Yhteislähtö: Yösuunnistuksen alkeet

HS Yhteislähtö eli Helsingin Suunnistajien aikuisten harrasteryhmä houkuttelee kokeilemaan yösuunnistusta. Yösuunnistuksen alkeet -harjoituksella haemme tutuista maastoista tuntumaa öiseen metsään ja sovellamme suunnistustaitoja liikkumiseen pimeässä.

Yösuunnistus antaa ihan uuden ulottuvuuden ja lisähaasteen liikkumiseen tuttuissa lähimetsissä. Erityisesti Etelä-Suomen pitkässä syksyssä ja lumettomassa alkutalvessa yösuunnistustaidot pidentävät kautta ja lisäävät suunnistusmahdollisuuksia merkittävästi. Poimi tästä vinkit yösuunnistustaitojen kehitykseen.

“Oman valokeilan kanssa on kuin omassa ihanassa kuplassa, siinä on jotain maagista tunnelmaa jota on vaikea koittaa kuvailla”

Ulos yöhön kokeilemaan

Aloita yösuunnistuksen harjoittelu ilman suorituspaineita, ihan vain totuttelemalla lamppuun ja rajattuun näkökenttään pimeässä. Ota tutun lähimaaston suunnistuskartta, lamppu otsalle ja lähde hakemaan tuntumaa kulkuun pimeässä metsässä. Jos saatavilla, kokenut kaveri on hyvä matkatoveri ensikertalaiselle.

Aloita kiertämällä karttaan merkittyjä polkuja niin että juoksu ja kartanluku otsalampun valossa sekä rajallinen näkökenttä tulevat tutuiksi. Kokeile myös kulkua tiheämmissä kuusikoissa tai pusikoissa, joissa näkyvyys heikkenee entisestään. Kulje uudelleen aikaisemmin päiväsaikaan suunnistamasi rastiväli.

Havainnoi miten yönäkymä eroaa päiväsuunnistuksesta. Millaisia kohteita tunnistat ja mitkä päivällä helposti tunnistettavat kohteet jäävät nyt piiloon? Kiinnitä huomiota myös maastonmuotojen hahmottamiseen, etäisyyksien arviointiin ja suunnassakulkuun.

Mikä muuttuu?

Yösuunnistuksessa näkökenttä on aina huomattavasti rajatumpi kuin päivällä. Vaikka käyttäisit tehokkaimpia otsalamppuja, kauempana olevia maastomuotoja on vaikeampi hahmottaa yksittäisistä pistemäisistä kohteista puhumattakaan. Sinun on siis “ajettava kiinni” muotoihin, lähemmäksi mäkiä, alarinteitä ja soita. Tarvitset myös enemmän kompassin apua kartan suuntaamiseen ja suunnassa kulun varmistamiseen.

Koska rasteilla ei ole enää heijastimia eivätkä rastiliput välttämättä erotu kovin hyvin, sinun on keskityttävä rastinotossa itse maastokohteeseen (kuten päivälläkin) ja valittava edeltävät hyökkäyspisteet (kirkontornit) huolella. Yöllä muiden suunnistajien valot ja liike ovat hyvin näkyviä ja voivat houkuttaa huomion pois omasta suorituksesta.

Tunnista ja hallitse riskit

Riskienhallinta on olennainen osa yösuunnistusta. Yöllä on helpompi tehdä virheitä ja virheistä tulee helpommin isoja. Suunnittele siis reitinvalinta ja toteutus niin, että tunnistat ja hallitset riskit eli minimoit virhemahdollisuudet.

Suunnistuksen perusasiat pätevät yölläkin:

 • tee suunnitelma omien vahvuuksien mukaan
 • ota huolellinen lähtösuunta rastilta ja varmista ensimmäisestä kohteesta
 • pelkistä ja hyödynnä yöllä erottuvat ohjaavat kohteet
 • valitse varma hyökkäyspiste/kirkontorni rastiympyrän läheltä
 • muodosta hyvä mielikuva rastipisteestä, lippu näkyy kun olet kohteessa

Kun pummaat yöllä (kuten me kaikki), kartoittaminen eli rastin etsintä haravoimalla tai muiden valojen perässä juokseminen on harvoin hyvä ratkaisu. Harhailun sijaan rauhoitu, palaa edelliseen varmaan kohteeseen ja ota uusi suunta rastille. Voit jakaa rastivälit lyhyempiin osaväleihin tunnistamalla varmoja kohteita matkan varrelta. Näin luottamus omaan tekemiseen säilyy hyvänä läpi reitin ja pummin sattuessakin “peruutusmatkaksi” jää vain 100-200 metriä.

Paperiharjoitus

Kun ensimmäinen tutustuminen yömetsään on tehty, sinulla on alustava tuntuma näkökentän rajoituksista ja maastomuotojen havainnoinnista yöaikaan. Kaiva nyt esiin vähän vaativamman maaston suunnistuskartta ja päiväaikaan juoksemasi rata. Käy rata läpi rastiväli kerrallaan ja mieti:

 • miten suunnitelmasi öiselle rastivälille eroaisi päivänvalon ratkaisusta?
 • millaisia riskejä (virhemahdollisuuksia) rastivälillä on yöjuoksijalle ja miten minimoit riskit?
 • mistä maastokohteesta saat varmistuksen rastilta ottamaasi lähtösuuntaan?
 • mitä sinun pitää huomioida rastivälin ohjaavien maastokohteiden käytössä yöllä?
 • mitkä olisivat pidemmän rastivälin osiin jakavia tunnistettavia välietappeja?
 • ovatko hyökkäyspisteet/kirkontornit samat kuin päivällä?
 • miten tarkentaisit mielikuvaa rastipisteestä yönäkymään sopivaksi?

Kehity analysoimalla

Yösuunnistamaan oppii tietysti kokemusten kautta, suunnistamalla yöllä. Voit kuitenkin nopeuttaa oppimista huomattavasti analysoimalla suoritustasi jälkikäteen. Virheet on hyvä käsitellä, mutta tärkeintä on tunnistaa sekä ongelmat että onnistumiset ja ennen kaikkea paneutua syihin. Mikä johti virheratkaisuun ja mitä pitäisi tapahtua, jotta päätyisit parempaan ratkaisuun? Mitä onnistuneen rastivälin/rastinoton taustalla on ja miten varmistat näiden onnistumisten toiston?

Suunnistussuoritus on kokonaisuus myös yöllä. Seuraa omaa kehitystäsi, tunnista ja paneudu niihin yösuunnistuksen osa-alueisiin, joissa tarvitset lisää harjoitusta. Tärkeintä kuitenkin on, että pääset nauttimaan suunnistuksen uudesta ulottuvuudesta, saat lisähaasteita harrastukseen ja enemmän mahdollisuuksia suunnistaa myös syyskaudella.

Tervetuloa Yhteislähtöön, Helsingin Suunnistajien aikuisten harrasteryhmään, jos kaipaat mukavaa treeniseuraa ja hyviä harjoituksia.

Viikoittaiset ohjatut treenit ovat Yhteislähdön harjoitusten “selkäranka”. Viikkotreenit on tarkoitettu koko ryhmälle osaamis- ja kuntotasosta riippumatta. Treenin voi aina sovittaa omaan tasoon lyhentämällä tai tavoitetta nostamalla.

Suunnistusharjoituksen ohella treenit ovat tärkeä ryhmän kohtaamispaikka ja tilaisuus sparrata omaa osaamista yhdessä kokeneempien kanssa.

Lue lisää Yhteislähdön toiminnasta:

Teksti: Matti Kaasalainen