Juhani ”Jussi” Salmenkylä 1932­–2022

Seuramme ja koko suomalaisen suunnistuksen suuri vaikuttaja Jussi Salmenkylä on kuollut. Jussille on myönnetty seuran tunnustusmerkki sekä hopeinen ja kultainen ansiomerkki. Hän oli Helsingin Suunnistajien ja Suomen suunnistusliiton kunniajäsen.

Helsingin Suunnistajiin Jussi liittyi nuorena isänsä Antonin matkassa. Jussi oli vauhdikas suunnistaja, joka kehittyi ripeästi ahkeran harjoittelun myötä. Parhaimmillaan Jussi juoksi aikuisiällä jopa 200 kilometriä viikossa, mistä osa meni työmatkaliikunnan piikkiin. Juoksuvoima ja koripalloilun tuoma ketteryys olivat erinomainen yhdistelmä suunnistukseen.

”Mitäs minua onnittelette, pojathan työn tekivät, minä vain otin mahdollisimman tarkasti ja laiskottelin”, kommentoi Jussi viimeisteltyään SM-viestikullan 1967. Kun suunnalla kulku ja matkanmittaus olivat osaavalle helppoa, oikealla kohdalla piti Jussin mukaan vain kyykistyä leimaamaan. Salmenkylä lukeutui 1950-luvun jälkipuolelta aina 1970-luvun alkuun asti Suomen parhaimmistoon.

Jussi piti kovimpana suunnistussaavutuksenaan lukuisista vaihtoehdoista Euroopan mestaruuskilpailujen viestikultaa 1964, missä hän karkasi aloitusosuudella muilta. Helsingin Suunnistajien väreissä viestivoittoja tuli joka sormelle. Jussi suunnisti Jukolan voittoon peräti seitsemästi, mikä on yhä jaettu ennätys voittojen määrässä. Ratamestarina hän toimi Jukolan viestissä 1963, missä suunnistajia jekutettiin heti lähdössä, kun ensimmäinen rasti oli päinvastaisessa suunnassa aloittajiin nähden.

Suunnistusrasteilta löytyi myös puoliso Pirkko. Pariskunnasta kehkeytyi valtavan merkittävä osa Helsingin Suunnistajia vuosikymmenien ajaksi. Seuratoimintainto on ollut periytyvää sorttia. Vaikka työ rajoittaa useimmilla harrastamista, Salmenkylän asianajotoimisto hoiti vuosikymmeniä laajalti seuran asioita.

Jussilla oli silmät auki maailmalle. Tätä kuvasi seuran lukuisten matkojen organisointi ympäri Eurooppaa mutta myös suunnistusystävien vastavierailut. Vielä pitkään 2000-luvulla Jussi oli mukana seuran suunnistusleireillä. Ulkomaille oppiin hän kannusti ja avusti nuoria edelleen toimivan Juhani ja Pirkko Salmenkylän stipendirahaston myötä.

Jussin veljensä Matin kanssa ideoimat Iltarastit mullistivat suomalaisen suunnistuksen vuodesta 1977 alkaen, ja levittivät kuntosuunnistuksesta todellisen maan tavan. Suursuosion välittömästi saavuttanut kuntoilun ja löytämisen riemun yhdistelmä on seuramme toiminnan kivijalka niin sosiaalisessa kuin taloudellisessa mielessä.

Ruotsalaisten tituleeraama ”suuri suomalainen suunnistusilmiö”, Jussi Salmenkylä, ankkuroi Helsingin Suunnistajat Tiomilan voittajaksi vuonna 1954 ensimmäisenä suomalaisseurana. Pimenevään yöhön ja kohti auringonnousua viikonlopun Tiomilassa suunnistavat viestinviejämme kunnioittavat Jussin muistoa surunauhoin.

Helsingin Suunnistajat ry

—————-

Kuva: Urheilumuseo, Teksti: Kalle Rantala