Seitsemän HS:n suunnistajaa MM-kisoissa

Suunnistuksen metsämatkojen MM-kisat avataan keskiviikkona Sveitsin Flims Laaxissa. Avausmatkana on keskimatkan karsinta. HS:ltä on kisoissa ennätysvahva osanotto, sillä mukana on peräti seitsemän suunnistajaa: Olli Ojanaho ja Topi Syrjäläinen Suomen joukkueessa, Evely Kaasiku Viron joukkueessa, Mathieu Perrin Ranskan joukkueessa, Tereza Smelikova Slovakian joukkueessa, Emily Kemp Kanadan joukkueessa sekä Anton Salmenkylä USA:n joukkueessa. Tässä uutisessa ennakkotunnelmia jokaiselta.

Kisohjelmassa on kolme lajia, torstaina juostava pitkä matka, lauantain keskimatka sekä sunnuntain viesti. Kaikki kisat juostaan erityisen vaativissa maastoissa, mutta maastotyypit kuitenkin vaihtelevat paljon.

Pitkällä matkalla juostaan tyypillisessä sveitsiläisessä rinnemaastossa, jossa on valtaisat korkeuserot. Osa radoista kulkee puuttomalla ylärinteellä. Fyysinen kestävyyden ohella ratkaisevaan rooliin nousee reitinvalintataito. Fyysisyyttä korostaa, että kisa juostaan suurelta osin vähähappisessa ilmanalassa yli 1500 metrin korkeudessa.

Keskimatkalla korkeuserot ovat tavanomaisemmat, mutta muuten maasto on pienipiirteisyydessään ja vaikeakulkuisuudessaan poikkeuksellisen kryptinen labyrintti, jossa tuskin kukaan virheittä selviää.

Viestimaasto on näistä kolmesta tavanomaisin, sekin pääosin rinnettä, mutta ilman mahtinousuja ja muita ääri-ilmiöitä. Helpolla ei sekään kisaajia päästä. 

Kilpailut on kokonaisuudessaan nähtävissä YLEn kanavilla:

Suunnistuksen MM, pitkät matkat
to 13.07. klo 13.00 – 17.35 Yle Areena, klo 14.00 – 17.25 Yle TV2

Suunnistuksen MM, keskimatkat
la 15.07. klo 12.35 – 16.05 Yle Areena, klo 13.55 – 16.00 Yle TV2

Suunnistuksen MM, viestit
su 16.07. klo 13.10 – 17.35Yle Areena, klo 13.55 – 17.30 Yle TV2

Kuvaaja: Erik Borg

Olli Ojanaho, Suomi, pitkä matka, keskimatka ja viesti, World Ranking 10.

Takana pitkä sarja kärkisijoja kv. kisoissa ja erinomainen Jukola-osuus. Mihin suuntaan vire tuntuisi olevan menossa ja miten korkealle uskot että se kisoissa riittää? 

Vire tuntuu ihan hyvältä, joten odotan kisoja innolla. Onnistuneilla suorituksilla pitäisi toivottavasti olla mahdollista taistella sijoituksista kuuden parhaan joukossa, mutta se nähdään sitten kisojen jälkeen. Tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvät suoritukset taidollisesti.

Olet treenannut pitkiä aikoja korkealla kisoja varten. Kuinka tärkeää uskot että se on kisoissa menestymisen kannalta?

Korkean paikan valmistautuminen on yksi pieni asia monen muun joukossa, mutta on mukava lähteä kisoihin, kun tietää että on tehnyt valmistautumisen suhteen parhaansa jokaisella osa-alueella.

Topi Syrjäläinen, Suomi, keskimatka ja viesti, World Ranking 24.

Touko-kesäkuussa jalkavaivat haittasivat harjoitteluasi. Mikä kunto on nyt ja mihin uskot että se riittää kisoissa?

Katsastusreissulta tullut kantapäävaiva hellitti nopeasti joten se toimi parhaimmillaan vaan hyvänä palauttelujaksona. Nyt kuitenkin viimeistelytreeneissä vire on ollut parempi kuin katsastuksissa. Hyvä kunto ei kuitenkaan lupaa täällä vielä itsessään hyvää tulosta, vaan ratkaisut tullaan tekemään pitkälti suunnistamalla.

Keskimatkan maastosta on kuultu hurjia tarinoita. Mikä ratkaisee onnistumisen sellaisessa maastossa?

Ensimmäiset kerrat keskimatkan harjoitusmaastoissa ehkä hieman turhautti kun kartoitustyyli oli aika kaukana totutusta. Viimeistelyleirillä on kuitenkin löytynyt yllättävän hyvä yhteisymmärrys kartoittajan kanssa ja tunnistan jo aika hyvin millä kohteilla pystyy etenemään sujuvasti. Onnistuminen vaatii tiukkaa keskittymistä ja malttia oikeissa paikoissa.

Evely Kaasiku, Viro, keskimatka ja viesti, World Ranking 27.

Viime vuosina keskimatkat ovat sinulla menneet isoissa kisoissa koko ajan hyvin. Millaisia odotuksia sinulla nyt on?

Tänä vuonna on kyllä todella jännä kisa tulossa kun maasto on kaikille erikoinen. Tapahtua voi mitä vaan ja vaikea on miettiä odotuksista. Odotan tosi mielenkiintoista kisa ihan loppuun asti!

Kisataan osin korkealla ja vaativissa maastoissa. Mikä ratkaisee onnistumisen niissä oloissa?

Oma hyvä suoritus. 😄👍

Mathieu Perrin, Ranska, keskimatka ja viesti, World Ranking 31.

How is your shape and what are your expectations?

The shape seems to be good right now, at least I’ve been doing everything I can to be ready. I’ve had some sickness issues two weeks ago but now everything is rolling again. However, I think the technical shape is as important as the physical one, and I’ve done my best there too. Let’s see what I can do ! 

I hope to be able to provide my best performance and enjoy the terrain as much as I can.

The competitions will be held partly in altitude and in very demanding terrains. What is the key to success in such circumstances?

I’m only running the middle and  relay so no high altitude for me, but the terrains will certainly be very demanding ! The forests of the middle and relay are unique, very detailed and extremely technical. In my opinion, the key to success is to have a good knowledge of how the terrain works, and a big respect about the challenge ahead.

Tereza Smelikova, Slovakia, pitkä matka ja keskimatka, World Ranking 115.

How is your shape and what are your expectations?

After some difficult times during the winter, I am finally in rather good shape. I’ve been satisfied with my performance at main events over the season so far. Despite few very hot weeks we have had in France and my full time job, I am relieved to enter in the ‘race mood’. Since it’s my first WOC, I am very excited about the races and will be satisfied with good technical performance.

The competitions will be held in high altitude and in very demanding terrains. What is the key to success in such circumstances?

Mountain terrains suit me well, and very detailed demanding terrains are my favorite ones. In Grenoble where I have been living, we have very good training options and it’s impossible to avoid mountains! I hope to stay calm and focused on the technical side of my performance and to push when necessary. It will be important to take safe route choices to avoid big mistakes.

Emily Kemp, Kanada, pitkä matka ja keskimatka, World Ranking 182.

How is your shape and what are your expectations? 

This is definitely the WOC that I’m the least prepared for which is okay because it’s all part of a long-term plan. My shape is okay but the steep hillsides definitely feel a bit foreign after being in Finland for so long. My hope is that I can enjoy the challenge of the races and perform at my level.

The competitions will be held in high altitude and in very demanding terrains. What is the key to success in such circumstances? 

At least for myself, the key will be to the best possible job navigationally. I know that I won’t be running as fast as the others but I can definitely do myself a favour and not lose minutes by respecting the terrain and the navigational challenge it poses.

Anton Salmenkylä, USA, keskimatka ja viesti, World Ranking 650.

Millainen kuntosi on ja miten korkealle uskot että se kisoissa riittää?

Kunto on jo paljon parempi kuin kuukausi sitten. Viimeiset kaksi viikkoa on mennyt harjoitellessa akselilla Ranska-Sveitsi-Italia ja sekä lämpöä että korkean ilmanalan harjoittelua on tullut mukavasti. Nyt muutama lepopäivä ja sitten kovaa ajoa!

Kisataan korkealla ja vaativissa maastoissa. Mikä ratkaisee onnistumisen niissä oloissa?

Pitää aloittaa fyysisesti rauhallisemmin että aivoille riittää happea ja suunnistus pysyy hallussa. Luvassa on varmasti lyhyitä mutta todella jyrkkiä mäkiä sekä vaikeita suunnistustehtäviä joten maksimaalinen aivokapasiteetti on tarpeen. 

Kirjoittaja: Henrik Tala