HS miehet viestivoittoon FinnSpringissä!

Helsingin Suunnistajien miesjoukkue Einari Heinaro – Veli Kangas – Olli Ojanaho otti komean voiton kauden toisessa viestiliigan osakilpailussa FinnSpringissä.

HS:n ykkösjoukkue oli Ilmajoen Santavuorella käydyssä kilpailussa koko ajan mukana kärkitaistelussa, ja Olli Ojanaho ratkaisi voiton jännittävällä ankkuriosuudella. Historiankirjoihin tuli samalla uusi merkintä, sillä voitto oli HS:n miehille ensimmäinen FinnSpring-viestissä ja sitä edeltäneessä Isotonic-viestissä, jota on juostu 1970-luvun lopulta lähtien.

Eikka Heinaro suunnisti tapansa mukaan varman aloitusosuuden ja tuli vaihtoon sijalla 11. Suunnistus sujui koko ajan puhtaasti, mutta vauhti ei ollut ihan huippukovaa, sillä lauantain pitkän matkan kilpailu painoi jonkin verran jaloissa. Vaihdossa hänen eronsa kärkeen oli kuitenkin vain 22 sekuntia.

– Suunnistus sujui hyvin. Hajontarasteilla menin suoraan omille rasteilleni, mutta juoksu ei ollut ihan pirteintä. Lisäksi aika alkumatkasta jokin keppi iski kovaa palleaan, ja ilmat lähtivät  pihalle. Jäin siinä rytäkässä kärkiletkan hännille enkä oikein pystynyt sen jälkeen parantamaan asemia.

Toisella osuudella Veli Kangas valitsi ykköselle eri reitin kuin muu kärkiletka ja otti siinä johdon.
– En tiennyt tilannetta, mutta en nähnyt ketään muita ja arvelin, etteivät ainakaan kaikki muut ole voineet mennä edelle. Kun kameramies lähti seuraamaan minua, päätteli, että taidan olla johdossa.

Osuuden alkupuolella Velin seuraan liittyi HS:n kakkosjoukkueen Arttu Syrjäläinen. Parhaimmillaan kaksikko oli jo yli puoli minuuttia karkumatkalla. Osuuden loppupuolella takaa-ajajien joukko pystyi ottamaan HS:n pojat kiinni.
– En katsellut taakseni enkä tiennyt, kuinka lähellä muita tulee. Artun kanssa menimme yhdessä pari rastiväliä. En nähnyt muita kuin vasta aivan lopussa, Veli kertoi.

Olli kilpaili ensimmäisen kerran Suomessa viime syksyn loukkaantumisen jälkeen. Hän pääsi omalle osuudelleen kuudentena vain kymmenen sekuntia kärjen jälkeen. Olli otti johdon jo ykkösellä, mutta MS Parman maajoukkuemies Akseli Ruohola pysyi sitkeästi hänen mukanaan. Yleisörastin jälkeisellä loppulenkillä Olli lisäsi vauhtia, ja hivuttavassa nousussa Santavuoren päälle ero alkoi tulla enemmän ja maalissa sitä oli 45 sekuntia.

– Tuntui mukavalta päästä taas suomalaiseen metsään. Maasto ei ollut helpoimmasta päästä. Siellä oli paljon pieniä muotoja, kun käyräväli oli 2,5 metriä. Muutamassa kohdassa minulle tuli vähän epävarmuutta ja yhdellä rastivälillä isompi virhe, 

– Akseli Ruohola taisteli hyvin vastaan. Luulin jo päässeeni karkuun, mutta yhdessä tiheikössä ajauduin vähän sivuun, ja hän pääsi ohitseni. Olin kyllä luottavainen, koska juoksu tuntui hyvältä.

– Yleisörastin jälkeen oli suunnistuksellisesti helpohko väli. Lisäsin siinä vauhtia ja eroa alkoi vähitellen tulla. Loppu piti vain sitten suunnistaa varmasti, Olli sanoi.

– Tämä oli hyvä päivä koko joukkueelta ja muiltakin HS:n joukkueilta. Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi viikonlopun Tiomilaa.

HS:n kakkosjoukkue taisteli hyvin. Pauli Leinonen oli ensimmäisessä vaihdossa viides ja Arttu Syrjäläinen toi joukkueen toiseen vaihtoon jaetulla kärkisijalla. Ollipekka Heikkilä joutui ankkurina antamaan hiukan periksi, ja loppussija oli 15:s. Kolmosjoukkue Jussi Raasakka – Eero Turkki  – Jani Lakanen sijoittui 17:nneksi.
Naisten viestissä HS:n ykkösjoukkue Noora Hyyrynen – Emilia Tala – Milla Mattila suunnisti hyvin yhdeksänneksi ja kakkosjoukkue Minja Nietula – Katarina Sallila – Tiina Haarlaa oli 18:s.

Sarjassa H 15 – 18 HS:n kolmikko Eemil Roschier – Mikael Saranen – Väinö Haara suunnisti hienosti neljänneksi.

Artikkeli Jorma Erkkilä

Artikkelin kuva Touho Häkkinen

Voittajajoukkue haastattelussa, kuvaaja Marko Kantaneva, SSL kuvapankki
Palkintojenjako, taustalla näkyy tuulipuiston tuulimyllyjä. Kuvaaja Henrik Tala