Topi, Olli, Evely ja Mathieu Norjan maailmancupissa

HS:ltä on vahva edustus torstaina Norjassa Sarpsborgin seudulla alkavissa kauden ensimmäisissä maailmancup-kisoissa. Suomen joukkueessa mukana ovat viime vuoden loppupisteissä kuudenneksi sijoittunut Olli Ojanaho sekä 31:nneksi juossut Topi. Viroa edustaa EM-hopean keskimatkalta ottanut Evely Kaasiku. Ranskan väreissä juoksee HS:n uusi vahvistus, viime vuoden loppupisteiden 23. Mathieu Perrin.

Kisaohjelmassa on kaikki metsämatkat, torstaina pitkä matka, lauantaina keskimatka ja sunnuntaina viesti. Kaikki kisat lähetetään YLE Areenassa suorina lähetyksinä, keskimatka ja viesti myös TV2:lla, lähetykset klo 18 (la) ja 14 (su).

Edessä on siis kolme kovaa starttia tyypillisissä norjalaismaastoissa. Suomen näyttökisoissa voiton ja kolmossijan ottanut Topi lähtee kisoihin luottavaisin mielin. Maastotyyppi on tullut tutuksi jo vuoden 2019 MM-kisoissa, ja hän sai niistä lisää kokemusta HS:n pääsiäisleirin ja maajoukkueen näyttökisojen ansiosta.

Viime syksy oli Topin paras maailmancupissa, ja siihen hän nyt hakisi jatkoa: ”Uskon että onnistuneilla juoksuilla on ihan hyvät mahdollisuudet uran parhaaseen maailmancup sijoitukseen. Suoritustaso tuntuu olevan taas napsun verran parempi kun edelliskausina.”

Mathieu odottaa haastavia kisoja innostuneena: ”Maastot ovat vaativia taidollisesti ja fyysisesti, sillä mäet ovat suuria ja maastopohja pehmeää.” Mathieu ei olekaan tänä vuonna päässyt hakemaan tuntumaa pohjoismaalaisiin maastoihin, minkä takia hänelle kisat ovat ensisijaisesti vertailukelpoinen mittari omasta suorituskyvystä, ei niinkään kauden päätapahtuma.

Talven harjoitus kausi on saint-etienneläiseltä sujunut erinomaisesti: ”Olen keskittynyt harjoittelemaan suunnistusta ja leireillyt paljon. Spesifejä metsäharjoituksia on tullut runsaasti. Fyysisellä puolella palautumiskykyni on parantunut. Harjoittelu on mennyt tähän saakka erittäin hyvin!”

Myös Evely pitää maastoja erittäin vaativina, vaikka hän uskoo, että isoin haaste on kauden ensimmäisissä isoissa kisoissa psyykkisesti oman tekemisen hallitseminen.

Evelylle kauden tärkeimmät kisat ovat MM-kisat Sveitsissä: ”Olen keskittynyt pääosin niihin valmistautumiseen. Norjan maailmancupissa olisi hienoa onnistua, mutta se ei merkitsen paljoa, jos täällä ei tule hienoja onnistumisia. Menen ensisijaisesti hakemaan hyviä fiiliksiä, mikä auttaa itseluottavasti jatkaa kautta.”

Erittäin kovan kolmen nelossijan maailmancup-syksyn viime vuonna tehnyt Olli on harjoitellut suuren osan talvesta ulkomailla. Hän luonnehtii tilannettaan kisojen lähestyessä varovaisin sanankääntein: ”Talvi on mennyt isossa kuvassa hyvin, mutta viime viikkoina on ollut monenlaista pientä haastetta, joten odotukset ovat jokseenkin maltilliset. Yritetään suunnistaa hyvin, ja katsotaan mihin se riittää.”

Viime vuoden maailmancup oli kahden suvereenin urheilijan hallintaa, naisissa Tove Alexanderssonin ja miehissä Kasper Fosserin. Naisissa näyttäisi sama jatkuvan, mutta miehissä Fosserin talvikausi on ollut vaivojen rasittama. Ykkössuosikiksi voisi nostaa sen vuoksi esimerkiksi Ruotsin Gustaf Bergmanin.

Teksti: Henrik Tala

Kuva: SSL Erling Thisted