Viestiliigakausi päätökseen

Miehet päättivät liigakautensa komeimmalla mahdollisella tavalla, eli voitolla. Joukkueessa juoksivat Einari Heinaro, Veli Kangas ja Topi Syrjäläinen. Onnistuminen teki juuri nyt todella hyvää, sillä hieman alavireisellä liigakaudella tämä oli vasta ensimmäinen viestivoitto.

Viestiliigan kokonaiskilpailussa HS1 kiilasi onnistuneen finaalin ansioista itsensä kolmanneksi. Voitto meni Tampereen Pyrinnölle ja toiseksi tuli Ikaalisten Nouseva Voima. Kokonaispistetilanne oli lopulta tiukka, sillä seitsemän osakilpailun jälkeen kärkinelikko mahtui 35 pisteen sisään ja toinen sija jäi HS:ltä vain viiden pisteen päähän. HS2 saavutti sijan 14:sta ja HS3 sijan 21.

Viestiliigan finaali jännitysnäytelmä

Viestiliigan finaalista kehkeytyi poikkeuksellisen vaativassa Simpsiön maastossa harvinainen jännitysnäytelmä, jossa huippumiehetkin tekivät virheitä ja tilanteet vaihtelivat osuus osuudelta. Ensimmäisellä osuudella Eikka ja Veli tekivät varmat suoritukset kärjen tuntumassa, minkä ansiosta ankkuri Topi pääsi maastoon sijalla viisi runsaat kolme minuuttia kärjen perässä. Edellä olivat Turun Metsänkävijät, Kalevan Rasti sekä kaksi Tampereen Pyrinnön joukkuetta.

Hieman yskähdellen suorituksensa aloittanut Topi sai kolmosrastilta alkaen sujuvan vauhdin päälle, saavutti puolenvälin jälkeen Pyrinnön joukkueet ja kavensi etumatkaa johdossa olleisiin KR:ään ja TuMeen. Kärkeen Topi nousi reilua kilometriä ennen maalia. “Vaikeaa rinnerastia lähestyttäessä näin yhtäkkiä, että Santeri Silvennoinen (Kalevan Rasti) ja Ruslan Glebov (Turun Metsänkävijät) seisoivat kalliolla kartat levällään ja vieressä kyyristeli TV-kameramies. Tajusin, että nyt taistellaan voitosta!”

Voitto ratkesi pitkällä loppukirikamppailulla. Topi otti päättäväisesti ohjat käsiinsä jo toiseksi viimeisellä rastilla, syöksyi huimapäistä vauhtia kivikkoisen alamäen viimeiselle rastille ja runttasi loppuviitoituksen sellaista vauhtia, ettei moninkertaisella MM-mitalisti Glebovilla ollut mitään mahdollisuuksia ohitukseen. Pyrinnön ja KR:n joukkueet jäivät kauemmaksi.

Lisäilonaiheena loppukauteen oli sekin, että HS:llä oli toista kertaa peräkkäin liigaviestissä mukana peräti kymmenen joukkuetta. Ison määrän takeena oli nytkin harrasteryhmä Yhteislähtö, josta mukaan vuoden vaativimpaan viestikisaan rohkeni miehiä peräti kolmen joukkueen verran.

HS miehet Viestiliigan kokonaiskilpailun palkintojenjaossa. Kuva Marko Kantaneva / SSL
Eikka (vas) Veli ja Topi haastattelussa maaliintulon jälkeen Kuva Marko Kantaneva / SSL

Naiset kääntävät katseensa pian kohti seuraavaa kautta

Naisten osalta Viestiliigan finaali oli joukkueelle pettymys. Matkalle mahtui kyyneleitä ja kirosanoja – mutta näiden tasapainoksi myös halauksia. Yhdessä todettiin, että nukutaan yön yli ja mennään eteenpäin. Viikonlopun aikana tehdyt harjoitukset Lakia-Jukolan harjoitusmaastoissa jättivät meille motivoituneen olon ja ajatukset alkoivat kääntymään tulevaa harjoituskautta kohti. Muutama kilpailu vielä, mutta sitten aletaan tehdä töitä kohti vuotta 2024.

Naisten HS1 saavutti viestiliigassa sijan 12. ja HS2 sijan 17.

HS Yhteislähdössä kisa- ja viesti-innostusta

Myös seuran aikuisten harrasteryhmä Yhteislähtö oli mukana kisassa. Viestiliiga oli osa Lakia-Jukolaan 2024 valmistavan viikonloppuleirin harjoituksia, joissa haettiin tuntumaa tuleviin Jukola-maastoihin. Ryhmähenki on tietysti vahva ja itseluottamus kova, joten viestiliigan haaste otettiin vastaan reippain mielin. Kisaan koottiin kuusi joukkuetta leveällä rintamalla 20-60 -ikäisiä naisia ja miehiä.

Simpsiönvuoren haasteet todettiin myös harrasteryhmässä todella vaativiksi ja yö venyi huomattavasti kisan tv-lähetystä pidempään. Kaikki suunnistajat selvisivät kuitenkin maaliin mukanaan melkoisia matkakertomuksia sekä gps-viihdettä monen illan jälkipeliin. Lakia-Jukolan leirille osallistui yli 30 yhteislähtöläistä ja viikonloppuun oltiin todella tyytyväisiä: “Oli aivan huikea leiri ja paljon uusia tuttavuuksia ja uusia kokemuksia”, “Mahtavaa seuraa ja haastavia suunnistusmaastoja, mitäs muuta sitä voisikaan viikonlopulta toivoa!”

Viesti-innostus kasvaa Yhteislähdössä vahvasti: seuraavaksi suunnataan nauttimaan Halikko-viestin kuntosarjaan kahdella joukkueella eli 30 suunnistajan voimin.

HS:n urheilijoiden joukko tutustumassa Lakia-Jukolan harjoitusmaastoihin Jukola leirillä. Mukana myös harrasteryhmä Yhteislähdöstä yli 30 suunnistajaa. Kuva Elina Lammi

Teksti Henrik Tala, Elina Lammi ja Matti Kaasalainen

Artikkelin kuva Marko Kantaneva / SSL