Evely ja Tumppi MM-kisoissa sunnuntaista alkaen

HS:ltä on tänä vuonna kaksi edustajaa MM-kisoissa, Evely Kaasiku Viron joukkueessa sekä Tuomas Heikkilä Suomen joukkueessa. Tanskan Jyllannissa juostavien MM-kisojen ohjelmassa on kolme starttia, sprinttiviesti juhannussunnuntaina, pudotussprintti seuraavana tiistaina ja henkilökohtainen sprintti torstaina. Pudotussprintti on historiallisesti ensi kertaa mukana MM-ohjelmassa, joskin EM-kisoissa ja maailmancupissa siinä on kisattu jo useampia kertoja.

Lähtöasemat kisoihin toukokuussa Ruotsin Boråsissa juostujen maailmancupien perusteella on, että Ruotsi tulee kisoja dominoimaan Sveitsin ja Norjan tarjotessa pahimman vastuksen. Suomalaiset eivät maailmancupissa kärkisijoja kolkutelleet lukuun ottamatta Miika Kirmulan pudotussprintin kuutossijaa lukuun ottamatta. MM-starteissa osanottajamäärät ovat tiukkojen maakiintiöiden takia pienemmät, joten kärjen takana olisi nyt selvästi enemmän tilaa hyville sijoituksille.

HS:n urheilijoista Evely juoksee kaikki matkat sillä edellytyksellä, että kantapäävaivat eivät liikaa häiritse. Tumppi on valittu juoksemaan pudotussprintti, ja kahdelle muulle matkalle hän on varamiehenä.

YLE TV2 näyttää MM-kisat:

Su 26.6. klo 18.15 Sprinttiviesti

Ti 28.6. klo 18.25 Pudotussprintti

To 30.6. klo 18.35 Henkilökohtainen sprintti

Kysymyksiä Evelylle:

Mitä startteja sinulla on ohjelmassa?

Kaikki matkat ovat suunnitelmissa, mutta juuri nyt pitää katsoa päivä kerrallaan. Minulla kipeytyi kantapää viime viikolla ja en tiedä vielä, miten se kestää kaikkia kisoja. Keskityn tänä vuonna metsäsuunnistukseen joten minun tämän vuoden pääkisa on elokuussa. Olen valmiina jättämään MM-kisoissa myös startteja väliin.

Viime viikonloppuna puhuttiin paljon, että osa MM-kisoihin lähtevistä jätti Jukolan tai Venlat väliin säästelläkseen MM-kisoihin. Uskotko itse palautuvasi ajoissa viestin rasituksista?

Suomessa ja pääkaupunkiseudulla asuvana Venlojen viestiin osallistuminen ei ollut iso ongelma. Toki nyt kantapään kuntoon tuloa se hidasti, mutta metsäkisat ovat minulle tärkeämmät kuin sprintit ja Venlojen viesti oli minulle jopa hieman MM-kisoja tärkeämpi kisa.

Venlojen huikea ankkuriosuus osoitti, että olet huippukunnossa. Miten se suorituskyky siirtyy myös sprinttiin?

Metsässä minulla oikeasti kulkee hyvin, mutta sprintissä en osa juuri nyt käyttää potentiaaliani kokonaan, kun en ole sitä riittävästi harjoitellut. Eli vaikeaa tulee olemaan hyvien tuloksien tekeminen, mutta minun tavoite on MM-kisoissa psyykkinen valmistautuminen metsän EM-kisoihin. Katsotaan sitten mihin nykyinen sprinttitaito riittää!

Kysymyksiä Tumpille:

Uskotko palautuvasi ajoissa Jukolan rasituksista?

Uskon, että palautuminen sujuu hyvin. Samankaltainen tilanne oli aikaisemmin keväällä Tiomilan ja Sm-sprintin kanssa, ja silloinkin palautuminen sujui ilman ongelmia. Nyt palautumispäivä on vielä pari enemmän verrattuna siihen, sillä knock-out on ohjelmassa vasta ensi viikon tiistaina.

Suomen joukkue on nyt perehtynyt maastotyyppiin paremmin kuin koskaan. Mikä on keskeisin asia, joka valmistautumisesta on jäänyt käteen?

Maasto tarjoaa hyvin mahdollisuuksia ikävien pussinperien muodostukseen, mistä johtuen rastivälit täytyy katsoa huolella loppuun asti välttääkseen ansoihin ajautumisen.

Miten saadaan toukokuun maailmancupeissa vielä turhan pitkäksi jäänyt ero maailman kärkeen kavennettua näissä MM-kisoissa?

Vetämällä normaaleja hyviä sprinttisuorituksia ero varmasti kaventuu. Maastot soveltuvat myös itselle paremmin kuin Ruotsin maastot tasaisuuden ja kovan pohjan ansiosta.