Tuomas Gerdt 1922–2020


Helsingin Suunnistajien iäkkäin jäsen Tuomas Gerdt menehtyi 98-vuotiaana Oulunkylän kuntoutussairaalassa.
Tuomas Gerdt oli sotiemme veteraani ja viimeinen elossa ollut Mannerheimin ristin ritari. Taitava metsässä liikkuja oli jatkosodassa esimerkillinen taistelulähetti ja taistelulähettialiupseeri. Hän yleni sodan aikana aina vänrikiksi mutta haavoittui myös kolmesti ylläpitäessään viestiyhteyksiä joukkojen välillä ja auttaessaan tovereitaan.
Metsässä liikkuminen oli Gerdtille läheistä sotien jälkeen. Savonlinnasta Helsinkiin muutettuaan Gerdt suunnisti Helsingin Tovereissa, jonka suunnistustoiminnan hiipuessa Gerdt siirtyi Helsingin Suunnistajiin 1950-luvun lopulla.
Gerdt oli aktiivinen seuran jäsen. Hän ohjasi esimerkiksi Maunulan majalta ja Mäntymäen kentän Kansojen hallilta lähteneitä harjoituksia sekä oli lukuisten harjoitusleirien vetäjä esimerkiksi Sipoon Merilässä ja Eerikkilässä niin nuorille kuin aikuisille, tuoden myös oman lapsensa mukaan seuran toimintaan. Esimerkkiä hän näytti reippaalla vauhdillaan, mikä riitti useampaan ikäsarjojen viestisuunnistuksen SM-kultamitaliin. Helsingin Suunnistajien johtokunnassa Gerdt oli 1960–1971.
Lappeenrantaan muuton myötä toiminta Helsingin Suunnistajissa jäi. Gerdt oli Helsingin Suunnistajien ainaisjäsen ja hänelle myönnettiin seuran tunnustusmerkki 1963 ja hopeinen ansiomerkki 1968.
teksti: Kalle Rantala