Nuorten valmennusryhmä

Nuorten valmennusryhmään kuuluvat seuran 14–18 -vuotiaat urheilijat.

Valmennusryhmään kuuluva nuori voi olla kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tavoitteellisesti pyrkivä tai suunnistusta aktiivisesti harrastava. 

Kaudella 2021 ryhmään kuuluu 40 nuorta urheilijaa.

Finnish ultra long orienteering championships (Hakunila, Vantaa, 20191020)

Toiminnan tavoitteet

Nuorten valmennusryhmän toiminnan tavoitteena on kannustaa nuoria urheilulliseen elämäntapaan ja tarjota ympärivuotinen mahdollisuus harjoitella laadukkaasti ja tavoitteellisesti, omien tavoitteiden mukaisesti.

Toiminnan huippu-urheilullisena tavoitteena tukea kulttuuria, jossa mahdollisimman monella  seuran nuorella  olisi  tavoitteena kansallisella ja kansainvälisellä tasolla menestyminen sekä pyrkiä herättämään nuorten intohimo suunnistukseen ja omien rajojen etsimiseen siten, että mahdollisimman moni jatkaa kilpaurheilu-uraansa myös huippu-urheilu vaiheessa.

Nuoria kannustetaan asettamaan suunnistajan polulla kehittymiselle omat tavoitteensa, on kyse sitten vähän kilpailevasta tai nuorten ja aikuisten huipulle haluavasta. Ryhmän muodostamisessa, ryhmähengen luomisessa ja toiminnassa otetaan huomioon yksilöiden eriaikainen kehittyminen ja halu sitoutua säännölliseen ja tavoitteelliseen harjoitteluun.

Toiminta

Nuorten valmennusryhmän toiminta pohjautuu vuosi- kausi- ja viikkosuunnitelmiin, joka muokataan ryhmille ja urheilijoille sopiviksi. Toiminnan perustana on oman ryhmän harjoittelu. Henkilökohtaiseen harjoittelun ohjelmointiin pyritään siirtymään 15–16 ikävuoden paikkeilla, riippuen urheilijan omasta motivaatiosta ja tavoitteellisuudesta.

Osassa harjoituksia, leirejä ja kilpailumatkoja nuoret toimivat yhdessä miesten ja naisten valmennusryhmien urheilijoiden kanssa. Vastaavasti nuorimmat ryhmäläiset harjoittelevat, leireilevät ja kilpailevat osin yhdessä heitä nuorempien kanssa. Ryhmärajoja ei ole tehty eriyttämään urheilijoita ja heidän harjoitteluaan.

Valmennus

Toimintaa vetää vastuuvalmentajat, joiden tehtävänä on koordinoida valmennuksen suunnittelua ja toteutusta yhdessä pienemmistä ryhmistä vastuussa olevien ryhmävalmentajien kanssa. Ryhmävalmentajien tehtävänä on pienryhmänsä urheilijoiden yksilötason harjoittelun ja kehityksen seuranta sekä yhteydenpito urheilijoihin, heidän henkilökohtaisiin valmentajiin ja huoltajiin.

Valmentajien tehtävässä tärkeätä on myös positiivisen ja kannustavan ilmapiirin luominen sekä urheilijaksi kasvamisen tukeminen. Seurannan merkitys korostuu erityisesti niissä tapauksissa, joissa urheilijalla ei ole omaa henkilökohtaista valmentajaa. Seura pyrkii auttamaan henkilökohtaisten valmentajien löytämisessä tavoitteellisesti harjoitteleville nuorille.

Nuorten valmennusryhmän vastuuvalmentajina toimivat Sari Kallela ja Marko Rajala. Nuoria urheilijoita sparraavat tähtiseuravalmentajat Jani Lakanen, Elina Lammi ja lasten ja nuorten taitovalmentaja Anton Salmenkylä. Yhteystietoihin

Tukitiimit tukevat kokonaisuutta

Valmennuksen tukitiimit, taitotiimi, fysiikkatiimi ja terveydellinen tukitiimi, joilla jokaisella oma tärkeä tehtävänsä laadukkaan valmennuksen edistämiseksi, tukevat kokonaisuutta.

Taitotiimi osallistuu valmennuksen suunnistusharjoitusten suunnitteluun ja toteutukseen sekä organisoi nuorille pöytäharjoitteita. Taitotiimiläiset auttavat myös urheilijoita suunnistussuoritusten analysoinnissa ja tärkeimpien kilpailumaastojen ja -karttojen ennakkoanalyyseissa

Fysiikkatiimi osallistua kausi- ja viikkoharjoitussuunnitelman laatimiseen sekä yksittäisten harjoitusten kuten juoksutekniikka-, kuntosali- ja muiden fysiikkaharjoitusten suunnittelun ja toteutuksen koordinointiin yhdessä valmennuksen muiden valmentajien kanssa.

Terveydellisen tukitiimin osallistuu vammoja ennaltaehkäisevän harjoittelun ja harjoitteiden jalkauttamiseen, lihastasapainokartoitusten tekemiseen sekä tapaturmien ja rasitusvammojen hoitoon tai hoitoon saattamiseen.

Talvikauden harjoitukset

  • maanantai: lepo / omatoimiharjoitus
  • tiistai: juoksuharjoitus, Liikuntamylly / testijuoksu
  • keskiviikko: voimaharjoitus, Oulunkylän kuntosali
  • torstai: mäkijuoksutreeni, Paloheinä
  • perjantai: omatoimiharjoitus
  • lauantai: taitoharjoitus
  • sunnuntai: seuran sunnuntaijumppa / omatoimiharjoitus

Kesäkauden harjoitukset

Kilpailukaudella nuorten valmennustoiminta sopeutetaan kausi- ja viikkosuunnitelmien pohjalta kilpailukalenteriin sopivaksi.

Leireillä ja kilpailumatkoilla ilo irti ja kehitys lentoon

Leireillä ja yhteisillä kilpailumatkoilla on tärkeä rooli yhteishengen luomisessa ja innostuksen herättämisessä.

Harjoituskauden aloittaa valmennuksen yhteinen Info-leiri marraskuussa. Talven aikana järjestetään kuukausittain harjoitusleirejä joko Vierumäellä tai kotileireinä.
Hiihtoloman aikaan Nuorten valmennusryhmäläisiä osallistuu valmennuksen leirille Portugaliin tai Espanjaan ja Pääsiäisenä valmistaudutaan kilpailukauteen Ahvananmaalla tai Tiomila-leirillä Ruotsissa. Nuorten Jukolaan ja Ungiin valmistava leiri järjestetään kesällä.
Nuorten valmennusryhmän nuoria kannustetaan pyrkimään ja osallistumaan Suunnistusliiton leiritykseen (Maajoukkueleirit, SuHu-leirit, VOL-leirit, yläkoululeirit ja leimausleiri).

Kauden tärkeimmät kilpailut, joihin pyrimme saamaan mahdollisimman vahvan ja laajan osallistujajoukon ovat näyttökilpailut, SM-kilpailut sekä Nuorten EM ja MM-kilpailut.
Tärkeimmät viestit ovat SM-viesti, Nuorten Jukola ja Ungi.

Muita viestejä, joihin osallistumme: Jukola ja Venlat, Tiomilan nuorten viesti, Halikko-viesti, 25 Manna, Nuorisoviesti. Nuorten valmennusryhmän urheilijoita osallistuu myös Viestiliigan osakilpailuihin miesten ja naisten joukkueissa.