Tšekin maailmancupissa kuusi HS-urheilijaa

Suunnistuksen maailmancupin toinen kisakiertue käydään tämän viikon aikana Tšekin Česká Lípassa. Ohjelmassa on neljä kisastarttia, sprintti keskiviikkona, sprinttiviesti torstaina, keskimatka lauantaina ja pitkä matka sunnuntaina. HS:ltä kisoissa on mukana kuusi urheilijaa, Olli Ojanaho, Topi Syrjäläinen ja Tuomas Heikkilä Suomen joukkueessa, Evely Kaasiku Viron, Mathieu Perrin Ranskan ja Tereza Smelikova Slovakian joukkuessa. Alla ennakkokommentteja osalta urheilijoista.

Metsäkisat juostaan vuoden 2021 MM-kisoista tutuissa hienoissa kalkkikivimaastoissa, joissa vaihtelevat jyrkät ojanotkot sekä pienipiirteiset ja tavattoman vaativat kivipaasirinteet. Sprinttimaastot sen sijaan ovat melko tavanomaisia väljiä pikkukaupunkikortteleita, joissa vaativuutta joudutaan todennäköisesti lisäämään ylimääräisillä kielletyillä alueilla.

Koska heinäkuun alussa käydyt MM-kisat eivät maailmancupiin lukeutuneet, pisteitä kerätään nyt Norjan keväisten kisojen antamasta lähtötilanteesta. Paras HS:n suunnistaja pisteissä on tällä hetkellä Olli, jolle Norjan pitkän matkan yhdeksäs ja keskimatkan viides sija ovat tuoneet kokonaistilanteessa sijan kuusi.

Kaikki kisat on nähtävissä kotimaisessa lineaarisessa TV2:ssä tai YLE Areenassa:

Sprintti

Ke 2.8. klo 17.00 – 19.40 Yle Areena

Ke 2.8. klo 18.30 – 19.58 Yle TV2

Sprinttiviesti

To 3.8. klo 18.00 – 19.40 Yle Areena

To 3.8. klo 20.00 – 21.00 Yle TV2

Keskimatkat

La 5.8. klo 12.00 – 16.10 Yle Areena

La 5.8. klo 16.00 – 17.50 Yle TV2

Pitkät matkat

Su 6.8. klo 11.55 – 16.40 Yle Areena

Evely Kaasiku (kaikki matkat)

Miten harjoittelu on MM-kisojen jälkeen sujunut ja missä kunnossa tunnet kisoihin starttaavasi?

Lepäsin psyykkisesti ja jonkin verran myös fyysisesti viikon verran Sveitsissä. Ja toisen viikon olin jo Tšekissä valmistautumassa, mutta selvästi lyhyt on ollut valmistautuminen tähän kisaan kun vaan kaksi viikkoa on ollut MM-kisojen ja tämän maailmancupin välissä. Varmaan tilanne on isolla osalla kilpailijoista samanlainen. Mutta olen jo nyt kyllä huomannut, että paljon on ollut apua vuoden 2021 MM-kisojen leireistä. Pikkuhiljaa muistan jo paremmin, miten täällä pitää suunnistaa.

Maastot ovat tyypiltään vuoden 2021 MM-kisoista tuttuja. Pidätkö maastoja itsellesi sopivina? Ilmeisesti olet käynyt maastoissa uudelleen nyt kesän aikana?

Hiekkakivimaastot eivät ole sopivin maastotyyppi, mutta pakko sanoa, että todella nautittava suunnistaminen täällä kyllä on! Olen ollut täällä vähän pitempi aika kuin viikko ennen kisojen alkua. Se on ensimmäinen kerta täällä vuoden 2021 jälkeen. Onneksi ennen MM-kisoja tuli täällä käyty tosi paljon eli nytkin on jo oikein tuttu olo. Mutta toki on se metsämaasto todella erikoinen ja sprinttiäkään ei ole kovin paljon tänä vuonnakaan ehtinyt juosta. Mutta jänniä kisoja täällä on tulossa ja olen valmiina antamaan itsestä kaiken

Topi Syrjäläinen (sprintti, keskimatka, pitkä, mahdollisesti sprinttiviesti)

Miten harjoittelu on MM-kisojen jälkeen sujunut ja missä kunnossa tunnet kisoihin starttaavasi?

Pari viikkoa MM-kisojen jälkeen meni ihan kivasti kotona treenaillessa. Kunto on pysynyt tasaisen hyvänä, joten on mukava saada vielä pari mahdollisuutta tälle vuodelle kansainvälisissä kisoissa.

Kausi mennyt tähän saakka maastopainotuksella. Mitä odotat sprinttikisasta, ja aiotko ottaa sprinttipuolen ohjelmaan vahvemmin ensi vuoden MM-kisoja silmällä pitäen?

En ole oikeastaan asettanut mitään tavoitteita sprinttikisan suhteen. Toki olen ottanut sen huomioon valmistautumisessa ja kisassa laitetaan kaikki peliin, mutta maastomatkat on täällä itselle ne tärkeimmät. Ensi vuoden sprinttipanostuksen määrästä en vielä varmuudella tiedä, mutta ainakin loppusyksyn osalta metsäkisat motivoi enemmän.

Tuomas Heikkilä (sprintti, mahdollisesti sprinttiviesti)

Sprinttikisoja on ollut tällä kaudella melko vähän, ja näyttökisakin jäi sairastelujen takia väliin. Mikä kunto on nyt ja miten korkealle uskot, että se kisoissa voi riittää?

Viime viikot ovat sujuneet hyvin ja vire tuntuu hyvältä. Uutta PB:tä tällä tasolla lähdetään hakemaan [paras MC-sijoitus tähän asti 16].

Minkälainen maasto sprinteissä on odotettavissa?

Sprinttien maasto on aika suuripiirteistä korttelia ja odotettavissa on tekoaidoilla höystettyä reitinvalintasuunnistusta, jossa tarjotaan mahdollisuutta kovaan vauhdinpitoon.

Mathieu Perrin (kaikki matkat)

What is your shape at the moment, what do you expect from these competitions?

I’ve been changing a few things in my preparation these past two weeks, and I really hope that the shape will be better than at WOC.

How do you like the terrains?

I was already there in 2021 at the world champs, and I really like these sandstone terrains. I’m looking forward to running on these challenging terrains again. I think we can also expect really interesting courses in the sprint distances as well, the Czech course setters rarely disappoint us!

Tereza Smelikova (kaikki matkat)

You’ve had a very good season so far, what do you expect from these competitions?

I am very happy with my performance over the season so far. The sprint will be a surprise since my main focus has been on forest distances this season. Therefore, I hope I will be able to repeat my technical performance from WOC and to stay fully focused during whole race. Clearly my main goal is to show four stable races and get points for the world ranking with the cherry on the cake to get into the top50.

How do the terrains suit you?

I think that the organizers are going to surprise us with tricky races. Overall, I am a fan of detailed terrains. I have trained several times in the Czech sandstones as a youth so I hope I still remember how to efficiently orient there!

Teksti: Henrik Tala

Kuva

https://kuva.sslmedia.info/Suunnistus-2023/Suunnistuksen-MM-kilpailut-WOC-2023/127-Keskimatkan-karsinta-WOC2023/Keskimatkan-karsinta-2/i-cnGXBJB/A (SSL / Petteri Kähäri)