Nuuksion Huurteisessa nautittiin haastavista radoista

Nuuksion Huurteinen järjestettiin tänä vuonna Salmessa lauantaina 19.11. ja paikalle oli saapunut viitisensataa kylmää kaihtamatonta osallistujaa. Sarjat lähtivät aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan porrastetusti yhteislähdöillä.

“Parasta, mitä loppusyksystä voi tehdä”, totesi Kaarina Nurminen suoriuduttuaan 20 km radasta, jolle kuulemma mahtui muutama henkisesti vaikea pitkä väli. Tunnelma oli kuitenkin kohdillaan, kun matkan aikana alkoi sataa lunta.

5, 7, 10, 15 ja 20 km radoilla riitti kaikilla osallistujia kuten myös 2h ja 5h rogaining -sarjoissa.

2h rogaining -sarjassa suuri osa joukkueista saapui maaliin melko tarkasti kahden tunnin kohdalla, ja kolmen kärjen osalta piste-erot olivat pienet. Viiden tunnin sarjassa oli enemmän vaihtelua, ja kolme nopeinta joukkuetta saivat täydet pisteet kierrettyään kaikki rastit selvästi alle viiden tunnin. 

Nopeimpana 5h-sarjasta selvisi Peeter Pihl ajassa 4:10:49. Pihlin oli tarkoitus lähteä matkaan Timo Sildin kanssa, mutta tämä ei päässyt osallistumaan. Vaikka matka oli nautinnollinen, ei Peeter päässyt helpolla raskaan maaston ja vaikeiden rastipisteiden takia vaan jäi reilusti arvioimastaan 3,5 tunnista.  ”Olisin varmaan välttynyt parilta virheeltä Timon kanssa”, hän arveli.

20 km radalta ensimmäisenä maaliin selvisi viime vuoden tapaan Einari Heinaro ajassa 2:11:11, mutta toiseksi ja kolmanneksi tulleet Veli Kangas ja Luukas Valtonen eivät kuitenkaan päästäneet häntä helpolla: “Pojat hiillosti ja piti nostaa vauhtia vielä lopussa. Nautinnollista ja kivaa oli”, hän kuitenkin totesi.

Einari Heinaro ja Veli Kangas

Maalissa leimantarkastukseen asteli päivän mittaan hyväntuulisia kuntoilijoita. Moni oli edennyt vauhdikkaasti, ettei kylmä pääse yllättämään, ja toiset olivat olleet liikkeellä ulkoilumielessä. 

Matti Syrjälä kertoi, että sai kaveriltaan Kalle Rantalalta suunnistusapua. “On hauskaa miettiä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, että osuisi suoraan rastille”, hän kertoi.

Matti Syrjälä ja Kalle Rantala

Jaana Löfgren oli tyytyväinen, että 5h-rogainingissa oli vaikeita rastipisteitä. Hänen joukkueessaan ollut vähemmän suunnistanut Tarja Tuomi harjoitteli perässä tullen. Samaan sarjaan osallistunut Toni iloitsi: “Rogaining on mahtava suunnistuksen muoto, kun saa tehdä oman reitin.” Toisaalta lyhyemmilläkin suunnistusradoilla tuli kehuja esimerkiksi siitä, että ratamestari oli onnistunut luomaan hyviä reitinvalintavaihtoehtoja. 

Vaikka moni osallistuja kertoi olleensa tyytyväinen haastaviin ratoihin, 5 km radan kiertäneet Hanna ja Milla kehuivat tapahtuman sopivan amatööreillekin. “Kaksi kautta on käyty Iltarasteilla, eikä kaikki karttamerkitkään ole ihan vielä hallussa.” Kumpikin oli ensimmäistä kertaa mukana, mutta ei kuulemma viimeistä. Tavoitekin asetettiin jo: “Ensi vuonna molemmat mitaleille!”

Nuuksion Huurteisen 2022 tulokset

Raino Lampisen kuvia

Artikkelin kuvat ja teksti Marika Mattila