HS:n miehet vahvoilla joukkueilla Tiomilaan

Vuoden toiseksi tärkein viestikisa Tiomila juostaan ensi viikonloppuna Pohjois-Ruotsin Skellefteåssa. HS:n miehet lähtevät kisaan kolmella joukkueella, joista ykkönen ja kakkonen tavoittelevat kovia sijoituksia ja kolmonen tarjoaa monille nuorille kokemuksia ruotsalaisesta suurviestisuunnistuksesta.

Kevään Viestiliigoissa vakaasti mutta hieman tasapaksusti suorittanut HS:n ykkönen ei kanna harteillaan voittajasuosikin paineita. Nyt joukkue on kuitenkin aiempia viestejä vahvempi, sillä mukana ovat kevään maailmancupeissa näkyvästi esiintyneet Olli Ojanaho, Topi Syrjäläinen ja Mathieu Perrin. Kakkosessa on useita ykkösjoukkuepaikkaa tavoitelleita urheilijoita, joilla on vahva motivaatio näyttää kykynsä taistelussa parhaan kakkosjoukkueen kunniasta.

Kisa on Tiomilaksi poikkeuksellinen, sillä Oulun korkeudella sijaitsevassa Skellefteåssa ei tavanomaista täyspimeää tule koko yön aikana, vaan viesti juostaan jukolamaisessa hämärässä. Pimeimpiä ovat osuudet 3-5, ja hämäräosuuksia on muutama niiden ympärillä. Toinen poikkeus on, että kisakeskus, maali ja vaihtoalue ovat sisätiloissa Skellefteån jäähallissa.

Valmentaja Henrik Tala, millaisella pelisuunnitelmalla HS:n joukkueet kisaan lähtevät?
Viime aikojen suurviestit ovat osoittaneet, että kärkisijoja tavoittelevien joukkueiden on oltava hyvissä asemissa ja valmiina reagoimaan tilanteisiin koko viestin ajan. Jo alussa syntyneillä eroilla on taipumus kumuloitua. Järjestäjä ennustaa tasaista ja jännittävää viestiä, mutta kun maasto on niin nopea ja yö niin valoisa, letkajuoksun merkitys jää tavallista pienemmäksi. Hämäräosuudet juostaan letkojen sijaan pienissä ryhmissä, ja silloin tasoerot tulevat näkyiin jo kisan alkuvaiheissa. Siellä on siis oltava hereillä.

Mitä sijoituksia tavoitellaan?
Kärkisijoituksia. Ykkösjoukkue taistelee viestin kärkisijoituksista ja kakkonen kisaa parhaiden kakkosjoukkueiden kanssa. Mutta HS ei ole voittajasuosikki. Tällaisessa helpossa viestissä joukkueiden materiaalit tuppaavat ennustamaan lopputulosta aika suoraviivaisesti. Viime vuoden voittajan OK Linnén miehistö tulee paperilla olemaan selvä ennakkosuosikki. Pitää tietysti muistaa, että sekään ei ole ollut erehtymätön, vaan on monena vuonna Tiomilassa tehnyt pahojakin virheitä. Lisäksi Ravinen, Göteborg, NTNUI ja suomalaisista Pyrintö ovat erittäin kovia joukkueita.

Viikonloppuna kilpaillaan miesten viestin lisäksi nuorten ja naisten viestissä. HS:ltä nuorten viestiin osallistuu kaksi kuuden hengen joukkuetta. Viesti alkaa lauantaina 21.5. klo 10:00 paikallista aikaa. Naisten viestiin osallistuu kaksi viiden hengen joukkuetta (kuvassa). Viesti alkaa klo 13:30 paikallista aikaa. Miesten viesti alkaa klo 20:30 paikallista aikaa.

Tiomila on nähtävillä tänäkin vuonna suomeksi selostettuna, tällä kertaa kansainvälisen suunnistusliiton IOF TV -kanavalla. Tiomilan lähetys maksaa 25 € ja sen voi hankkia IOF TV:n sivuilta https://tv.orienteering.sport/10mila-2023

Tästä kisasivuille: https://10mila.se/index.php/en/132-10mila-2023