Nuorten valmennusryhmä

Nuorten valmennusryhmään kuuluvat seuran 14–18 -vuotiaat, vuonna 2005 – 2009 syntyneet nuoret, joita on kaudelle 2023 yhteensä 30.

Valmennusryhmään kuuluva nuori voi olla kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tavoitteellisesti pyrkivä tai suunnistusta aktiivisesti harrastava. 

Kuva Raino Lampinen

Toiminnan tavoitteet

Nuorten valmennusryhmän toiminnan tavoitteena on kannustaa nuoria urheilulliseen elämäntapaan ja tarjota ympärivuotinen mahdollisuus harjoitella laadukkaasti ja tavoitteellisesti, sekä tukea kulttuuria, jossa nuorilla on tavoitteena kansallisella ja kansainvälisellä tasolla menestyminen.

Tavoitteena on myös auttaa nuoria löytämään oma intohimonsa suunnistukseen ja omien rajojensa etsimiseen siten, että mahdollisimman moni jatkaa kilpaurheilu-uraansa myös huippu-urheilu vaiheessa.

Toiminnan periaatteet

Nuorten valmennusryhmän toiminta pohjautuu vuosi- kausi- ja viikkosuunnitelmiin. Toiminnan perustana on oman ryhmän harjoittelu. Henkilökohtaiseen harjoittelun ohjelmointiin pyritään siirtymään 15–16 ikävuoden paikkeilla, riippuen urheilijan omasta motivaatiosta ja tavoitteellisuudesta.

Nuoria kannustetaan asettamaan suunnistajan polulla kehittymiselle omat tavoitteensa, on kyse sitten vähän kilpailevasta tai nuorten ja aikuisten huipulle haluavasta nuoresta. Ryhmän muodostamisessa, ryhmähengen luomisessa ja toiminnassa otetaan huomioon yksilöiden eriaikainen kehittyminen ja halu sitoutua säännölliseen ja tavoitteelliseen harjoitteluun.

Osassa harjoituksia, leirejä ja kilpailumatkoja nuoret toimivat yhdessä miesten ja naisten valmennusryhmien urheilijoiden kanssa. Vastaavasti nuorimmat ryhmäläiset harjoittelevat, leireilevät ja kilpailevat osin yhdessä heitä nuorempien kanssa.

Valmennus

Vastuuvalmentajat koordinoivat valmennuksen suunnittelua ja toteutusta. Valmennustoiminta suunnitellaan kokonaisuutena ja toteutetaan seuravalmentajien kesken.

Valmentajien tehtävänä on urheilijoiden yksilötason harjoittelun ja kehityksen seuranta sekä yhteydenpito urheilijoihin, heidän henkilökohtaisiin valmentajiinsa ja huoltajiinsa. Tärkeää on myös positiivisen ja kannustavan ilmapiirin luominen sekä urheilijaksi kasvamisen tukeminen.

Urheilijoiden seurannan merkitys korostuu niissä tapauksissa, joissa urheilijalla ei ole henkilökohtaista valmentajaa. Seura pyrkii auttamaan henkilökohtaisten valmentajien löytämisessä tavoitteellisesti harjoitteleville nuorille.

Nuorten valmennusryhmän vastuuvalmentajina toimivat Sari Kallela ja Marko Rajala. Nuoria urheilijoita sparraavat tähtiseuravalmentajat Jani Lakanen, Elina Lammi ja lasten ja nuorten taitovalmentaja Anton Salmenkylä. Yhteystiedot

Tukitiimit tukevat kokonaisuutta

Valmennustoimintaa tukevat tukitiimit, joilla jokaisella oma tärkeä tehtävänsä laadukkaan valmennuksen edistämiseksi.

Taitotiimi osallistuu valmennuksen suunnistusharjoitusten suunnitteluun ja toteutukseen sekä organisoi nuorille pöytäharjoitteita. Taitotiimiläiset auttavat myös urheilijoita suunnistussuoritusten analysoinnissa ja tärkeimpien kilpailumaastojen ja -karttojen ennakkoanalyyseissa

Fysiikkatiimi osallistua kausi- ja viikkoharjoitussuunnitelman laatimiseen sekä yksittäisten harjoitusten kuten juoksutekniikka-, kuntosali- ja muiden fysiikkaharjoitusten suunnittelun ja toteutuksen koordinointiin yhdessä valmennuksen muiden valmentajien kanssa.

Terveydellisen tukitiimi osallistuu vammoja ennaltaehkäisevän harjoittelun ja harjoitteiden jalkauttamiseen, lihastasapainokartoitusten tekemiseen sekä tapaturmien ja rasitusvammojen hoitoon tai hoitoon saattamiseen.

Talvikauden harjoitukset

 • maanantai: lepo / omatoimiharjoitus
 • tiistai: juoksuharjoitus, Liikuntamylly / testijuoksu
 • keskiviikko: voimaharjoitus, Oulunkylän kuntosali
 • torstai: mäkijuoksutreeni, Paloheinä
 • perjantai: etäkuntopiiri tai omatoimiharjoitus
 • lauantai: taitoharjoitus
 • sunnuntai: seuran sunnuntaijumppa / omatoimiharjoitus

Kesäkauden harjoitukset

Kilpailukaudella nuorten valmennustoiminta sopeutetaan kausi- ja viikkosuunnitelmien pohjalta kilpailukalenteriin sopivaksi.

Leireillä ja kilpailumatkoilla ilo irti ja kehitys lentoon

Leireillä ja yhteisillä kilpailumatkoilla on tärkeä rooli yhteishengen luomisessa ja innostuksen herättämisessä.

Nuorten valmennusryhmän nuoria kannustetaan pyrkimään ja osallistumaan Suunnistusliiton leiritykseen (Maajoukkueleirit, SuHu-leirit, VOL-leirit, yläkoululeirit ja leimausleiri).

Kauden tärkeimmät kilpailut, joihin pyrimme saamaan mahdollisimman vahvan ja laajan osallistujajoukon ovat näyttökilpailut, SM-kilpailut sekä Nuorten EM ja MM-kilpailut. Tärkeimmät viestit ovat SM-viesti, Nuorten Jukola ja Ungi.

Muita viestejä, joihin osallistumme: Jukola ja Venlat, Tiomilan nuorten viesti, Halikko-viesti, 25 Manna, Nuorisoviesti. Nuorten valmennusryhmän urheilijoita osallistuu myös Viestiliigan osakilpailuihin miesten ja naisten joukkueissa.

Suunta Huipulle -seuraohjelma

Suunnistusliiton Suunta Huipulle -ohjelma tukee seuroja innostavien ja kehittävien valmennusympäristöjen rakentamisessa. Tavoitteena on, että valmennustoiminnan kehittyminen näkyy erityisesti huippusuunnistajan tai huipulle tähtäävän suunnistajan arkivalmennuksessa ja -ympäristössä.

HS:n yhdessä Espoon Suunnan ja OK Trianin toteuttama Suunta Huipulle-seurayhteistyö on alkanut syksyllä 2021. Lynx tullut mukaan hieman myöhemmin. Suunnitelmat ovat laadittu vuodelle 2023 osittain. Pääkohderyhmänä ovat 15–20-vuotiaat innokkaat ja tavoitteelliset nuoret suunnistajat. Yhteistyö toteutetaan yhteisharjoituksina, yhteisinä leireinä ja leiripäivinä sekä yhteistenä juoksutesteinä.

Leiripäivä-ja leirisuunnitelmat 2022–2023:

 • 18.-20.11. Vierumäki, nuoret (avoin myös muille kiinnostuneille)
 • 2.-6.12. Kotileiri (SuHu), Helsinki
 • 5.-8.1. Vierumäki, kaikki ryhmät
 • 20.(?)-22.1. Sulan maan leiri, Latvia
 • 11.-26.2. Etelänleiri (paikka vahvaistamatta), jatkoviikko 27.2.-5.3.
 • 17.-19.3. Sulan maan leiri, Nauvo
 • 7.-10.4. Pääsiäisleiri, Sarpsborg, NOR
 • 29.4. SuHu-leiripäivä, Hollola
 • 16.-21.5. Tiomila-valmistautuminen + kisat
 • 3.-4.6. Jukola-kotileiri
 • SM-pitkän leiri, Joensuu (SuHu) 10.-13.8.

Mahdollisesti saattaa tulla muita leiripäiviä ja leirejä kalenteriin vuoden mittaan. Tarkemmat tiedot leirityksestä ja kisamatkoista valmennuksen vuosilakanassa

Testaustoiminta 2023:

Päivitetään päivämäärien vahvistuttua

HS järjestää ominaisuustestit ja kasva urheilijaksi -testit kaksi kertaa vuodessa Liikuntamyllyn tiistaiharjoituksen yhteydessä.

Nuorisoviesti voitto 2022
Leireilemässä 2021