HS:llä onnistumisia ja parantamisen varaa Lakia-Jukolassa

HS:läiset olivat sankoin joukoin menossa mukana, kun viime viikonloppuna suunnistettiin Lakia-Jukola Kauhavalla. Seuramme osallistui Venlojen viestiin 22 ja Jukolan viestiin 18 joukkueen voimin.

Naiset jäivät tavoitteestaan

HS-naisten valmistautuminen Venlojen viestiin oli onnistunut, ja HS1 lähti parantamaan sijoitusta, joka oli viime vuonna 13.

Joukkueen aloittaja Noora kertoo ensimmäisen osuuden olleen melko rankka:

– Aika pitkään juostiin, ennen kun päästiin metsään, ja maaston puolella tarjoiltiin varvikkoa ja suopursua, kuten ennakkoon jo osattiin odottaa. Itselle ei fyysisesti osunut erityisen hyvä päivä, joten suurviestihurmoksesta ei varsinaisesti ehtinyt nautiskella. Yhden arviolta 20 sekunnin rastinottokoukun tein, muuten en tunnusta keksineeni ekstraohjelmaa itselleni. Ei se huono veto ollut missään nimessä, mutta haluaisi vain pystyä parempaan.

– Venla-päivä on kuitenkin aina juhlapäivä, ja olihan taas jännitystä ja innostusta ilmassa ennen kilpailun alkamista. Läpi kilpailun tunnelma naisten kanssa oli hyvää – kuten aina!

Toisen osuuden juossut Tereza tunsi olleensa hyvin valmistautunut ennen kilpailua ja jalat tuntuivat nopeilta. Tereza sai alussa monta selkää kiinni tekemällä turvallisia ja nopeita reitinvalintoja.

– But then I don’t know what happened. Even though I had a clear plan and good attack point, I just couldn’t find the control and was turning around it without being able to see it. I was very stressed out after this mistake and tried to reset and focus again, but I lost all the confidence in my orienteering skills and made another mistake. I felt stupid.

Tereza pyrki antamaan kaikkensa lopun juoksuosuuksilla parantaakseen sijoitusta, mutta oli pettynyt suoritukseensa.

– My shape is better than ever and I didn’t show it. I had a clear plan and strategy in my head to avoid mistakes but it just didn’t happen.

Kolmannelle osuudelle kymmenen minuuttia kärkeä perässä takaa-ajoon lähtenyt Milla kertoo olleensa yllättynyt, että osuus meni niinkin pitkälti samoja uria edellisten osuuksien kanssa.

Tereza antaa kartan Millalle.
Kuva: Timo Mikkola /SSL

– Olo on ristiriitainen, vaikka suoritukseni oli ihan ok. Oltiin tilanteessa, jossa tuntui, että oli vähän pakkorako lähteä raivolla ajamaan takaa edelle päässeitä joukkueita. Ajauduin pari kertaa todella hidaskulkuiseen maastoon ihan turhaan, ja lisäksi tuli pari rastinottokoukkua, jotka sain kuitenkin korjattua nopeasti. Aika paljon meni energiaa myös edellisen osuuden juoksijoiden ohitteluun.

Milla lähetti Evelyn ankkuriosuudelle sijalla 24. Evely oli iloinen, että suurin osa radasta onnistui häneltä hyvin. 

– Onnistuin ottamaan monia kovia selkiä kiinni ja jättämään heidät. Alkumatkassa oli myös pientä haparointia, mutta harmittamaan jäi lopussa tehty isompi pummi kolmanneksi viimeiselle rastille, missä Megan Carter-Davies pääsi taas ohi. Sen takia olin myös kirikamppailussa Tereza Janosikovan kanssa.

Evely jäi loppukirissä sekunnin Terezalle tuoden naiset maaliin sijalla 18. HS2 oli toisen ja kolmannen osuuden aikana sijoituksissa ykkösjoukkueen edellä ja oli maalissa lopulta sijalla 28.

Valmentaja Elina Lammi toteaa, että HS-naiset on mennyt ryhmänä eteenpäin, vaikka tulos ei ollut aivan toivotunlainen.

– Tämänvuotinen kakkosjoukkueen sijoitus 28 olisi vielä joitain vuosia sitten kelvannut ykköselle ihan hyvin. Vaikka nyt tuli isojakin virheitä, olimme silti palkinnoilla. 

– Tavoitteenamme oli saada kaksi joukkuetta heiluttamaan pikkulippuja palkintojenjakoon. Siitä jäimme hieman reilun minuutin päähän, mutta jatkamme hommia ja Mikkelissä tavoittelemme tätä sitten uudestaan, Elina sanoo.

HS1, sija 18: Noora Hyyrynen, Tereza Smelikova, Milla Mattila, Evely Kaasiku
HS2, sija 28: Minja Nietula, Johanna Hulkkonen, Katarina Sallila, Emilia Tala
HS3, sija 103: Tiina Haarlaa, Elina Lammi, Katja Lahtinen, Taisiia Khokhlova
HS4, sija 167: Eerika Rantala, Pihla Otsamo, Niina Hulkkonen, Merianna Rantakokko

HS-naiset
HS1
Kuva: Marko Rajala

Miehissä osoitettiin menestymisen kulttuuria

HS-miehet lähtivät haastamaan muita kovia seuroja ykkösjoukkueella, jossa oli kolme ensikertalaista. 

Aloitusosuuden juossut Otto kertoo osuuden olleen fyysisesti melko rankka.

– Jäin jostain syystä ensimmäiseen väliaikaan melko paljon kärjestä. Suunnistus sujui kuitenkin koko osuuden erinomaisesti.

Toiselle osuudelle lähti Topi sijalla 40 +1:03 kärkeä perässä. Osuus meni Topin mukaan aika lailla suunnitelmien mukaisesti.

– Tarkoitus oli saada kärki kiinni ja repiä eroa taakse niin paljon kuin pystyy. Muutamia virheitä mahtui matkaan, mutta hyvällä jalalla sain paikattua aika paljon. Stora Tuna tuli kuitenkin tiukasti mukana loppuun asti ja kuittasi lopun pienessä virheessä. Osuuspohjiin voin tietenkin olla tyytyväinen.

Einaria oma kolmas osuus jäi harmittamaan poikkeuksellisen paljon. Hän kuitenkin toteaa joukkuekavereiden tehneen erinomaista työtä ja kokonaissuorituksen olleen varsin hyvä ottaen huomioon, että joukkueesta puuttui kolme maajoukkuetason menijää. 

– Suoritus oli hyvin hallussa, kunnes lopun tiheikkörastilla lähti mopo käsistä ja tein kolmen minuutin virheen. 

Samaan aikaan Einarin kanssa lähtenyt Stora Tunan Jesper Svensk juoksi ylivoimaisen pohja-ajan kolmososuudelle.

– Ero kärkeen kasvoi käsittämättömän suureksi. Täytyy varmaan ensi vuotta varten käydä enemmän lenkillä, Einari toteaa.

Vaikka ero kärkeen venyi pitkäksi, Einari oli vaihdossa sijalla 4. Paulin mukaan omalle neljännelle osuudelle oli mukava päästä hyvistä asemista.

– Sain tehdä omaa työtä läpi osuuden, ja suunnistus pysyi melko hyvin näpeissä aina viime metreille asti. Viimeiseen pusikkoon tein harmillisen reilun minuutin pummin, mutta kokonaisuutena olen kohtalaisen tyytyväinen suoritukseeni.

Jussi lähti viidennelle osuudelle neljäntenä ja nosti sijoitusta yhdellä.

– Tuntui perusvarmalta viestivedolta. Otin jokaisen vaikeamman alueen rastin tarkalla suunnitelmalla, mutta helpomman pään rasteille sattui pari pientä virhettä. Ihan yksin sain juosta koko matkan, joten vaihtoon tullessa tulos vähän jännitti.

Kuudennelle osuudelle lähtenyt Veli sanoo oman suorituksensa olleen heikko.

Jussi viitososuuden jälkeen
Kuva: Timo Mikkola /SSL

– Virheitä tuli pitkin matkaa ja takaa-ajajat saivat kiinni, ja pääsivät vielä vähän karkuunkin. Olisi pitänyt tarjota parempi lähtöpaikka Artulle.

Arttu kertoo nauttineensa ankkuriosuudesta ja olevansa tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Oli kivaa ottaa tällainen erilainen haaste vastaan! Osuus meni aika lailla suunnitelmien mukaan ja sain vedettyä hyvän stabiilin vedon. Pari kaveria tuli takaa ohi, ja ne sattuivat olemaan osuuden kaksi nopeinta urheilijaa. Niissä hetkissä ehkä hetkellisesti vähän säikähdin, enkä yksinkertasesti pystynyt vastaamaan vauhtiin, vaikka olin ihan hyvävoimainen. 

– Ensi vuonna jälleen mukaan voittokamppailuun, kun Jukolan viesti ja Venlat kilpaillaan Mikkelissä!

Valmentaja Henrik Tala toteaa, että ykkösjoukkueen loppusijaan on näistä lähtökohdista oltava tyytyväinen. 

– Joukkue osoitti laatua ja menestymisen kulttuuria juoksemalla kymppisakkiin, vaikka mukana oli useita ensikertalaisia. Toisaalta kuitenkin muutamien huippuonnistumisten ansiosta aineksia olisi loppujen lopuksi voinut olla parempaankin tulokseen, kun se nyt jäi ajallisesti niin pienestä kiinni. Siten tästä jäi lopulta vähän hampaankoloon ja menestyshalua tulevaan.

Miesten kakkosjoukkueen osalta Henrik Tala sanoo, että viime vuosien onnistumisia ei saatu toistettua.

– Kun tulee poisjääntejä, usein se vaikuttaa kakkoseen enemmän kuin ykköseen. Vielä kun viesti oli kärjen takana nyt helponlaista letkajuoksua, ei kakkosen iskukyky hyvästä yrityksestä ja monesta enemmän tai vähemmän puhtaasta suorituksesta huolimatta riittänyt hyville sijoille. 

– Yleisesti tämän vuoden Jukolassa minusta joukkueiden valmistautuminen onnistui paremmin kuin koskaan: teimme enemmän viestinomaisia harjoituksia ja panostimme viisaasti pitkän matkan suunnistukseen. Urheilijat olivat erittäin motivoituneita harjoituksissa ja myös Viestiliiga-kisoissa. Nämä opit auttavat meitä myös ensi vuonna, Henrik toteaa.

HS1, sija 8: Otto Kaario, Topi Syrjäläinen, Einari Heinaro, Pauli Leinonen, Jussi Raasakka, Veli Kangas, Arttu Syrjäläinen
HS2, sija 48: Einar Melsom, Eero Turkki, Ollipekka Heikkilä, Jani Lakanen, Ville Lampinen, Lassi Vaismaa, Aapo Summanen
HS3, sija 99: Ewan Shingler, Miika Tala, Anton Salmenkylä, Lauri Syrjäläinen, Miika Suominen, Karim Mbembela, Lauri Lakanen
HS14, hyl.: Ilari Haltia, Atte Lahtinen, Eemeli Kokkonen, Santeri Ahoniemi, Aaro Heikkinen, Ilari Skyttä, Emil Koivula
HS15, kesk.: Aapo Maasilta, Pekka Lammi, Topias Ryyppö, Pyry Tuominen, Tuukka Valtonen

Kuva: Mikko Miettinen
Kuva: Henrik Tala

Nuorten valmennusryhmäläisille onnistumisia

Valmentaja Sari Kallela kertoo, että nuorten omat joukkueet sekä Venloissa että Jukolassa saivat hyväksytyt suoritukset.

Venloissa HS5:ssä juosseet alle 18-vuotiaat tytöt paransivat viime vuotista sijoitustaan. Aada Sauso, Alina Siivola, Lotta Lehtinen ja Manja Harjamäki lähtivät numerolla 268 ja selvisivät maaliin sijalla 157. Lisäksi nuorista mukana olivat naisten joukkueissa Liina Vepsäläinen (HS6) ja Sofia Viippola (HS7).

Jukolassa HS8:ssa juosseiden 18-vuotiaiden ja nuorempien poikien sijoitus laski hieman viime vuodesta. Lenni Kallela, Mikael Saranen, Arttu Järvensivu, Eemil Roschier, Niklas Göransson, Aapo Joensuu ja Aapo Lintula olivat maalissa sijalla 302.

Lisäksi ensikertalaisia Jukola-juoksijoita oli mukana HS15:ssä. Sari Kallelan mukaan Topias Ryyppö, Pyry Tuominen ja Tuukka Valtonen juoksivat hienosti, mutta valitettavasti joukkue ei ollut täysi.

Kuulumisia seurateltoilla

Lauantai-iltana tuuliteltoilla järjestettiin viime vuodesta tuttu seuratapaaminen, jonka aikana kuultiin Venlojen suorituksista ja toivotettiin tsempit Jukolan yöhön valmistautuville. Paikalla olleet seuran jäsenet ikuistettiin myös yhteiskuvaan.

Teksti: Marika Mattila
Seuran yhteiskuvat: Toni Pikkarainen