Seuran tarina

Olemme Suomen suurin suunnistusseura. Seuraan kuuluu noin 900 jäsentä, joista neljäsosa on alle 21-vuotiaita. Kilpailumenestyksellä mitattuna olemme myös Suomen menestyvimpiä seuroja. Vuonna 2021 ja 2023 olimme miesten joukkueella Napapiiri-Jukolassa ja Porvoo Jukolassa kolmansia ja SM-viesteissä kolmen joukossa jo viisi vuotta putkeen. Naisten joukkue oli Porvoo-Jukolassa sijalla 13. Seurassamme on monta maajoukkuesuunnistajaa. Yhä useampi urheilijoistamme tavoittelee realistisesti kansainvälistä menestystä.

Olemme Olympiakomitean tähtiseura kaikilla osa-alueilla, lasten ja nuorten, aikuisten ja huippu-urheilun osalta. Tämä osoittaa halumme kehittää toimintaa jatkuvasti. Haluamme olla yhteiskunnan kehityksessä mukana pysyvä seura, joka tarjoaa mielekästä harrastusta ja yhdessäoloa kaikille suunnistuksesta kiinnostuneille. Panostamme huippu-urheiluun ja seurasta löytyy motivoituneita urheilijoita ja erinomaista valmennusosaamista. Päivitämme osaamistamme jatkuvasti.

Iltarasteilla ja yrityksille suunnatussa Firmaliigassa tehdään vuosittain yli 20 000 liikuntasuoritusta. Järjestämme vuosittain kaksipäiväisen Helsinki O-Games -kilpailun sekä usein myös muita kansallisia tai alueellisia kilpailuja. Seuramme seniorit ovat järjestäneet erittäin suosittuja labyrinttisuunnistuksia pääkaupunkiseudun koululaisille jo usean vuoden ajan sekä kouluilla että Myllypuron palloiluhallissa.

Kartat, joilla järjestämme suunnistusta ovat pääasiassa Helsingin Keskuspuistosta sekä Espoon ja Vihdin alueella Nuuksion järviylängöltä, Etelä-Suomen hienoimmista maastoissa. Tapahtumissamme on korkeat ympäristövaatimukset luonnon kulumisen minimoimiseksi. Tässä teemme yhteistyötä tutkimustiedon pohjalta Metsähallituksen kanssa. Haluamme, että suunnistus on mahdollista upeissa metsämaastoissa tulevaisuudessakin. Lisäksi järjestämme kaupunkialueella sprinttisuunnistuksia eri puolilla Helsinkiä.

Seuran monipuolisen ja laadukkaan toiminnan mahdollistaa upea jäsenistö, joka tekee vapaaehtoisia tehtäviä niin tapahtumissa kuin niiden valmistelussa omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Toimintaa organisoi kuntosuunnistusjaosto, kilpailujaosto, kolme valmennuksen jaostoa, toiminnanjohtaja, valmennuskoordinaattori ja hallitus.

Venla relay / Venlojen viesti (Kangasala, 20190615)
Finnish relay orienteering championships (Pöytyä, 20.9.2020)

Historia

Jukolaan lähtö 1953 (Vilho Hiltunen / Urheilumuseo)
Jakomäestä 1978 (kuva Vilho Hiltunen / Urheilumuseo)

Helsingin Suunnistajat perustettiin toisen maailmansodan katveessa vuonna 1943, kun pääkaupunkiseudun suunnistajat halusivat liittyä yhteen. Seura nousi välittömästi suomalaisen suunnistuksen edelläkävijäksi kilpailujen järjestäjänä ja urheilijoiden valmentautumisessa.

Helsingin Suunnistajat on voittanut Jukolan viestin kahdeksan kertaa, mutta oli myös merkittävänä seurana synnyttämässä viestiä ja sen taustayhteisöä Kaukametsäläiset ry:tä. HS on ollut neljästi Jukolan viestin järjestäjä. Seura on Suomen Suunnistusliiton (p. 1945) perustajajäsen.

Poikkeuksellisen merkittävä innovaatio syntyi 1970-luvulla, kun Helsingin Suunnistajat aloitti Iltarastien järjestämisen yhteistyössä Ilta-Sanomien kanssa. Hölkkäinnostuksen ja kaupungin kasvun kanssa sopivaan hetkeen sattunut uusi luontoliikunnan muoto saavutti välittömästi valtavan suosion. Tästä alkoi vastaavien kuntosuunnistustapahtumien leviäminen eri puolille Suomea.

Vuonna 2017 seura järjesti historian ensimmäistä kertaa SM-kilpailun Helsingin kaupungin rajojen sisäpuolella. Sprintin Suomen mestaruudet ratkottiin Kannelmäen ja Malminkartanon alueella erinomaista palautetta saaneessa kilpailussa.

Seura täytti 75 vuotta 2018, jolloin HS:n tarina painettiin myös kirjaksi. Urheilumuseon tutkijan Kalle Rantalan kirjoittama Metsissä kuljimme kerran – Helsingin Suunnistajat 1943–2018 kertoo sanoin, kuvin ja kartoin seuran huikean matkan osana pääkaupunkiseudun kehitystä ja suunnistuksen muuttumista.

Kirjan voi tilata laittamalla viestiä synnove.miettinen@helsinginsuunnistajat.fi