HS viides Tiomilan herrkavlenissa

Helsingin Suunnistajien miesten ykkösjoukkue ylsi komeaan viidenteen sijaan tämän vuoden Tiomilan herrkavlenissa. HS:n osalta viesti huipentui ankkuriosuuden äärimmäisen kovaan ja jännittävään lopputaisteluun, jossa Olli Ojanaho jätti taakseen muut viidennestä sijasta taistelleet miehet, muun muassa moninkertaisen maailmanmestarin Matthias Kyburzin.

Nynäshamnisssa käydyn viestin voitti Stora Tuna OK. Myös toinen ja kolmas sija menivät Ruotsiin OK Linne´lle ja IFK Göteborgille. Viime vuoden voittaja norjalainen NTNUI neljäs. Ne jotka veikkasivat HS:ää parhaaksi suomalaiseksi joukkueeksi, osuivat oikeaan.  

HS:n viesti alkoi erinomaisesti. Aina varma aloittaja Tuomas Heikkilä pysyi koko ajan kärkiryhmässä ja vaihtoi kahdeksantena 17 sekuntia kärjen jälkeen.

– Osuus sujui suunnitelmien mukaan ja pysyin kärjen tuntumassa. Onnistuin poimimaan hyvin omat rastini. Viimeisellä hajonnalla minulla oli pisin vaihtoehto, minkä vuoksi osa pääsi vähän karkuun. Lopun juoksuosuudella pistin kaikki peliin, jotta sain näköyhteyden kärkeen, Tuomas kertoi.

Erityisesti sprinttisuunnistukseen keskittyvä Tuomas ei ole tehnyt juuri maastoharjoituksia.
“Täällä Nynäshamnissa tein kaksi maastoharjoitusta, mutta sprinttiä tulee paljon. Sekin kehittää myös maastossa suunnistamista”.

Luukas Valtosella oli toisella osuudella vaikeuksia ja hän putosi viiden minuutin päähän. Pauli Leinonen pystyi vakiinnuttamaan tilanteen, ja kun uusimuotoisen Tiomila herrkavlenin tauko alkoi kolmannen osuuden jälkeen, eroa kärkeen oli vajaat kuusi minuuttia.

Kolme ensimmäistä osuutta suunnistettiin valoisassa, ja viesti jatkui klo 23.30 pitkällä yöllä, johon lähdettiin alun tulosten mukaisesti. Pitkällä yöllä Topi Syrjäläinen kutisti kuuden minuutin eron kärkeen 1.25 minuutiksi ja nosti joukkueen 36. sijalta 18:nneksi.

“Lähdin maastoon aika yksin ja pidin aluksi mahdollisimman kovaa vauhtia. Sainkin kiinni hyvän letkan ja pysyttelin suuren osan matkaa sen vauhdissa.  Lopussa koetin vielä kiihdyttää ja saada letkaa rikki. Kaikkiaan hyvä suunnistus. Virheitä ei oikeastaan tullut” Topi kertasi. “Maasto oli aika jyrkkäpiirteistä. Mäkiä piti väistellä”

Viidennellä osuudella Ollipekka Heikkilä joutui antamaan hieman periksi ja ero kärkeen venyi taas kuudeksi minuutiksi. Seuraavilla kolmella pimeällä osuudella Einari “Eikka” Heinaro, Veli Kangas ja Arttu Syrjäläinen tekivät tasaisen varmaa työtä. Kahdeksannen osuuden jälkeen joukkue oli seitsemäntenä kahdeksan minuutin päässä kärjestä.

Yhdeksännen osuuden suunnistanut ranskalaisvahvistus Mathieu Perrin toi viestin Olli Ojanaholle kahdeksantena. Vajaan minuutin sisällä vaihtoi kuusi joukkuetta. Olli veti lähes koko ajan letkaa, joka tavoitti tavoitti jo alkumatkasta pari minuuttia aikaisemmin lähteneen Tampereen Pyrinnön Fabian Aebersoldin.

“Tein pieniä virheitä, mutta täytyy olla tyytyväinen osuuteen. Neljäskin sija ehkä olisi ollut otettavissa hiukan puhtaammalla suunnistuksella” Olli pohti. “Alussa kaikilla tuntui olevan samat hajonnat. Lenkin perällä minulla ja Tomas Krivdalla oli pidempi hajonta. Siinä NTNUI pääsi vähän karkuun, vaikka emme pummanneet sekuntiakaan.
Loppua kohti jalat tuntuivat vain paremmilta, vaikka matkavauhti ei tuntunut hyvältä. Tiesin Kyburzin juoksevan lopussa kovaa, mutta luotin kyllä omaan kiriini” Olli kertoi.

Ollin erittäin vakuuttava juoksu vahvisti, että hän on toipunut hyvin viime syksyn pahasta olkapäävammasta ja pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti. Miesten kakkosjoukkue suunnisti mainiosti 58:nneksi ja kolmosjoukkue sijalle 165.

Teksti Jorma Erkkilä

Kuvat Marko Rajala

HS1
HS 2

HS 3