Ennakkotunnelmia EM-sprinttikisoista

Helatorstaina käynnistyvät lajihistorian ensimmäisen sprinttisuunnistuksen arvokisat eli sprintin EM-kisat Sveitsin Neuchâtelissa. HS:n urheilijoista mukana ovat Suomen joukkueessa Tuomas Heikkilä ja Einari Heinaro, Viron joukkueessa Evely Kaasiku sekä USA:n joukkueessa Anton Salmenkylä.

Kisojen ohjelmassa on sprinttiviesti, pudotussprintti ja henkilökohtainen sprinttikisa. Suomessa kisoja voi seurata YLEn ohjelmistossa:

  • To 13.5. klo 17:30 Sprinttiviesti YLE Areena
  • La 15.5. klo 16:00 Pudotussprintti eli knock-out YLE TV2
  • Su 16.5. klo 14:10 Henkilökohtainen sprintti YLE TV2

Suunnistuksessa edellisistä arvokisoista on aikaa jo lähes kaksi vuotta, joten urheilijat odottavat startteja innokkaina. Sprinttiin tänä vuonna ensisijaisesti panostavalla Tumpilla harjoittelu on ollut tähdättynä jo puolen vuoden ajan näihin kilpailuihin. Myös Evely ja Anton ovat treenanneet talven nämä kisat mielessään. Sen sijaan paremmin metsämenestyksistään tunnettu Eikka yllätti itsensäkin juoksemalla itsensä Keravan näyttökisoissa kisakoneeseen.

Kysymyksiä ja vastauksia näin kisastarttien alla:

Millainen kutina nyt kisojen alkua odotellessa?

Tumppi: Kaikki on sujunut hyvin viime viikkoina niin kyllähän tässä vaan odottaa, että kisat alkaisivat jo.

Evely: Joulukuusta alkaen olen pystynyt taas treenaamaan kunnolla, ja mun pitäisi olla hyvin palautunut viime vuoden pitkästä sairaudesta. Uskon, että peruskunto on tosi hyvä, mutta en tiedä mihin se riittää täällä sprintti-EM-kisoissa.

Eikka: Kiva on kutina. On aina hieno juttu päästä pukemaan maajoukkuepaita ylle. Maastosuunnistus on yleensä ollut mun vahvempi laji, joten sprintin EM-kisat tuli ikään kuin bonuksena. Pitkälle uralle on mahtunut monenlaista, mutta sprintin arvokisat ja niihin valmistautuminen on ihan uusia hienoja kokemuksia. Näin kolmekymppisenä on havahtunut siihen, ettei urheilu-ura jatku loputtomiin, joten aion kyllä nauttia joka hetkestä!

Anton: Kova kutina on kisojen alla, koska mulla on nyt luottoa siihen, että kunto riittää, pään pitää vaan myös pysyä mukana.

Minkä uskot olevan vahvin kisalajisi?

Tumppi: Uskon että vahvin lajini tulee olemaan kisat päättävä henkilökohtainen sprintti.

Evely: Nämä EM-kisat on niin monella tavalla uudet, että en osaa odottaa mitään mistään lajista. 😄

Eikka: Uskon, että eniten mulla on annettavaa sunnuntain normisprintissä, jossa kiriominaisuudet on knock-outia pienemmässä roolissa ja suoritusaika on hieman pidempi.

Anton: Vahvin kisalajini on ehdottomasti KOn erävaiheet. Sitä on koko talvi treenattu viikoittain marraskuusta lähtien ja siihen kaikki satsaus tähtää. Pitää vaan löytää sopiva vaihde karsintaan, jotta pääsen näyttämään mihin pystyn.

Teksti: Henrik Tala