Helsingin Suunnistajat juhli 80-vuotista taivaltaan!

Helsingin Suunnistajat eli HS on perustettu vuonna 1943, jolloin uusi seura yhdisti pääkaupunkiseudun suunnistajat. Tänä vuonna 2023 yli 900 jäsenen seuramme juhlistaa jo 80-vuotista taivaltaan. 

Seuramme tarjoaa aktiivista toimintaa eri-ikäisille. Järjestämme lasten alkeiskursseja ja liikutamme seniori-ikäisiä. Toimintaa on huippu-urheilijoiden vaativasta valmennuksesta kuntosuunnistajien monipuolisiin ja lukuisiin tapahtumiin – ja paljon näiden väliltä. 80-vuotias on vahvassa ja vireässä kunnossa!  

Seuramme juhlisti syntymäpäiväänsä marraskuun 11. päivänä hienoissa puitteissa Ravintola Sipulissa Kanavarannassa. Juhlimaan saapui yli sata seuran jäsentä ja lisäksi naapuriseurojen ja kumppaneiden edustajia. Tunnelma oli asiaankuuluvan juhlallinen mutta tutussa seurassa rento ja iloinen. Ruoka ja juoma oli erinomaista, ja sitä oli riittävästi suunnistajien tarpeisiin. 

Juhlatilassa oli nähtävillä muistoja vuosien varrelta kuten vanhoja karttoja ja HS:n julkaisemia Rastiviesti-lehtiä. Juhlatapahtuman kilpailuohjeet oli luettavissa jokaisessa pöydässä ja hauskana pöytäohjelmanumerona juhlabingo.

Sipuli odottamassa juhlijoita…
Juhlahumua
Illan juontajat vasemmalta Pauliina ja Tuulikki, sekä juhlajärjestelytoimikunta Anniina, Pinja ja Milla
Puheenjohtaja Jouko Lahtinen

Juhliin kuuluu olennaisesti vapaaehtoisten palkitsemiset. Seuran puheenjohtaja Jouko Lahtinen muistutti puheessaan siitä, että viime vuosien ja vuosikymmenten aikana seura on onnistunut varsin hyvin toteuttamaan 80 vuotta sitten sääntöihin kirjattua tarkoitustaan – herättämään, ylläpitämään ja kehittämään kilpa- ja harrastesuunnistusta:

“Tämä on tehty niin hyvin, että HS on yksi harvoista urheiluseuroista, jonka toiminnan Suomen olympiakomitea on auditoinut tähtiseuran tasolle sekä lasten ja nuorten toiminnassa, aikuisliikunnassa että huippu-urheilussa. Tätä rakentamassa on ollut suuri joukko vapaaehtoisia, joille kaikille annamme yhteisen kiitoksemme, vaikka tänään palkitsemme vain muutamia heistä.”

Ansioituneille ja pitkään toimineille seuran aktiiveille jaettiin Helsingin Suunnistajien hopeisia ja kultaisia ansiomerkkejä sekä ESLU:n ja SSL:n ansiomerkkejä. Ilman näitä seuratyön sankareita ja tukipilareita seurassamme tapahtuisi asioita huomattavasti vähemmän. Seuran XII kunniajäseneksi kutsuttiin pitkän linjan HS-aktiivina tunnettu Reino Hotti. Kiitokset osoitettiin myös juhlien järjestelytoimikunnalle.

Tänä juhlavuonna vuoden HS:läiseksi valittiin kuntosuunnistuksen tukipilareihin kuuluva Jyrki Louhi. Seuran 80-vuotisjuhlien kunniaksi perustettiin uusi vuosittainen palkinto, jonka perusteena on vuoden seurateko. Juhlavuoden seurateko on yhteisöllisyyden nostaminen uudelle tasolle seuran mestaruuskilpailujen kautta, ja palkinnon sai Tero Heikkilä.  

Vuoden HS:läinen Jyrki Louhi
Vuoden seurateko: seuranmestaruuskisat. Toteuttaja Tero Heikkilä
Seuran XII kunniajäsen Reino Hotti

Yksi illan kohokohdista oli upeasti toteutettu muotinäytös. Seuramme urheilijat saivat toimia mannekiineina ja Sipulin käytävä catwalkina, kun HS:n varusteita marssitettiin esiin 40-luvulta lähtien nykypäivään asti. Ihastusta herättivät asukokonaisuudet, joissa nähtiin mm. teryleenikankaisia takkeja, lepattavia paitoja ja housunlahkeita, ylisuuria talvitakkeja ja tyköistuvia nykyaikaisia teknisiä varusteita.

Seurassamme ovat varustekumppanit ja sponsorilogot rintapielissä vuosien varrella vaihtuneet, mutta väritys on pysynyt kauniin sini-vihreä-valkoisena alusta asti. Tänä päivänä seuramme varustetoimittaja on Noname, ja takeissa ja paidoissa haluamme logojen kautta nostaa esiin erityisesti seuran omia tuotteita.

Jussi esittelee HS-asua 50-luvulta (reppu mahdollisesti vanhempi)
Minja vauhdissa 80-luvun asusteet päällään
Olli esittelemässä vaatetusta vuosien takaa ja samalla Pauliinan haastateltavana
Annin päällä hieman uudempaa tuotantoa 2010-luvulta
Elina esittelee 80-luvun kaunista Adidaksen verryttelyasua, jossa kirjailtuna rintapielessä HS-logo
Krisse esittelee vaatteita noin vuodelta 2009
Lopuksi mallit tulivat vielä kaikki kunniakierrokselle
Videolla mallit kunniakierroksella

Loppuillasta Sipulissa tanssilattia täyttyi hyväntuulisista juhlijoista DJ Santonin säestyksellä. Kovakuntoisimmat siirtyivät vielä jatkoille läheiseen pubiin, missä juhlat jatkuivat yön pikkutunneille asti. 80-vuotiasta on syytäkin juhlia!

Teksti: Anu Pikkarainen, Jouko Lahtinen ja Marika Mattila

Kuvat: Mikko Koskilaakso ja Milla Mattila
Video: Marika Mattila