Tumpille EM-pronssia!

Tuomas Heikkilä jatkoi HS:n tämänkautista arvokisojen mitalisarjaa ottamalla Italiassa järjestettävissä EM-sprinttikisoissa miesten sprintin pronssimitalin. Tasaisessa kisassa edellä olivat kesän metsä-MM-kisoissakin mitaleja rohmunneet Sveitsin Matthias Kyburz ja Norjan Kasper Fosser. HS:lle mitali oli sikäli historiallinen, että se oli seuran ensimmäinen aikuisten arvokisamitali sprintissä.

Miten Tumppi kisasi meni? “Vihdoin sain suunnistuksen pysymään kasassa tällä tasolla ja kun sekuntitaisto pronssista kääntyi vielä omalle puolelle täytyy olla tyytyväinen. Parin ensimmäisen helpomman välin aikana sain isoimmat höyryt päästellä pois. Keskiosan reitinvalinnat tuntuivat napsuvan hyvin kohdalleen ja lopussa sain puristaa viimeisetkin voimat kropasta. Nyt on mahtava fiilis!”

Kisa juostiin Veronan historiallisessa keskustassa erittäin vauhdikkaalla ja teknisesti helponpuoleisella radalla, jossa osoittautui ratkaisevaksi fyysinen iskukyky. Kärjessä erot jäivät pieniksi, sillä viisi ensimmäistä mahtui kuuden sekunnin sisään. Kärkikolmikko juoksi lähes koko kisan sekunnin kahden sisällä toisistaan, mutta Kyburz ratkaisi voiton itselleen juoksemalla pohja-ajat kahdelle viimeiselle rastivälille sekä maaliviitoitukselle.

Tumppi kuuluu suomalaisittain siihen harvalukuiseen suunnistajajoukkoon, joka on viimeisten vuosien ajan erikoistunut sprinttisuunnistukseen. Metsän puolella Tumppi on juossut vain viestikisoja, joskin erittäin korkealla tasolla, minkä osoittaa Jukolan avausosuuden toinen sija tältä vuodelta. YLEn TV-lähetyksessä Tumpin mitalia pidettiin yllätyksenä, mutta lähempää seuranneet ovat nähneet miehen tasaisen nousevan suorituskäyrän viime vuosien aikana. Sen käyrän tuloksena on ollut odotettavissa vääjämätöntä menestystä, ja on ollut vain ajan kysymys, milloin läpimurto kansainväliseen kärkeen toteutuu.

Kerro vielä miten kisaviikko jatkuu tästä eteenpäin? Kisat jatkuvat viestillä (6.10.) ja meillä on hyvä joukkue, joka onnistuessaan on mitalitaistossa mukana”

Ranskan joukkueessa juokseva Mathieu Perrin onnistui finaalissa ollen 13.sta, vain 35 sekuntia voittajalle jääneenä. Otto Kaario ja Evely Kaasiku jäivät karsintoihin.

Lisää aiheesta:

Ylen artikkeli 4.10.

Helsingin Sanomien artikkeli 4.10.

Suunnistusliiton tiedote 4.10.

Artikkeli Henrik Tala ja Anu Pikkarainen

Artikkelin kuva Anu Uhotoinen / SSL