Olli Ojanaho voittoon Ruotsin rastiviikolla

Olli Ojanaho voitti Ruotsin rastiviikon O-Ringenin, joka suunnistettiin 23.–28. heinäkuuta Åressa. Ruotsin viisipäiväinen on perinteisesti erittäin kova kansainvälinen kilpailu. Tänä vuonna mukana olivat lähes kaikki Ruotsin huiput sekä muun muassa joukko Norjan ja Suomen parhaimmistoa.

Olli teki tasaisen vakuuttavaa työtä koko viikon. Hän johti kokonaiskilpailua ensimmäisestä päivästä lähtien ja voitti yhteistuloksissa Ukrainan Ruslan Glebovin runsaan kuuden minuutin erolla. Stora Tuna OK:n Emil Svensk oli kolmas ja hävisi Ollille 7.19.

– Arvostan tämän voiton hyvin korkealle. Olen siihen yhtä tyytyväinen kuin MM-pronssiin, Olli kertoi puhelimitse Åresta.

Miten onnistuit keskittymään viisipäiväiseen kilpailuun näin pian MM-kisojen jälkeen?

– Keskittyminen onnistui hyvin, koska olin varautunut jo ennen MM-kisoja siihen, että juoksen täällä, ja O-Ringen oli MM-kisojen jälkeen kauden toinen päätavoite. Olin aika hyvin palautunut MM-kisoista, olihan siinä viikko välissä. Totta kai rastiviikko oli rankka ja ehkä toisen osakilpailun jälkeen hiukan painoi, mutta sitten oli sprintti ja välipäivä. Niiden aikana taas ehdin palautua. 

Olli voitti rastiviikon kaksi ensimmäistä pitkän matkan kilpailua, sijoittui kolmannen päivän sprintissä neljänneksi ja neljännen päivän keskimatkalla kolmanneksi. Viimeisen päivän pitkällä matkalla hän oli etapin toiseksi nopein.

– Tavoitteena oli tehdä viisi tasapainoista suoritusta ja se onnistui aika hyvin. Suurin virhe oli ensimmäisessä osakilpailussa puolentoista minuutin pummi yhdelle rastille, mutta sen jälkeen suurin virhe oli ehkä puoli minuuttia. Se oli varmasti avain onnistumiseen.

Kuva: Mikko Ojanaho
Kuva: Lars Rönnols

Viimeinen 13,5 kilometrin pituinen osakilpailu suunnistettiin takaa-ajolähtönä. Olli pääsi matkaan kolmen minuutin erolla Gleboviin. Alkumatkasta ukrainalainen pystyi nipistämään hiukan Ollin etumatkasta, mutta lopussa ero kasvoi kaksinkertaiseksi.

– Takaa-ajo ei jännittänyt kovin paljon. Ajattelin, että oma perustyö riittää voittoon.

Olli kertoi, että maastot yllättivät hiukan.

– Ne olivat yllättävän reheviä ja märkiä, koska on satanut paljon. Pohja oli siten pehmeä ja raskas. Taidollisesti oli vaativaa, piti mennä paljon kompassilla. Jotkut rastipisteet olivat aika epämääräisiä.

Ensimmäinen O-Ringen järjestettiin vuonna 1965. Ennen Ollia miesten pääsarjan voitto on tullut Suomeen viisi kertaa. Ensimmäisen toi HS:n Jussi Salmenkylä 1966. Muut voittajat ovat Matti Mäkinen, Mats Haldin kaksi kertaa ja Tero Föhr.

Teksti: Jorma Erkkilä
Artikkelikuva: Mikko Ojanaho