HS:n urheilijoille menestystä MM-kisoissa!

Suunnistuksen MM-kisat on saatu päätökseen Sveitsin Flims Laaxissa. Viikkoon on mahtunut useampi onnistuminen Helsingin Suunnistajien urheilijoille. Suurimpina onnistumisina MM-kisoista jää mieleen Olli Ojanahon pitkän matkan MM-pronssi sekä miestin viestin MM-hopea. Helsingin Suunnistajilta kisoissa oli mukana jopa seitsemän suunnistajaa: Olli Ojanaho ja Topi Syrjäläinen Suomen joukkueessa, Evely Kaasiku Viron joukkueessa, Mathieu Perrin Ranskan joukkueessa, Tereza Smelikova Slovakian joukkueessa, Emily Kemp Kanadan joukkueessa sekä Anton Salmenkylä USA:n joukkueessa.

Raskas maasto ja vaativat radat ovat antaneet suunnistajille hyvät mahdollisuudet ottaa mittaa toisistaan. Parhaimmillaan miehillä oli 680 m nousua ja naisilla 510 m nousua pitkällä matkalla. Lisäksi vaativat radat tekivät kisojen seuraamisesta entistäkin jännittävämpää, kun fysiikan lisäksi radoilla testattiin suunnistustaitoja Sveitsiläisessä maastossa, jossa reitinvalinta on tärkeässä osassa.

Kuva: Mikko Salonen

MM-kisojen pitkällä matkalla Olli Ojanaho teki historiaa ottamalla MM-pronssia, joka on Ollin ensimmäinen MM-mitali henkilökohtaisella matkalla aikuisten sarjassa.

”Kokonaisuudessaan onnistuneet kisat, vaikka keskimatkan suoritus oli pieni pettymys. Tästä on hyvä jatkaa kohti kotikisoja, jotka ovat kahden vuoden päästä!”, Olli kuvaili kisoja.

Miesten edelliset henkilökohtaiset MM-arvokilpailumitalit ovat kymmenen vuoden takaa, jolloin Jani Lakanen otti MM-hopeaa pitkällä matkalla ja Mårten Boström MM-kultaa sprintissä. Tällä kertaa pitkän matkan voiton vei Kasper Fosser ja hopealle sijoittui Matthias Kyburz. Helsingin Suunnistajilta Olli Ojanahon lisäksi pitkällä matkalla juoksivat Tereza Smelikova Slovakian joukkueessa sijalle 17 ja Emily Kemp Kanadan joukkueessa sijalle 45.

Kuva: Petteri Kähäri / SSL

Keskimatkan kisassa päästiin näkemään jännittäviä käänteitä. Olli Ojanaho jäi vain 44 sekuntia hopeasta ja päätyi loppujen lopuksi sijalle 6, joka oli paras suomalaissijoitus. Ollin lisäksi myös Viroa edustanut Evely Kaasiku pärjäsi hienosti kisassa tullen sijalle 10, vaikka hän kohtasi kisan aikana hieman vaikeuksia.

”Minua harmittaa tosi paljon vatsa-/kylkikramppi, joka tuli keskimatkan kisan noin puolivälissä. Minun oli pakko kävellä ja jopa pysähtyä. Loppuosan tiejuoksupätkät olivat siitä johtuen todella vaikeita ja hävisin tosi paljon aikaa, kun en vaan pystynyt enää juoksemaan täysiä. Olisi ollut todella hieno juosta kuuden sakkiin ja se oli helposti tarjolla lauantaina, mutta tällä kertaa näin. On toki 10. myös hyvä sija ja tosiaan minun paras tulos MM-kisoissa.”

Evely jäi vain vajaan kahden minuutin päähän kuudennesta sijasta, joka olisi ollut mahdollinen sijoitus ilman vatsakramppia.

”Eilisestä isot kiitokset Thierry Gueorgioulle ja Suomen maajoukkueen kiropraktikolle Anders Åkermanille. Ilman Andersin apua en tiedä olisinko edes pystynyt juoksemaan, koska aamulenkillä tuli terävä pistos vastalihakseen takaisin ja aamupäivä ei näyttänyt lupaavalta. Hyvä juoksu viestissä lohduttaa paljon, mutta toki keskimatka harmittaa”, Evely mainitsi.

Helsingin Suunnistajien urheilijoiden sijoitukset keskimatkalla:

  • Olli Ojanaho 6. +2:44
  • Topi Syrjäläinen 20. +8:09
  • Mathieu Perrin (FRA) 26. +8:42
  • Anton Salmenkylä (USA) 52. +22:42
  • Evely Kaasiku (EST) 10. +7:22
  • Tereza Smelikova (SVK) 21. +10:24
  • Emily Kemp (CAN) 53. +25:59
Kuva: Anu Uhotoinen / SSL

Viestissä päästiin kokemaan jännittäviä hetkiä, kun Suomen joukkue tuli toisena maaliin ja otti MM-hopeaa. Topi Syrjäläisen varma ja onnistunut aloitus antoi joukkueen muille juoksijoille erinomaiset paikat lähtemään korottamaan sijoitusta.

”Se oli kyllä hallittu suoritus alusta asti. Uskalsin aina tarvittaessa ottaa vähän omia linjoja, mutta lähes koko ajan oli kontakti kärkiletkaan. Lopun fyysisellä lenkillä oli aika kovilla, mutta hyvin sai taisteltua loppuun asti. Eilisen keskimatkalla sekoilun jälkeen tämän päivänen huuhtoo kyllä sen pettymyksen kokonaan”, Topi totesi viestin jälkeen.

Viestin toisella osuudella Olli Ojanaho teki reitinvalinnan, jolla mahdollisti paremmat asetelmat mitalitaistelussa. Miika Kirmulan onnistunut osuus viimeisteli joukkueen hyvän suorituksen. Miesten viestissä myös Ranskan joukkueen Mathieu Perrin teki omalla osuudellaan loistavan suorituksen tullen viidentenä vaihtoon.

Naisten viestissä ei myöskään säästytty jännitykseltä, kun Evely Kaasiku juoksi upeasti omalla osuudellaan ja tuli vaihtoon neljäntenä. Suomi sijoittui naisten viestissä neljänneksi ja jäi vajaalla kolmella minuutilla kolmannesta sijasta.

Kuva: Hanna Vuorela

Artikkeli kuva: Anu Uhotoinen / SSL