainvälistä huippua tavoittelevat urheilijat kuuluvat Sinisen ryhmän nimellä kutsuttuun seuran huippuryhmään. Sinne hyväksytään aikuisten tai nuorten ryhmän urheilijoita, jotka ovat tavoittaneet nuorten maajoukkuetason tai aikuisten maajoukkuetason tai ovat lähellä sitä.

Ryhmässä yhteistä kansainvälistä menestystä tavoitellaan harjoittelemalla yhdessä tulevien arvokisojen maastoissa, jakamalla tietoa maastojen vaatimuksista ja rakentamalla yhteistä käsitystä siitä, mitä voittaminen maailman huipulla vaatii. 

Vuoden 2024 Suomen Suunnistusliiton A-maajoukkueessa sinisen ryhmän urheilijoista ovat mukana Olli Ojanaho, Topi Syrjäläinen ja Tuomas Heikkilä.

Vuonna 2023 Suomea Sveitsin MM-kisoissa edustivat Olli Ojanaho ja Topi Syrjäläinen sekä Viron joukkueessa Evely Kaasiku, Ranskan joukkueessa Mathieu Perrin ja Kanadan joukkueessa Emily Kemp. EM-sprinttijoukkueessa Tuomas Heikkilä ja Otto Kaario. Nuorten MM-joukkueessa Suomea edusti Jussi Raasakka.

Arvokisamenestystä miesten viesteistä vuonna 2023 tuli seuraavasti: MM-viestihopea; joukkueessa juoksivat Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho. Sprintin EM-pronssi; Joukkueessa juoksi Tuomas Heikkilä sekä nuorten MM-viestipronssi; joukkueessa juoksi Jussi Raasakka.

Yksilökisoissa parhaita arvokisasijoituksia olivat Olli Ojanahon MM-pitkänmatkan pronssi ja O-Ringenin kokonaisvoitto sekä Tuomas Heikkilän voittama EM-pronssi sprintissä.

Vuoden kohokohtiin kuului myös miesten 1.joukkueen saavuttama 3.sija Porvoo-Jukolassa. Naisten Venlojen 1.joukkue onnistui myös, ollen 13.

Sinisen ryhmän urheilijat käyttävät Lumoniten valaisimia myös kaudella 2024!
Sinisen ryhmän vaatettaa Noname
2023 Porvoo-Jukolan 3. sija joukkueella Tuomas Heikkilä, Einari Heinaro, Veli Kangas, Arttu Syrjäläinen, Topi Syrjäläinen, Mathieu Perrin ja Olli Ojanaho. Kuva Jarmo Koskela
MM-viestihopeaa Sveitsistä, joukkueessa Topi Syrjäläisen ja Olli Ojanahon lisäksi Miika Kirmula. Kuva: Anu Uhotoinen / SSL
EM-sprinttipronssia sekä henkilökohtaiselta että viestistä saavuttanut Tuomas Heikkilä. kuva SSL/Anu Uhotoinen
2023 Porvoossa Venlojen viestissä 13. sija joukkueella Tereza Šmelíková, Emily Kemp, Milla Mattila ja Evely Kaasiku. Kuva Markku Brummer

Vuonna 2024 siniseen ryhmään kuuluu 14 urheilijaa. Ryhmän jäsenet kuuluvat myös omiin normaaleihin valmennusryhmiinsä (nuoret, naiset tai miehet)

Urheilijat

Valmennus

Ryhmän valmennuksesta vastaavat seuran sinisen jaoston valmentajat. Jaosto

  • järjestää kansainvälisiin edustustehtäviin tähtääviä leirejä ja harjoituksia,
  • tukee kulttuuria, jossa mahdollisemman monella seuran urheilijalla olisi (realistisena) tavoitetasona A- tai B-maajoukkuetaso sekä 
  • huolehtii että seuralla on hyvät verkostot SSLn valmennustoimintaan ja suomalaisen huippu-urheilun valmennusjärjestelmään.

Sinisen ryhmän vastuuvalmentajana ja jaoston puheenjohtajana toimii Henrik Tala. Urheilijoita kansainväliselle huipulle sparraa myös Elina Lammi. Tulevia kisamaastoja ja kansainvälisen suunnistuksen haasteita skouttaavat Kalle Rantala ja Atte Lahtinen. Varusteista huolehtii Pekka Väisänen.