Maija Salmi in memoriam

Maija siunataan perjantaina 16.6 klo 13:00 Helsingin Krematorion Kappelissa, jonne kaikki ovat tervetulleita. Siunauksen toimittaa seuran jäsen pastori Markku Arola. Maijaa voi muistaa yhdellä ruusulla – tai kotona hiljaa mielessään. Muistotilaisuus järjestetään vain lähiomaisille ja erikseen kutsutuille.


Kevään parhaaseen aikaan Helsingin Suunnistajien jäsenet tavoitti yllättävä suruviesti. Ystäväni, seuratoverini, suunnistaja ja suuri suunnistuttaja Maija Salmi kuoli maanantaina kotonaan Espoon Mäkkylässä 63-vuotiaana. Vielä sunnuntaina Maija hoiti tuttuun tapaansa toimitsijatehtäviä. Tällä, ja viimeiseksi jääneellä, kerralla hän oli tarkkuussuunnistuksen SM-kilpailuissa Mustikkamaalla.

Maija tuli mukaan Helsingin Suunnistajien toimintaan jo 1970-luvun alkupuolella. Oman aktiivisimman kilpailu-uransa jälkeen Maija omistautui seuratyölle. Maija oli yli 40 vuotta Iltarastien keskeinen toimija. Hän huolehti, että kaikki tarvittavat tavarat ovat paikalla, kuljetti pakettiauton ja asuntovaunun tapahtumiin, huolehti toimitsijoiden rekrytoinnista ja myi karttoja, ja olisiko toiminut toisinaan ratamestarinakin. Yhdessä Iltarastien, muiden kuntotapahtumien ja suunnistuskilpailujen järjestäjänä hän oli mukana suunnistuttamassa satojatuhansia, ellei jopa miljoonia suunnistussuorituksia. 

Maija kuului myös vuosia seuran johtokuntaan, mutta viihtyi paljon paremmin toiminnassa kentällä kuin kokouksissa. Maijalle ominaista olivat topakka tehokkuus, omaleimainen huumori ja lämmin ystävyys. Hänet nimitettiin seuran kunniajäseneksi vuonna 2009.

Luovuttuaan Iltarastien vetämisestä vuosien uurastuksen jälkeen Maija hoiti kuntoaan muun muassa osallistumalla HS:n veteraanien yhteisille maastovaelluksille. Eläkkeelle jäätyään hän suunnitteli myös paluuta toimitsijaksi Iltarasteille. Se suunnitelma jäi nyt toteutumatta.

Maija oli myös himomarjastaja ja -sienestäjä. Tämä konkretisoitui syksyisin meidänkin pakastimemme täyttymisellä mustikoista, puolukoista ja kanttarelleista, joita sitten on saatu nauttia läpi talvien.

Ystävääni kaivaten,

Synnöve

Helsingin Suunnistajien seuraväki muistaa Maijaa lämmöllä ja ottaa osaa läheisten suruun.