HS:n MM-viisikko valmiina kisastartteihin

Peräti viisi suunnistajaa Helsingin Suunnistajien riveistä on mukana lauantaina alkavissa suunnistuksen MM-kisoissa Tsekin tasavallassa. Suomen joukkueessa juoksevat Olli Ojanaho (keskimatka, pitkä matka), Tuomas Heikkilä (sprintti) ja Topi Syrjäläinen (varasuunnistaja keskimatkalla ja pitkällä matkalla). Viron joukkueessa kaikki metsämatkat sekä sprinttiviestin kisaa Evely Kaasiku. Britannian joukkueessa keskimatkan juoksee Alastair Thomas.

Kuten tavallista, HS:n edustus kisoissa on nuorta ja nousevaa joukkoa. Useampiin MM-kisoihin on osallistunut vain Evely, jolla on parhaana tuloksena 16:s sija vuoden 2017 MM-kisoista Virosta. Topilla ja Ollilla on takana yksi keskimatkan MM-startti (Topi oli keskimatkalla 25:s edellisissä MM-kisoissa 2019 ja Olli 27:s samalla matkalla vuonna 2018). Tumppi ja Alastair starttaavat ensimmäisiin MM-kisoihinsa. 

Alla juoksijoiden ennakkotunnelmia kisaviikon alkaessa.

Kisaohjelma ja TV-lähetykset Suomessa:

La 3.7. Henkilökohtainen sprintti, TV2 klo 15.50. 

Su 4.7. Sprinttiviesti, TV2 klo 19.10.

Ti 6.7. Keskimatka, Yle areena klo 17.20, TV2 klo 18.00.

To 8.7. Viestit, Yle areena klo 17.10, TV2 klo 18.00. 

Pe 9.7. Pitkä matka, Yle areena klo 16.20.

Hyvä ennakkopaketti kisoista: http://news.worldofo.com/2021/06/30/woc-2021-all-you-need-to-know/

ALASTAIR

Millä suorituksilla ansaitsit paikkasi Britannian joukkueessa?

Onnistuin harjoittelemaan todella hyvin covid-aikana, minkä ansiosta perustasoni nousi riittäväksi maajoukkuetta ajatellen. Viime vuonna juoksin jo useita onnistuneita kisoja kotimaan harvoissa järjestetyissä kisoissa. Myös kesäkuun valintakisat menivät hyvin. Sekin auttoi, että kaikki kovat kilpakumppanit eivät kaikkia kisoja juosseet.

Kuinka paljon olet pystynyt näissä oloissa harjoittelemaan Tšekin maastoissa?

Olen nyt ensimmäistä kertaa Tsekissä. Tulin tänne joukkueen mukana jo 20. kesäkuuta. Tunnen oloni kotoisaksi maastoissa jo nyt, sillä onneksi keskimatkan maasto ei ole niin erityislaatuista kuin pitkän matkan ja viestin hiekkakivimaasto.

Mitä vaaditaan onnistumiseen keskimatkan maastossa?

On pidettävä suunnasta hyvää huolta rinteissä. Kasvillisuus on mielestäni tarkasti kuvattu, mikä auttaa. On hahmotettava käyrämuodot ja tunnistettava, millaisessa muodossa rastilippu sijaitseen. Ja vihreillä kivikkoisilla alueilla on taisteltava !

Millaiseen lopputulokseen olet tyytyväinen?

Haluan päästä keskimatkan finaaliin ja nauttia kisaamisesta!

OLLI

Miten valmistautuminen on mennyt? Kuinka paljon olet pystynyt näissä oloissa harjoittelemaan Tšekin maastoissa?

Viime vuodelle suunnitellut leirit jäivät koronan vuoksi väliin, mutta ehdin käydä 2019 syksyllä kaksi lyhyttä leiriä ja nyt tänä keväänä on ollut kaksi kahden viikon leiriä, joista molemmat ovat tosin jääneet vähän kesken kun olen loukannut polvea sen verran pahasti. Olen silti luottavainen ja tiedän, että tietyt asiat ovat MM-maastotyypeissä haastavia kaikille riippumatta valmistavien treenien määrästä.

Mitä vaaditaan onnistumiseen niissä maastoissa, miten kuuluisat labyrintit hallitaan? 

Keskimatkalla tärkeää on sujuva ja varma suunnistus kiviröykkiöiden ja tiheiköiden värittämässä rinnemaastossa. Jokainen väli on suunnistettava alusta loppuun tarkasti, koska aikaa voi hävitä rastivirheiden lisäksi runsaasti myös mikroreitinvalinnoissa heti rastilta lähdettäessä tai välin aikana. Toisaalta ei pidä antaa pienten juuttumisten häiritä, sillä niitä tulee kaikille. 

Viestin ja pitkän matkan hiekkakivimaasto tarjoaa runsaasti reitinvalintaa sekä pitkillä että lyhyillä väleillä. Varsinkin pitkillä väleillä reitinvalintavaihtoehtoja on vaikea arvioida tarkkaan, joten on otettava varmoja reittejä joilla pysyisi minimoimaan tappiot. Joskus hyvältäkin vaihtoehdolta näyttävällä valinnalla on voinut hävitä jopa 1,5 minuuttia, joten ei riitä että valitsee heti vain jonkun ihan hyvältä näyttävän reitin. Itse toteutus on sitten yleensä hyvin helppoa suunnistusta, kunnes lähestytään rastinottoa. Pienipiirteisissä kivipaasirinteissä on oltava huolellinen rastinottojen kanssa taidollisesti helpompien pätkien jälkeen.

Ensimmäiset MM-startit neljään vuoteen, kuinka hallitset kisajännityksen?

MM-kisat ovat toki vuoden tärkein kisa mutta toisaalta vain yksi välietappi suunnistajana kehittymisen tiellä. Pyrin muistamaan sen myös kisapäivänä, niin ei varmaan tarvitse liikaa jännittää vaan voi iloisin mielin lähteä tekemään sitä kuuluisaa omaa hyvää suoritusta.

TOPI

Miten valmistautuminen on mennyt? Kuinka paljon olet pystynyt näissä oloissa harjoittelemaan Tšekin maastoissa? 

Valmistautuminen on mennyt hyvin. Viimeistelyleirillä Tsekeissä sai hyvän maastotuntuman ja nyt on vähän kevennetty harjoittelua ennen reissua siltä varalta että startti tuleekin.

Mitä vaaditaan onnistumiseen niissä maastoissa, miten kuuluisat labyrintit hallitaan? 

Maastoissa vaaditaan tiukkaa kartanlukua ja jatkuvaa keskittymistä. Pitkän matkan kivipaasimaastoissa vielä fysiikka korostuu.

Etukäteen luvassa vain varamiehen paikka kaikille metsämatkoille, millä mielellä kisareissuun lähdet?

Lähden reissuun ihan hyvillä mielin. Kävi miten kävi, on varamies ainankin kunnossa.

TUMPPI

Miten valmistautuminen on mennyt? Kuinka paljon olet pystynyt näissä oloissa harjoittelemaan Tšekin maastoissa?

Viime viikot ovat sujuneet suunnitelmien mukaan. Valmistautumisleirillä tehtiin neljä kovaa sprinttiä täällä Tšekissä, ja nyt kisaviikolla vielä yksi kova treeni. Kisamaaston linnoitusalue on kuitenkin niin spesiaali ettei edes täältä löydy sitä vastaavaa maastoa valmistautumiseen. 

Ensimmäiset MM-startit edessä, kuinka hallitset kisajännityksen?

Tämäkin on vain yksi kisa muiden joukossa. En usko, että kisajännitys tulee poikkeamaan millään tavalla normaalista.

Suomen miehet eivät sprintin EM-kisoissa kärkeen päässeet. Millaisia menestysodotuksia sinulla nyt on?

Tavoitteena on lähteä parantamaan EM-kisoista [toim.: Tumppi oli henkilökohtaisessa sprintissä 33:s ja pudotussprintissä välierissä.]. Siellä huomasi, että onnistuneella suorituksella on mahdollista olla kärkikamppailussa mukana.

EVELY

Miten ansaitsisit paikkasi Viron kisajoukkueessa?

Viron mestaruuskisojen keskimatkan selvä voitto tänä vuonna ja Tsekissä katsastuskisoissa olin paras nainen kaikilla matkoilla.

Miten valmistautuminen on mennyt? Kuinka paljon olet pystynyt näissä oloissa harjoittelemaan Tšekin maastoissa? 

Olin EM-kisojen jälkeen kuukauden täällä leirillä, ja se oli ensimmäinen kerta täällä hiekkakivilabyrinteissä treenaamassa. Vuonna 2018 kävin myös  maailmancupin keskimatkan juoksemassa täällä. Kyllä sekä isoihin rinteisiin että hiekkakivimaastoon onnistui tottua ihan hyvin neljän viikon aikana. Ei ole mahdollista tuntea maastoja samoin kuin paikalliset, mutta tuntuu jo aika hyvältä täällä, ja uskon, että mulla on mahdollista taistella korkeista sijoista.

Mitä vaaditaan onnistumiseen niissä maastoissa, miten kuuluisat labyrintit hallitaan?

Hyvä suunnitelma ja onnistunut toteutus. Kuulostaa clichéltä, mutta täällä se perustotuus on vaan vielä tärkeämpi, koska virheet voi maksaa paljon. 🙂

teksti: Henrik Tala