Evely, Tumppi ja Otto kohti mc-viikonloppua

Tämä kauden maailmancupin ensimmäinen kiertue käynnistyy Ruotsin Boråsissa torstaina 25.5. Ohjelmassa on tällä kertaa vain sprinttimatkoja: torstaina henkilökohtainen sprintti, lauantaina pudotussprintti ja sunnuntaina sprinttiviesti.

HS:n suunnistajat Evely Kaasiku (Viro), Tuomas Heikkilä ja Otto Kaario pääsevät starttaamaan kaikille matkoille, eli edessä on rankka kisasarja. Vaativin urakka tulee niille urheilijoille, jotka selviytyvät pudotussprintin finaaliin. He osallistuvat lauantaina neljään starttiin, joista palautumisaika sunnuntain viestiin jää lyhyeksi.

Pudotussprintti onkin urheilijoiden mielestä kiertueen arvaamattomin kisamuoto, sillä etukäteen on vaikea ennakoida, minkä luonteisiksi pudotuserät taktisesti muodostuvat. Tumppi ja Otto ovat kuitenkin hioneet erälähtöjä talven leirityksessä paljon aiempaa enemmän. ”Taktinen osaaminen on varmasti parempaa kuin viime vuonna”, arvioi Tumppi luottavaisena. Otolla menestysodotukset ovat suurimmat juuri pudotussprintissä, joskin hän pitää siinä karsintaa suurena haasteena: ”Mikä tahansa on mahdollista, jos selviän karsinnasta.”

Evelyllä puolestaan talvi on mennyt metsäsuunnistuspainotuksella, eikä hänellä ole takanaan esimerkiksi yhtään pudotussprintin erikoisharjoitusta. Sen vuoksi hän arvelee, että henkilökohtainen sprintti sopii hänelle parhaiten.

Kaikki kolme pitävät edessä olevien kisojen maastoja ruotsalaisessa pikkukaupungissa nopeina eikä erityisen teknisinä. Kilpailuohjeiden perusteella liki kolmannes radoista kulkee nurmialustalla, eli katujen ja pihojen ohelle käytetään paljon myös kaupungin puistoalueita. Oton mukaan maasto voikin tulla myös pehmeäksi ja liukkaaksi. Tumppi taas arvelee, että selkeään maastoon saatetaan tuoda lisähaastavuutta tekoaidoilla.

Tumpilla ja Evelyllä tuli viime kaudelle sprinttistartteja sekä EM- että MM-kisoissa, ja niistä paras tulos oli Tumpin välieräpaikka EM-kisojen pudotussprintissä. Tiukasti sprintteihin panostanut Otto sen sijaan pääsee maailmancup-starttiin nyt kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen. Pitkä odotus on tuonut mukanaan sopivaa kisanälkää: ” Näitä kansainvälisiä kisoja varten on treenattu.”

Lähetykset Ruotsin maailmancup-kisoista Viaplayn maksullisella kanavalla:

  • Sprintti: torstai klo 13.00-16.00 (Jussi Eskola & Noora Hyyrynen)
  • Pudotussprintti: lauantai klo 17.00-19.20 (Jussi Eskola & Noora Hyyrynen)
  • Sprinttiviesti: sunnuntai klo 14.00-16.00 (Jussi Eskola)

Muistakaa myös lauantain Hämeen rastiviesti samalta kanavalta lauantaina klo 9.50-13.45

Teksti: Henrik Tala

Kuva: Teemu Oksanen