Kaasiku Evely

Syntymävuosi: 1993

Asuinpaikka: Leppävaara, Espoo

Ammatti: Markkinointijohtaja

Twitter ja Instagram: molemmat @evelykaasiku

Parhaat tulokset:  EM hopea 2022 keskimatka, MM 10. sija 2023 keskimatka, MM 16. sija, keskimatka, 2017, EM 20. sija, keskimatka, 2018, EM 5. sija, viesti, 2014

Valmentaja: Paul Poopuu

linkki SSL:n profiiliin, jos sellainen on: IOF athlete profile: https://orienteering.sport/athlete/evely-kaasiku/ 

Kuka olet, mistä tulet? Olen yksi energinen suunnistajatyttö joka otti vahingossa karttaämperistä vähän pitemmän radan kartan ja eksyi Virosta Suomeen. 🙂

Kauanko olet kilpaillut suunnistuksessa ja onko sinulla muuta urheilullista taustaa?
Viron mestaruuskisojen mitaleja aloin jahtaamaan vuonna 2008. Kansainvälisiä tavoitteita on minulla vuodesta 2011 alkaen. Ennen suunnistusta olen kilpaillut myös hiihdossa, pyöräilyssä, juoksussa ja uinnissa. Olen harrastanut myös muita lajia, mutta ne ovat jääneet vain treenin tasolle. Hiihto on käynyt kanssani mukana niin pitkään kuin muistan (melkein synnyin jo sukset jalassa :)). Varmaan jos olisi ollut kodin lähellä hiihtotreenejä, olisi minusta tullut hiihtäjä. Uintia treenasin jossain vaiheessa paljon ja olin jo hyvin kehittymässä, mutta sitten huomasi minut suunnistusvalmentaja ja vuodelta 2005 alkaen en ehtinyt enää muihin kisoihin ja pian myös treeneihin, kun kaikki viikonloput olivat suunnistuskisoja täynnä ja mun valmentaja oli hyvin aktiivinen ottamaan minua aina mukaan.

Suunnistusurasi kohokohta tai parhain suoritus Ehdottomasti Europan Mestaruuskisojen hopeamitalin voittaminen perheen ja kotiyleisön edessä, sillä EM-kisat oli vuonna 2022 Virossa. Ehdin istua kauan leader-tuolissa kun vasta kisan viimeinen lähtijä tuli maaliin minusta paremmalla ajalla. Tämä oli ihan kauhea jännitysnäytelmä kun joka minuutti selvisi kovia nimiä, ketkä tekivät isoja virheitä ja jäivät vuorotellen selän taakse. Hopeamitali oli todella iso juttu itselle, kun vielä kolme viikkoa ennen kisoja olin reväyttänyt etureiden ja just ja just pystyin rauhallisesti juoksemaan. Sille lisäksi tämä oli ensimmäinen arvokisamitali Viron naissuunnistajalle ja vasta kolmas arvokisamitali Virolle ylipäätä kahden pronssin jälkeen. Hyppäsin lavalla ja itkin kun voittaja kun viimeinen lähtijä tuli maalin ja tulokset selvisi, monet ihmiset itkivät lavan edessä ja tiedän, että myös kotisohvilla. Tämä oli päivä joka tuo vieläkin tipan linssi kun muistutan näitä hetkiä. Ja just tämän takia onkin urheilu niin ihana.

Tavoitteesi suunnistuksessa? Oman rajan koskeminen. Haluan vaan tiedä kuinka korkealle pystyn. Uskon, että vielä on pitkä matka mennä.

Lempimaastosi? On monta paikka, jossa tykkään suunnistaa ja on tosi vaikea sanoa yhtä lempimaastoa. Jos on pakko sanoa jotain, sitten kyllä Ponsa on Suomessa makea ja Vitipalu on Virossa erittäin hyvä ja haastavaa.

Peukku- vai levykompassi ja miksi? Peukku. Mä en ole melkein yhtään levykompassilla suunnistanut. Valmentaja antoi jo aika aikaisin mulle peukkukompassin käteen ja en vaan ole ikinä miettinyt, että voisi/pitäisi levyä käyttää. Ehkä pitäisi kokeilla!

Mitä teet, kun pummaaminen alkaa? Pysähdyn ja tarkistan. No ei. Se on tavoite, mutta oikeasti olen jälkikäteen huomannut, että mä usein vaan juoksen sinne suuntaan josta voisi tulla jotain huomattava vastaan. Näin pystyy pummaamaan nopeammin kuin pysähtyessä jossain, missä en kuitenkaan tiedä, missä olen. Vaikka mä nykyään kyllä osaan aika hyvin jo pysähtyä, mulla on silti hyvin kehittämisvaraa tässä.

Mottosi! Vaikka olen aika praktillinen ihminen, mulla on itse asiassa kaksi mottoa jota mä uskon. “A quitter never wins and a winner never quits” ja “kaikki on mahdollista”.

Musiikkimaku? Tosi vaihteleva. Melkein kaikista tyyleistä löytyy jotain sopivaa. Mutta en kyllä jaksa ihan hard metalia kuunnella. Ymmärrän taiten osaa jostain laulusta, mutta se ei ole minulle riittävän nautittava.

Mikä on parasta suunnistuksessa? Vaihtelevuus ja loputon kehittymismahdollisuus.

Mikä on parasta Helsingin Suunnistajissa? Olen vielä oppimassa sitä, mikä on paras, mutta tykkään jo nyt tosi paljon hyvästä ja positiivisesta tiimihengestä. Liityin HS:n kanssa, koska etsin lisää treenimahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla ja tukea henkilökohtaisiin kisoihin valmistautumiseen.

Kuva Markku Brummer