Yhteislähdön kevät 2022

Yhteenveto HS harrasteryhmän kevätkauden 2022 toiminnasta

Helsingin Suunnistajien aikuisten harrasteryhmä sai kevätkauden alkaessa oman nimen HS Yhteislähtö (*), joka kuvaa ryhmämme olemusta ja toimintaa todella hienosti: suunnistamme yhdessä toisiamme tukien. Vahva yhteishenki syntyi jo heti ryhmän käynnistyessä 2021 syksyllä ja keväällä toiminta laajeni merkittävästi monipuolisilla treeneillä, lisäharjoituksilla ja muilla ryhmän tapahtumilla. Yhteislähdön tunnisti helposti kevään tapahtumissa reippaana ryhmänä omalla logolla kuvitetun beachflagin ympäriltä.

(*) “Yhteislähtö” on mm. Jukolan ja Venlojen viestit käynnistävä lähtötapa. Suunnistuksen lajisääntöjä tulkiten, kohdat 8.65: “Yhteislähdössä kaikki lähtevät samanaikaisesti” ja 3.76: “Yhteislähdössä toisen seuraaminen tai hänen kanssaan kulkeminen tarkoituksena hyötyä hänen suunnistustaidostaan on sallittu”.

Suunnistusyhteisö

  • “Parasta on kannustava yhteishenki”
  • “Sain oman suunnistusyhteisön!!!”
  • “Ihan älyttömän hienoa, että on näin innostunut ja monipuolinen ryhmä.”
HS Yhteislähtö

Nämä poiminnat ryhmän kevään palautekyselystä kertovat, että olemme onnistuneet tuomaan aikuiset suunnistuksen harrastajat yhteen ja luomaan aktiivisen yhteisön. Yhteislähtöön mahtuu kaikenlaisia suunnistajia: aktiivisia kilpailijoita, vasta-alkajia, himotreenaajia, ruuhkavuosiin “metsätaukoja” kaipaavia, veteraaneja kymmenien vuosien kokemuksella. Yhteistä kaikille on rakkaus suunnistukseen sekä halu uusiin suunnistuskokemuksiin omassa yhteisössä.

Aikuisena suunnistuksen aloittaneella harrastus saattaa urautua “vakio vitosen” lenkkiin maanataisin Iltarasteilla. Kartta käteen ja omin päin metsään ja metsästä pois, joskus kaverikin mukana. Yhteislähdössä suunnistusharrastus nousee uudelle tasolle, kun tukena ovat kannustimet ja kannustajat suunnistustaitojen kehitykseen ja erilaisten suunnistusmahdollisuuksien kokeiluun.

Suunnistustarjotin

  • “Parasta olleet erilaiset juoksua tukevat harjoitukset ja taitotreenit ja ylipäätään vaihtelevat harjoitukset!”
  • “Sain todella hyvää opetusta, ja kehityin neuvojen ja harjoittelun avulla suunnistajana”
  • “Mahdollisuus oppia uutta koko ajan”

Kevään palautekyselyssä kiitetyimmäksi asiaksi nousi ryhmän suunnistusharjoitukset. Onnistuimme keväällä erinomaisesti ryhmän toisen perusajatuksen – monipuolisen suunnistustarjottimen – toteutuksessa. Tarjottimen idea on koota laaja valikoima erilaisia suunnistusharjoituksia, joista jokainen ryhmässä voi valita omansa ajan, motivaation, kunnon, taitojen ja fiiliksen mukaan.

Yhteislähdön harjoituksissa ei ole (eikä tule!) tasoryhmiä, joissa harrastajia jaettaisiin kunnon tai taidon perusteella. Toimimme yhteisönä mutta uskomme yksilölliseen tekemiseen ja siksi kaikkea on tarjolla kaikille. Harjoituksia voi aina soveltaa omaan taitoon ja vauhtiin sopivaksi. Toivomme tietysti jokaisen haastavan omaa osaamistaan ja tuemme uuden kokeilua. 

Kevään 2022 toimintaa

Poimintoja kevään palautekyselyn “parasta oli” -osiosta:

  • “Yhteiset suunnistusharjoitukset ja yhteiset leirit”
  • “Sprintti: luennot ja treenit. Säännöllinen harjoittelu.”
  • “Urhean harjoitukset, sekä yötreenit”

Yhteislähdössä oli keväällä 63 jäsentä: 37 “vanhoja” syksyllä aloittaneita, 16 uutta aloitti vuoden vaihtuessa ja kevään aikana mukaan tuli vielä 10 uutta lisää.

Kevään kalenterissa oli yhteensä 100 tapahtumaa, jotka keräsivät ryhmältä yhteensä upeat 1157 osallistumiskertaa. Viikoittaiset ohjatut treenit keräsivät 36% kevään osallistumisista ja näitä täydentävät lisäharjoitukset 28%.

  • 19 ohjattua treeniä, 412 osallistujaa, 89% jäsenistä
  • 30 lisäharjoitusta, 319 os, 86% jäs
  • 42 muuta tapahtumaa
    • 13 kilpailua, 89 os, 30% jäs
    • 3 Firmaliigaa, 51 os, 40% jäs
    • 26 muuta tapahtumaa, 112 os, 57% jäs
  • 3 leiriä, 41 os, 38% jäs
  • 3 juhlatapahtumaa, 88 os, 71% jäs

Kevään harjoitusten rungon muodostivat ohjatut viikoittaiset treenit: 1,5-2 tuntia kiertäen ma-ti-ke-to -iltaisin kello 18 alkaen. Treenien rakenne on hiljalleen vakiintunut: yhteinen alkuverkka, opastus harjoitukseen ja itse harjoitus valitun teeman mukaan. Harjoitusta voi lyhentää ja sovittaa omaan tahtiin sopivaksi. 

Erilaiset lisäharjoitukset täydensivät ohjattuja treenejä. Suunnistuksen perusteet -karttakävelyissä kerrattiin perusasioita ja Urhean radoilla tehtiin vaativampia taitoharjoituksia. Taitotreenejä tehtiin Jyrki Louhen mestaroimilla käyrä-, väylä- ja suunta- tekniikkakartoilla.

Kevään teemat: sprintti, joukkueet, Jukola

Kevään pääteemat harjoituksissa olivat sprintti, joukkuekisat sekä Jukolaan valmistautuminen. Sprintit hallitsivat alkukevättä ja kuntosprinttien lisäksi osaamista täydennettiin Kari Sanen sprinttiluennoilla sekä jäsenpalveluun kootulla Sprinttipankilla.

Yhteislähtö osallistui Firmasprinttiin kolmella joukkueella. “Kaikki sprinttaa” -hengessä joukkueiden kokoonpanot arvottiin jokaiseen kisaan. Sprinttitreenit tuottivat tulosta ja lopputuloksissa joukkueiden sijoitukset olivat 3., 4. ja 10.

Yhteislähdön joukkuekisat jatkuivat AM-sprinttiviestissä (Stadiviesti), FinnSpring-viestissä sekä Firmaliigassa. Firmaliigaan osallistuimme 25 jäsenen voimin kolmella joukkueella ja tuloksena oli E-lohkon voitto, 3. sija C-lohkossa sekä 6. sija F-lohkossa.

Lukkari-Jukolaan valmistautuminen näkyi Yhteislähdön harjoituksissa läpi koko kevätkauden. Mynämäen tyyppisiä avokalliomaastoja ja pienipiirteisyyttä löytyi helposti Nuuksiosta ja lähimaastoista. Jukolaan matkasi yhteensä 32 jäsentä. Yhteislähdön juoksijoista koottiin yksi seuran Jukola-joukkue (HS 16), edustusta kolmeen seuran Venla-joukkueeseen (HS 15, 21, 22) sekä lukuisiin harrasteporukoiden Venla- ja Jukola-joukkueisiin.

Leirejä, kisoja ja rasteja

Yhteislähtö järjesti kevään aikana kolme leiriä. 15 jäsentä avasi kevään neljän päivän leirillä Ahvenanmaalla huhtikuun alussa. Tampereen Pyrinnön ja IF Ålandin valmistelut tarjosivat aktiivisimmille kuusi harjoitusta ja kaksi kisaa.

Jo lähes lumettomat maastot tarjosivat kaivattua vaihtelua alkuvuoden sprinteille. Tiivis yhdessäolo antaa myös mahdollisuuksia suoritusten yhteiseen analyysiin ja sparraukseen.

SM-sprinttiin Jyväskylään lähdettiin pienemmällä porukalla ja parin treenin valmistelulla. Kevään pääleiri pidettiin Mynämäessä: 21 jäsentä teki kolmen päivän aikana kuusi treeniä Jukolan harjoituskartoilla. Kivikot tuli tutuiksi!

Kansallisiin suunnistuskilpailuihin osallistui kevään aikana 19 jäsentä, joista 9 oli ensimmäistä kertaa kisaamassa! Lisenssin hankintaan rohkaisi ryhmän kokeneempien jäsenten kannustus sekä ryhmässä kehittyneet taidot. Kisaharrastajat pääsevät kisatunnelman lisäksi nauttimaan uusista maastoista, laadukkaista kartoista sekä vaativimmista radoista.

Ryhmän aktiivisuudesta kertoo tammikuussa käynnistynyt Rastihaaste löytää 10 000 rastia ennen Jukolaa.

Lopulta Yhteislähtö ahkeroi kevään aikana yhteensä 12 472 rastia 4593km matkalta.

Ei pelkkää suunnistusta

  • “Tämä on ollut ihan parasta pitkään aikaan.”
  • “Hyvin organisoitua yhteisöllistä toimintaa samanhenkisessä joukossa.”
  • “Hyvä meininki, jatketaan näin!!”

Yhteislähtö on toiminut vasta vuoden ja ryhmän perinteet ovat vielä rakentumassa. Keväällä ei-suunnistuksellisia tapahtumia järjestettiin kolme. Helmikuinen laavuvaellus Sipoonkorven korkeissa kinoksissa oli ensimmäinen ryhmäytymiseen omistettu ilta ja tilaisuus keskustella toiveista ja odotuksista ryhmän toiminnalle.

“Perinteinen” metsäkauden avaus järjestettiin kevään ensimmäisten Iltarastien yhteydessä Meri-Rastilassa. Maasto oli edelleen varsin luminen mutta kohmeisimmatkin kulkijat saatiin sulateltua saunaillassa. Yhteislähtöön liittyi “Reiska”-reissuvihko tehtävänään dokumentoida juhlien ja leirien tunnelmia.

“HS Yhteislähtö 🐦 bongaus” -ryhmässä yhdistettiin suunnistus ja lintuharrastus. Leireiltä ja kisamatkoilta löytyy aina hyvä tilaisuus bongata pari uutta lajia listaan. Yhteislähdöstä löytyi myös pyöräilijöiden porukka, joka ryhtyi virittämään yhteisiä lenkkejä.

Toinen perinnejuhla – kevätkauden päätös ja Jukola-kaatajaiset – pidettiin Urban Saunassa pizzan ja tietovisan merkeissä. Samalla palkittiin kevään toimintaa järjestäneitä ja tukeneita henkilöitä:

  • Mikko H: väsymätön treeniveturi
  • Petteri: “tietysti” järjestää kaiken ja kaikille
  • Matti: organisaattori ja apuope
  • Tuulikki: Yhteislähdön somepäällikkö tuo ryhmän touhun näkyviin instassa
  • Riina: ryhmän esittelijä suunnistuskursseilla sekä Yhteislähtö-nimen keksijä
  • Eeva-Sofia: Firmasprintin ja Jukolan joukkueenjohto sekä Jukola-kaatajaisten emäntä
  • Taneli: Firmaliiga-joukkueenjohtaja
  • Kaisa: metsäkauden avaus -tapahtuman emäntä
  • Heli: HOG-kuntosuunnistuksen pomo
  • Aki: Yhteislähdön logon suunnittelija (palkittiin jo metsäkauden avauksessa)

Yhteislähdön organisointi

Ryhmän ohjaaja vastaa ohjatuista viikkotreeneistä. Yhteislähdön kummit on aktiivisten vapaaehtoisten ryhmä, joka ideoi ja organisoi lisäharjoituksia sekä ryhmän muuta toimintaa.

Ryhmän jäsenluettelo, kalenteri ja kuukausitiedotteet löytyvät seuran jäsenpalvelusta (myClub). Treeneihin ja tapahtumiin ilmoittaudutaan jäsenpalvelussa, samoin ryhmä- ja leirimaksujen laskutus tapahtuu jäsenpalvelussa.

Kuukausitiedotteiden lisäksi ryhmällä on kaksi WhatsApp-kanavaa sisäiseen viestintään: toinen tärkeille ilmoituksille ja toinen vapaaseen keskusteluun. Lisäksi bongaukseen, pyöräilyyn, leireille ja muille erikoisaiheille avataan omia kanavia tarpeen mukaan.

Ryhmän ulkoinen viestintä tapahtuu Instassa ja seuran verkkosivuilla:

Harrasteryhmän toiminta on omakustanteista eli ryhmän jäsenet maksavat seuran jäsenmaksun lisäksi ryhmän toiminnasta aiheutuvat kulut (ryhmämaksu). Ryhmän leirit ja muut erikoistapahtumat, joihin osallistuu vain osa jäsenistä, ovat omakustanteisia eli osallistujat maksavat leirin tai tapahtuman kustannukset (kartat, majoitus, matkat, ruokailu).

Keväällä 2022 ryhmämaksu oli 100€ (koko kevätkausi) ja ryhmämaksuista kertyneet tulot olivat yhteensä 5540€. Kevään kulut olivat 4105€, josta ohjaajan palkkio noin puolet, kevään avaus- ja päätösjuhlat ja muut tapahtumat neljänneksen. Muita pienempiä kulueriä olivat osanottomaksut (muiden seurojen järjestämät tapahtumat), kalusto (beach flag, reissuvihko), karttojen tulostus sekä aktiivien palkitseminen.

Seuran kautta maksetut omakustanteiset leirikulut olivat 5242€ ja laskutus osallistujilta yhteensä 5379€. Lisäksi leirien matkakuluja (autovuokrat, bensat) maksettiin suoraan ja ruokailut pääosin kukin itsenäisesti.

Ajatuksia syksyyn

Kevään palautekyselystä poimintoja osiosta “Mitä toivoisit lisää?”:

  • “Olen ollut tyytyväinen nykyiseen sisältöön. Sprinttiluennot oli tosi hyviä ja ehkä vastaavaa teoriaa (vaikka jostain muustakin suunnistuksen aiheista) voisi olla lisää!”
  • “Vaativia rastinotto maastoharjoituksia, suunnistusvetoja, sekä yösuunnistusharjoituksia.”
  • “Kaikkea on yllin kyllin, ei mitään lisätoiveita paitsi ehkä yhteistä lihashuoltoa enemmän että opitaan sitäkin ja tsempataan toisiamme asiassa”

Sekä poiminnat osiosta “Mistä voisimme karsia?”:

  • “Ei tarvitse karsia mitään”
  • “Osan keskuspuiston helpoista harjoituksista voisi karsia pois.”
  • “Minulle sopii vähemmän viikoittaista ohjelmaa, toisaalta voin runsaasta valikoimasta nykyisin poimia sopivat.”

Kevään palautteen ja ryhmässä käytyjen keskustelujen pohjalta Yhteislähdön kummit kokosivat alustavia suuntaviivoja syksyn 2022 toiminnan suunnitteluun:

  • Pidetään huolta jo saavutetusta: ryhmän sekä tekemisen kasvu on onnistunut hyvin ja toimintaan ollaan tyytyväisiä
  • Toimitaan yhdessä ryhmänä: yhteiset perusharjoitukset kaikille – ei tasoryhmiä, monipuolisuus – henkilökohtainen soveltaminen
  • Yhteistyön voima: kaikille mahdollisuuksia osallistua toiminnan järjestämiseen pienilläkin talkoopanoksilla
  • Suunnistustarjottimen valikoima: huomioidaan sekä aktiivien kisaharrastus että kokemattomampien toivomat karttakävelyt ja perusteiden kertaus
  • Harjoitusten tavoitteellisuus: treeneille selkeä tavoite ja aikaa ohjaukseen sekä analyysiin

Samalla ideoitiin muutamia ratkaisuja treenien tueksi:

  • Treenivihko: metsään lähteneiden ja pois tulleiden kirjaus lisää turvallisuutta
  • “Suunnistuskaverit”: tukea aloitteleville treenikaverina pari/pienryhmä
  • “Analyysikaveri”: sparraus pienessä ryhmässä treenin lopuksi
  • Hitaampi alkuverkka apuvalmentajan vetämänä
  • Kaikki yhdessä treeniin, vauhti ja taito sovitetaan viuhkaradoilla

Yhteislähdöllä on vahva pohja yhteiseen toimintaan, kun elokuussa 2022 käynnistyy harrasteryhmän toinen toimintavuosi!