Tapahtumarikas päivä knock-outin SM-kisassa ja HOG-sprintissä

Helsingin Suunnistajat järjesti helatorstaina knock-out-sprintin SM-kilpailut Munkkiniemessä.

Miesten finaaliin tiensä taistelivat Maxime Rauturier, Akseli Ruohola, Eero Heinonen, Teemu Oksanen, Miika Kirmula ja Tuomas Heikkilä. Koko porukka seuraili alussa toistensa tekemisiä ja näytti siltä, että Tuomas Heikkilälle ja Miika Kirmulalle hidas vauhti tässä vaiheessa kelpasi vallan mainiosti, ja miehet lukivat tarkasti jo loppuradan ratkaisupaikkoja rennosti letkassa juosten. Varsinkin Heikkilän meno huokui levollisuutta ja itsevarmuutta, vaikka mies pysytteli jonon häntäpäässä.

Radan alkuosassa vetäjän paikalla viihtyi Teemu Oksanen, joka joutui kuitenkin antautumaan, kun Heikkilä ja Kirmula laittoivat lopun pitkällä välillä isomman vaihteen päälle. Molemmilla miehillä näytti olevan lopussa hyvin voimia kunnon kiriin, mutta Heikkilä sai pidettyä Kirmulan takana. Suomenmestaruus siis Tuomas Heikkilälle, hopeaa Miika Kirmulalle ja pronssia Teemu Oksaselle.  

Naisten finaalissa nähtiin Karoliina Ukskoski, Inka Nurminen, Maiju Oksanen, Evely Kaasiku, Venla Harju ja Tereza Janosikova. Ratkaisut tehtiin niin ikään pitkällä välillä. Karoliina Ukskoski oli vaikeuksissa ja pois mitalitaistosta jo radan alkupäässä. Tereza Janosikova yritti pariin kertaan ratkaisua omilla reitinvalinnoillaan, mutta joutui radan loppuosassa takaa-ajoasemaan.

Kuva: Markku Brummer

Venla Harju puolestaan halusi ratkaista kilpailun ennen loppusuoran aukeamista, mutta kun loppukiritaistoon yrityksestä huolimatta jouduttiin, ei hänestä ollut vastaamaan Janosikovan juoksuvoimaan. Näin siis Janosikova sai Suomenmestaruuden ensimmäisellä kerralla, kun se oli hänelle mahdollista (Janosikova voitti myös viime vuonna, mutta silloin vielä kilpailun ulkopuolisena). Hopealle tänään ylsi Venla Harju ja pronssille Evely Kaasiku.

D18-sarjassa voiton vei vasta 15-vuotias EsSu:n Anni Jantunen, joka oli ykkönen päivän jokaisessa vaiheessa. Kun Anni otti neljän päivän sisään jo toisen SM-kultansa (maastojuoksussa T15 sunnuntaina), ei tulevan lauantain tavoitteessa taida olla mitään epäselvää. Muut mitalisijat menivät Angelniemen Ankkurien Alisa Emaldynovalle ja Ulvilan Uran Aurora Lehtoselle. Poikien puolella voiton vei Kymin Suunnistajien Rasmus Töyrylä. Hänen takanaan Eero Sorsa (KR) ja Lauri Lakanen (HS) saivat himmeämmät mitalit täsmälleen samalla ajalla.

D18-sarjan finalistit
Naisten finalistit
H18-sarjan finalistit
Miesten finalistit

Maajoukkueen päävalmentaja Thierry Guergiou kertoi olleensa tyytyväinen saadessaan metsämatkojen menestysmiehet Olli Ojanahon ja Miika Kirmulan mukaan sprinttikisoihin. Harmillisesti Ojanahon päivä päättyi jo alkuerävaiheen törmäyksessä tulleeseen ”puujalkaan”, mutta vamma lienee sellainen, että Olli nähdään tositoimissa pian. 

Finaaliradat olivat juuri niin taktisia ja fyysisiä kuin Guergiou etukäteen ennusti. Hän kertoi, että sekä miehissä että naisissa jopa 12 urheilijaa kilpailee jaossa olevista edustuspaikoista. Tänään monet heistä antoivat hyviä näyttöjä valintoja varten, ja seuraava näytönpaikka onkin jo heti lauantaina Espoon SM-sprintissä.

HOGissa kisattiin hyvillä fiiliksillä

SM-knock-outin rinnalla käytiin myös kansallinen Helsinki O-Games, tänä vuonna sekin sprinttikilpailuna. Aurinkoisessa, joskin viileässä toukokuisessa säässä käyty kilpailu keräsi reilut 400 osallistujaa. Munkkiniemen ala-asteen piha-alue tarjosi hyvän paikan kilpailukeskukselle, ja ympäröivän alueen kartoille saivat ratamestarit piirrettyä kelpo radat niin nuorille kuin iäkkäämmillekin sprinttisuunnistajille.   

Hyvinkään Rastin leidit Erja Raiko ja Raili Liimatainen olivat tyytyväisiä aamupäivän ratoihinsa D70- ja D65 -sarjoissa, vaikka Raili kertoikin tehneensä ison virheen. Iltapäivän kilpailussa tuli kuitenkin onnistuminen ja tunnelmat omasta kisapäivästä jäivät plussan puolelle. 

– Radat olivat selkeitä eikä niissä ollut turhaa kikkailua. Kielletyt alueet olivat järkeviä ja hyvin merkattuja. Sää olisi voinut olla vähän lämpimämpi, naiset naurahtivat yhdessä tuumin. 

MS Parman Eija Koskivaara oli HOGissa vasta kevään toisella juoksulenkillään ja samalla kauden ensimmäisessä sprinttikisassaan. 

–Aika mukava oli (rata), ei liian paha, takavuosien huippusuunnistaja kommentoi. Hän jäi harmittelemaan heti kakkosrastille tekemäänsä virhettä, mutta muuten nainen oli tyytyväinen rataan ja omaa suoritukseensa.

Kuva: SSL / Anu Uhotoinen

Positiivisissa tunnelmissa olivat myös OK Trianin Heikki Frilander ja Raisu Lumouksen Kasperi Launis. He lähettivät terveisensä ratamestarille H55- ja H60 -sarjojen radoistaan.

– Ihan hyvät radat omalle kunnolle, ehkä jokin teknisempi pätkä olisi voinut vielä olla.  

D12-sarjassa suunnistaneen EsSu:n Miina Kankaanpään päivä sujui hienosti, sillä aamupäivän kisasta irtosi 2. sija ja iltapäivällä voitto. Miinan mukaan suunnistus oli helppoa ja reitinvalinnoissa oli tarjolla pääosin vain yksi selkeä reitti, jossa täytyi vain valita kummalta puolelta rakennukset kiertää. 

– Kisoista jäi kiva fiilis. Koulun pihalla keksittiin kavereiden kanssa hyvin tekemistä kun oli pitkä aika starttien välillä, Miina kertoo ja jatkaa – Ehdin seurata sivusilmällä myös SM-sarjoja. Suosikkejani olivat D18-sarjalaiset Martat (Kankaanpää, Lehtinen) ja Annit (Jantunen, Mäki-Hokkonen) jotka pärjäsivät tosi hyvin, vaikka kaikilla sijoitus ei ollutkaan niin hyvä kuin olisi toivonut.

Kaksi kisaa mahtui siis vallan mainiosti samalle alueelle ja tarjosi monenlaista seurattavaa paikalle saapuneelle yleisölle. Helsingin Suunnistajat järjestävänä seurana oli saanut jalkeille ison joukon talkoolaisia, jotka onnistuivat tehtävissään hyvin ja iloisella ilmeellä loppuun asti. Järjestelyt toimivat eikä ongelmia ainakaan aamupäivän aikana ollut kuulunut kilpailunjohtaja Pekka Väisäsen korviin.

Kuva: SSL / Anu Uhotoinen

Teksti: Riikka Ahoniemi
Artikkelin pääkuva: Markku Brummer

Kilpailujen tulossivu
Kisapäivän kuvia

Livelox

Juttu knock-outin alkueristä kisasivuilla
Juttu knock-outin kaikista erävaiheista