Miehille vakuuttava SM-viestikulta

EDIT: 12.9. tulleen tiedon mukaan SM-viestissä tapahtuneen hajontavirheen vuoksi kilpailusarjojen H21, D21, H35, H50 ja H20 tulokset mitätöidään. https://www.suunnistusliitto.fi/2022/09/sm-viestin-tuloksiin-muutoksia-hajontavirheiden-vuoksi/

Lauantain keskimatkan jälkeen Helsingin Suunnistajien miesten ykkönen – Eikka, Topi, Olli – oli selvä ennakkosuosikki sunnuntain viestiin. Joukkue vastasi haasteeseen, suunnisti läpi viestin juuri niin kuin piti ja otti ehkä yllättävänkin ylivoimaisen voiton. Tällainen tulin, näin, voitin -henkinen suoritus vaatii kylmäpäisyyttä, henkistä vahvuutta ja laadukasta suorittamista kaikilta. Sellaiseen pystyi tässä kisassa vain yksi joukkue.

Viestin ensimmäinen osuus oli alusta loppuun ison kärkiporukan ryhmäsuunnistusta. Satapäinen mieslauma, lyhyt osuus ja säästeliäät hajonnat – kruununa lopun seitsemän välin putki – takasivat sen, että kymmenet joukkueet pysyivät samassa kasassa. Sen kärkipäässä tulivat vaihtoon alle erinomaisesti vain muutaman sekunnin kärjestä neljä HS:n joukkuetta, nelosen Einar, kakkosen Arttu, ykkösen Eikka ja kolmosen Otto.

Maalissa miehet pudistelivat päätään osuuden letkajuoksulle ja leimasintappeluille. “Älytöntä hommaa”, oli Eikan yhteenveto ruuhkaisesta avauksesta. Eikka joutui osuudellaan raskaisiin hommiin pitkien alkuhajontojen takia, mutta nousu niiden kautta aivan kärkitaisteluun osoittautui joukkuesuorituksen yhdeksi kulmakiveksi.

Viestin ratkaisivimmat hetket koittivat toisen osuuden alkukilometreillä. Neljän joukkueen ryhmä, jossa oli mukana vakavista voitontavoittelijoista HS:n ykkösen Topi sekä Ikaalisten Nouseva-Voima, pääsi pienelle karkumatkalle. Takana Tampereen Pyrinnön Aleksi Sorsa, Kooveen Timo Sild ja Kalevan Rastin Tomas Krivda sortuivat karmeisiin virheisiin ja menettivät otteen mitalikamppailuihin. Osuuden lopulla Topi karkasi muilta, omien sanojensa mukaan “rallatteli menemään” (Viaplayn haastattelu), ja kasvatti johtonsa huimaan kahteen ja puoleen minuuttiin.

Ankkuri Ollille tuli loistava lähtöasema, jossa saattoi suunnistaa muiden häiritsemättä. Vaarallisin uhkaaja Ikaalisten Eetu Savolainen pääsi liikkeelle yli kolme minuuttia myöhemmin. Taaempana HS:n kolmosen Miika ja kakkosen Jani kamppailivat pääjoukon kärkisijoilla ja toivat joukkueensa toiseen vaihtoon sijoilla 10 ja 12.

Ankkuriosuudella Olli teki varmaa työtä jarruttelematta, mikä takasi maalissa selvän voiton ennen Ikaalista. “Unelmapaikka oli lähteä, etumatkaa oli sen verran että omassa rauhassa sai tehdä työtä”, analysoi Olli osuuttaan maalihaastattelussa. Vuonna 2019 HS:n voitto tuli dramaattisen lopputaistelun jälkeen, mutta tällä kertaa se oli tulosta koko joukkueen vakuuttavasta ylivoimasta. Taaempana ratkottiin sijoituksista ankaraa kamppailua pitkän loppuputken kokoamisessa letkoissa. Kakkosen Veli onnistui niissä erinomaisesti ja toi joukkueen maaliin sijalla yhdeksän, mikä on HS:n kakkosen paras SM-viestisijoitus miesmuistiin.

Kisan jälkipuinnissa ratamestarityössä huomattiin vielä niinkin suuri virhe kuin että kaikki kärkijoukkueet eivät loppujen lopuksi juosseet samoja rastivälejä. Koko viestissä joka neljännellä joukkueella oli kahdella osuudelle selvästi lyhin kolmesta alkuhajontavariaatiosta. Sellainen oikoreitti osui kärkijoukkueista Ikaalisille sekä Kalevan Rastille. Virhe on järjestäjältä anteeksiantamaton, sillä se rikkoo viestihajontojen tärkeintä periaatetta. Kisan kannalta oli onni, että se ei vaikuttanut voittajaan eikä ilmeisesti ratkaisevasti muihinkaan mitaleihin. Muussa tapauksessa kilpailu olisi pitänyt ilman muuta mitätöidä. SM-kisoissa olisi lupa odottaa, että perusasioista ei tingittäisi.

Naisten joukkueissa tapahtui viime hetken poisjääntejä ja muutoksia joukkueisiin. Ykkösjoukkue saavutti sijan 13. joukkueella Evely Kaasiku, Venla Turakainen ja Tiina Haarlaa.

Nuorten sarjoissa D20 sarjan tytöt saavutti pronssia joukkueella Minja Nietula, Taisiia Khokhlova ja Emilia Tala. Tyttöjen pronssitaistelu oli todella tiukka ja voitto tuli vain yhdellä sekunnilla seuraavaan.

Plakettisijan saavuttivat D18 sarjassa joukkue Lumi Joensuu, Nadja Rehberger ja Katarina Sallila (sija 8) ja H16 sarjassa Väinö Haara, Lenni Kallela ja Lauri Lakanen (sija 10.)

Veteraanisarjoissa menestysta tuli seuraavasti:

Kultaa:

H60: Jouko Karamo, Lauri Kekoni ja Teijo Oksanen
H75: Veli-Matti Kyckling, Åge Liljeström ja Pertti Valtee

Pronssia:

H35: Mikko Lassila, Kalle Rantala ja Aapo Summanen
D55: Pauliina Lankinen, Kaija Kekäläinen ja Annamari Vierikko

Lopulliset tulokset

Helsingin Suunnistajien joukkueet

Artikkelin kuva SSL kuvapankki Marko Kantaneva, teksti Henrik Tala

Onnellinen voittajajoukkue, ylhäällä vasemmalta Topi Syrjäläinen ja Einari Heinaro ja alhaalla Olli Ojanaho
D18 joukkue vasemmalta Lumi Joensuu, Nadja Rehberger ja Katariina Sallila
Kultaa voittanut H75 joukkue
Pronssia voittanut D55 joukkue
HS 1 ja 2. joukkueet vasemmalta Veli Kangas, Jani Lakanen, Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro, Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho
D20 pronssijoukkue vasemmalta Minja Nietula, Taisiia Khokhlova ja Emilia Tala
H16 joukkue vasemmalta Lenni Kallela, Väinö Haara ja Lauri Lakanen
Kultaa voittanut H60 joukkue