HS Innotiimi tiedottaa Iltarasteista

Helsingin suunnistajissa on vuosia toiminut puolisalainen HS Innotiimi josta vain harvat ovat kuulleet. Innotiimi suorittaa erikoisoperaatioita lähinnä teknologian parissa ja kehityshankkeita ei ole haluttu vaarantaa turhalla julkisuudella. Nyt on kuitenkin aika astua parrasvaloihin sillä tärkein, vuonna 2010 aloitettu, hanke on valmis.

“Hiihtäjät saavat uudet paremmat sukset joka vuosi, kuten kommentaattori Sami Jauhojärvi kertoi televisiossa, mutta suunnistajat leimaavat viime vuosituhannella kehitetyllä järjestelmällä”, paaluttaa hankkeen koordinaattori Henry Kala (poikkeuksellisesti nimi muutettu hankkeen luonteen vuoksi). “Tavoitteena on ollut pamauttaa leimaustekniikka 2000-luvulle” hän jatkaa. Nykyisin käytettävän leimauksen ongelma on sen hitaus. Vaikka sekuntti rastilla tuntuu vähäiseltä niin 20 rastin iltarastiradalla se tarkoittaa 20 sekunttia ja 1000 suunnistajan ajanottolistalla sijoitus voi valua harmittavan alas. Innotiimin ratkaisussa rastilla ei leimata, vaan rastin “läpi juostaan”. Nerokasta!

Läpijuostava rasti häämöttä kumpareen takana

Tätä juttua tehtäessä päästiin tutustumaan koerastiin. Kauempaa katsottuna “joltakin kastelutynnyriltä” näyttävä sininen rakennelma osoittautuu lähempää katsottuna kevyeksi hiilikuiturakenteeksi joka on ympäröity uusimmalla teknologialla. “Laskentatehoa löytyy enemmän kuin 60-luvun lentotukialuksesta” pääkoodaaja Annukka Tikkarainen (nimi muutettu) kertoo selvää ylpeyttä äänessään. 6G:t, superlaajakaista, biohybriditunnistus ja ASIC piirikotelot ovat vain osa tämän jengin sanavarastoa.

On selvää että läpijuostava rasti nopeuttaa leimausta, mutta nyt pandemian aikana se lisää myös turvallisuutta. Vaikka Emitillä pystyy täysin turvallisesti leimaamaankin, niin kelläpä meistä ei olisi joskus “mennyt sormi suuhun” suorituksen aikana. Kolmas Innotiimin ratkaisun etu on raha. “Suunnistuksen ikiaikainen ongelma on ollut mainostilan puute” Kala taustoittaa. Kilpailunumero ja kartta on jo koristeltu mainoksilla ja lopuille sponsoreille on jouduttu myymään “ei-oota”. Läpijuostavassa rastissa on runsaasti mainostilaa. Ennustetaan että jokaisen rastin tuotto seuralle on jopa tuhansia euroja vuodessa.

Hankkeen nerokkuus on siinä että suunnistaja ei kanna mukanaan mitään. Lähdössä hänen biotunnisteensa rekisteröidään lähtörastilla ja järjestelmä tunnistaa tämän tiedon avulla ‘leimaukset’. Innotiimi tuntuu olevan hyvin vaitonainen siitä mihin tarkalleen ottaen biotunnistus perustuu, hankkeesta on jätetty useita kansainvälisiä patenttihakemuksia.

COVID-19 on jättänyt jälkensä myös tähän projektiin. Tilattuja osia ei ole saatu ja iltarastikausi joudutaan aloittamaan prototyypeillä. Prototyypin ongelma on tietty ahtaus, mutta onneksi ongelma on helposti ratkaistu siten että rasti ‘voidaan myös nostaa pystyyn’ ja suorittaa leimaus “astumalla sisään”. Tosin nopeimmat suunnistajat sujahtavat läpi rastia edes tiedostamatta. Koejuoksija Vänskä Rastimäki (nimi muutettu) kertoo että “on aivan uskomaton tunne kun leimaustapahtuman aikana pystyy keskittymään karttaan, eikä flow katkea leimasimen kanssa tuhertamiseen”. 

Koejuoksija Rastimäki sujahtaa läpi rastista

Iltarastit tullaan aloittamaan tällä uudella järjestelmällä mahdollisuuksien mukaan, mutta vanhaan ja tuttuun järjestelmään tottuneiden ei tarvitse pelätä. “Jos vanhasta tykkää niin niitä ei heti olla poistamassa, syksyllä sitten palautteen mukaan tehdään lopullisia päätöksiä” Tikkarainen summaa haastattelun. Media-ryhmä toivottaa Innotiimin hankeelle sen antsaitsemaa positiivista julkisuutta, leimaaminen on nimittäin suunnistajille vakava asia eikä sen kanssa sovi pilailla.

Rastimäki ja katse kartassa “pystyleimaus”

Julkaisuvapaa 1.4.2021