HS valmiina Jukolaan

Suunnistuspiireissä muistetaan melko laajalti muutaman vuoden takainen Ruotsissa käyty 10mila-viesti jossa Helsingin suunnistajien viestinviejän Topi Raitasen kengästä irtosi pohja. Topi suoriutui lähes puolet matkasta paljaalla jalalla, ja vaikka eroa kärkeen ilman kenkää syntyikin niin ihmetystä on herättänyt miksi sitä syntyi niin vähän.

HS:ää lähellä olevissa tutkimusryhmissä tapaus oli painunut jo unhoksiin, kunnes vuosi sitten pöydälle unohtunut rytistetty paperi kiinnitti jo kotiin lähdössä olevan tutkimusapulaisen mielenkiinnon. Jokin ei käynyt yksiin. Eron olisi pitänyt olla suurempi.

Alkoi ihmeellinen tapahtumaketju ymmärrystä, oivalluksia ja kovaa tutkimista. Tarkoissa tietokonesimulaatioissa nimittäin paljastui että kaiken takana on swing. Asia ei ole hiihtopiireissä tuntematon. Tunnettu suksimerkki on jo vuosia kovertanut vapaan suksista kärjestä palan pois, jolloin näiden ‘reikäsuksien’ swing on saatu kertaluokkaa muita suksia paremmaksi. “Oli typerää ettemme olleet tätä tajunneet aiemmin, onhan fysiikan lait toki samat joka lajissa”, puistelee apulaistutkija Jokke Mahtinen vieläkin päätään. 

Tutkimuksissa saatiin todennettua että pohjattoman jalan swingi on huomattavasti kengällistä parempi. Pohjan painopiste on niin kriittinen että suunnistajan jalka ilman pohjaa on kuin gepardi piikkareissa mäntykankaalla. Tarkat tietokonesimulaatiot ovat mitanneet eroksi jopa 5 sekuntia kilometrillä. Mitä isompi jalka, sitä suuremmaksi hyöty muodostuu. Vuoden 2021 Napapiiri-Jukolassa 5 sekuntia kilometrillä olisi tarkoittanut 7 minuuttia parempaa loppuaikaa. HS kolmossija olisi kirkastunut kultaiseksi.

Syksystä asti miesten ykkönen on harjoitellut etenemistä pohjattomilla kengillä. “Lyhyistä lenkeistä pehmeällä pohjalla aloitettiin, ja nyt kaikki vetävät jo sunnuntain pitkän polkulenkin pohjattomasti” säteilee koordinaattori Liina Hankinen tyytyväisenä. Espanjan leirillä joukkueen kovin kundi ei ole pohjia käyttänyt metsässä enää lainkaan.

Etulyöntiasema on melkoinen. “Mynämäen 2022 Lukkari-Jukolan maastot sopivat erinomaisesti pohjattomaan suoritukseen, muut joukkueet eivät enää ehdi tätä strategista etua saavuttamaan” nimettömäksi jättäytyvä edustuksen juoksija huikkaa ohi juostessaan. Paljain jaloin. Huhtikuun alussa. Uskomatonta!

Pohjaton suunnistaja on kuin gepardi piikkareissa