HS Yhteislähtö eli Helsingin Suunnistajien aikuisten harrasteryhmä houkuttelee kokeilemaan sprinttiä.
Tämä artikkeli on tehty kannustukseksi kaikille sprinttisuunnistusta aloitteleville. Jutussa käydään läpi ne perusasiat, joiden avulla saat sprintin sujuvaksi heti alusta alkaen. Jos olet tutustumassa sprinttiin eli kaupunkisuunnistukseen ensimmäistä kertaa, aloita lukemalla Perustiedot ensikertalaisille.
Artikkelin ja sprinttiharrastuksen innoittajana on toiminut sprintin monitoimiveteraani Kari Sane ja hänen Yhteislähdölle pitämänsä sprintti-illat. Karin sprinttimaailmaan voi tutustua mm. hänen ratamestarityöstään kertovassa blogissa.
Keväällä 2025 pääset testaamaan sprinttitaitojasi mm. Stadin Sprintticupissa.
Sprinttaa sujuvasti
Sprintissä tavoite on edetä sujuvasti. Sujuvuutta et voi korvata vauhdilla, mutta sujuvampana sprintterinä pärjäät nopeammalle. Lähes jokaisen sprinttiradan voi kävellä läpi virheettömästi. Taitotasostasi kertoo se, kuinka nopeasti pystyt juoksemaan tekemättä virheitä.
Tunnistat sujuvan sprinttisuorituksen helposti: olet juossut lähdöstä maaliin pysähtymättä kertaakaan! Jokainen pysähdys on virhe ja syy virheeseen on joku seuraavista:
- Vauhtisi oli liian kova taitotasoon nähden
- Huomasit kielletyt alueet liian myöhään (et havainnut ajoissa koska vauhtia oli liikaa)
- Suunnistus jäi jalkoihin eli putosit kartalta tai harhauduit väärään paikkaan (et ennakoinut riittävästi koska vauhtia oli liikaa)
- Jäit miettimään reitinvalintaa (suunnitelma puuttui koska vauhtia oli liikaa)
Malttia! Lisää vauhtia vasta sitten, kun virheettömät suoritukset ovat rutiinia.
Seuraavassa käydään läpi kolme sprintin perusasiaa, jotka hallitsemalla sprinttisi on takuuvarmasti sujuvampaa.
1. Kartta määrää!
Sprinttisuunnistuksen perusolemus on kulkea sallituilla reiteillä ja valita niistä nopein. Kartalla kuvatut rajoitukset – kielletyt kohteet – ovat olennainen osa sprintin suunnistustehtävää. Kiellettyjen kohteiden tunteminen ja tunnistaminen on onnistuneen ja sujuvan suorituksen perusta.
Aluemaiset kiellot eli yksityisalueet (“tonttivihreä”), rasterilla merkityt kielletyt alueet (ajoradat, alueet, joiden käyttöön ei ole haettu/saatu lupaa) sekä väliaikaiset suljetut alueet (työmaat yms.) on yleensä helppo havaita ainakin kartalla. Huomioi nämä alueet jo reitinvalinnassa. Maastossa niiden kieltämä alue on tunnistettava muiden kohteiden avulla.
Viivamaiset kiellot – muurit, aidat ja pensaat – ovat selkeästi havaittavissa maastossa. Kartalla viivamainen kielto, varsinkin lyhyt aidan- tai muurinpätkä (tai vastaavasti aukko aidassa tai muurissa), voi olla vaikeammin havaittavissa. Toistojen kautta saat kartanlukuun rutiinin, jolla varmistat, että valitsemasi reitti on “puhdas” ilman esteitä alusta loppuun.
Ylityskielloilla eli “virtuaaliaidoilla” osaava ratamestari saa tutustakin maastosta enemmän irti. Kuntosprinteissä näitä ei juurikaan käytetä, koska kieltojen valvontaan ei ole resursseja.
2. Ennakoi
Sprintti on suunnistuksen espresso! Erityisesti ennakointi on sprintissä merkittävästi intensiivisempää kuin metsäsuunnistuksessa: Jo 100 m matkalla voi olla monta kohdetta, käännöstä ja ratkaisua.
Sprintin intensiivisyys vaatii, että olet täydellisesti kartalla lähdöstä maaliin. Kartalla olo sprintissä ei tarkoita oman sijainnin paikalistamista vaan ennakointia siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi, mitä on seuraavien mutkien takana.
Hyvä ennakointi vaatii pelkistämistä: leuka ylös, havainnoi rakennukset, tiet ja isommat aukeat alueet ja peilaa sijaintiasi niiden mukaan. Yksittäisiä pieniä kohteita tarvitset vasta rastipisteessä.
Kun pyrit sujuvaksi sprintteriksi, voit unohtaa rastimääritteet ja rastikoodit – kaikki niihin käytetty aika on pois sujuvasta toteutuksesta. Määritteiden ja koodien sijaan keskity hahmottamaan mielikuva kartassa näkyvästä rastipisteestä. Et tarvitse lisävarmistuksia, kun olet koko ajan kartalla ja rastipisteen kohteet vastaavat ennakoimaasi.
Hyvä ennakointi vaatii myös, että ennen rastileimaa sinulla on jo valmiina reitinvalinta ja lähtösuunta seuraavalle rastille.
Hyödynnä pidemmät juoksuvälit ja lue reittiä eteenpäin. Pyri tunnistamaan radan tärkeimmät reitinvalinnat, “kuningasvälit”, joilla oikein valittu reitti säästää merkittävästi. Älä kuitenkaan hukkaa fokusta – pysy kartalla koko ajan!
3. Reitinvalinta rutiinilla
Sprintin reitinvalinnat tehdään rutiinilla. Riittää, kun valitsemasi reitti on riittävän hyvä eli se huomioi kielletyt alueet ja vie puhtaasti perille ilman turhia mutkia. Kaikki reitin pohdintaan käyttämäsi aika on pois sujuvasta toteutuksesta.
Reitinvalintaan on muutama hyvä perussääntö:
- Kulje lähellä reittiviivaa ja minimoi poikkisuuntainen liike, se ei vie sinua eteenpäin.
- Pyri suoraviivaiseen etenemiseen, jokainen käännös hidastaa!
- Hyödynnä diagonaalit eli alueiden läpi kulkevat viistot leikkaukset.
- Muista ratamestarin jekut, tarkista pitäisikö lähteä taaksepäin.
Reitinvalinnan virheet opettavat! Olet taas pykälää parempi sprinttaaja, kun hahmotat, kuinka päädyit valintaasi ja ymmärrät mitä haluat tehdä toisin seuraavalla kerralla.
Reitinvalinnan harjoittelu tapahtuu samoin kuin juoksunopeuden treenaus – sprinttitapahtumien välissä. Kehityt analysoimailla omaa suoritustasi ja tutkimalla muiden sprinttitapahtumien reittejä.
Kari Sane luentomateriaali 2025 Malminkartano
Kehity analysoimalla
Kun haluat kehittyä sprinttajana, tarvitset rutiinia, joka syntyy toistoista sekä ymmärryksen kehityskohteista, jonka saat analysoimalla omia suorituksia.
Sprintin jälkeen lataa ja tai piirrä reittisi Liveloxiin, jotta voit verrata omia reitinvalintojasi muiden ratkaisuihin. Tapahtuman ratamestari saattaa myös tarjota oman analyysinsä reittivalinnoista.
Voit kehittää taitojasi reitinvalintaan myös tutkimalla muiden sprinttitapahtumien ratoja ja reittejä Liveloxissa. Kun haluat syvällisempää ymmärrystä reiteistä, tutustu Kari Sanen reittianalyyseihin.
Lopuksi kaksi työkalua, joilla voit hioa reitinvalinnan taitojasi: Kari Sanen SprintRoute -analyysityökalu sekä “Mäksä” Mäkelän Route Choice Game -reitinvalintapeli.
Silloin kun oma energia ei riitä sprinttiin tai analysointiin, voit aina siirtyä “sohvasprintin” puolelle esimerkiksi MM-vuoden 2024 sprinttikisojen tunnelmaan YLE Areenassa.
Nautinnollisia sprinttejä!
– Matti
Perustiedot ensikertalaisille
Sprintin idea
Kaupunkisuunnistuksessa eli sprintissä suunnistus on tuotu kaduille ja pihoille. Rasteja ei piilotella vaan haasteena on löytää lyhyin reitti ja toteuttaa se täydessä vauhdissa. Tutussakin ympäristössä vauhti lisää vaikeutta, kun päätöksiä parhaan reitin valinnasta sekä vasen/oikea -käännöksiä pitää tehdä nopeaan tahtiin.
Toisin kuin metsäsuunnistuksessa, sprintissä ei voi koskaan kulkea suoraan. Rakennukset, aidat, muurit, pensaat ja muut kielletyt kohteet muodostavat sokkelon, jossa suunnistajan on ensin hahmotettava kartalta nopein sallittu reitti ja sitten toteutettava se sujuvasti juoksuvauhdissa. Sprintissä kuljettava matka on selvästi metsämatkoja lyhyempi, noin 2-4 km. Kilpailuissa ihanneaika on noin 15min, kuntosuunnistustapahtumissa jokainen kulkee omaan tahtiinsa eikä ajanotto ole pakollista.
Näin toimit kuntosprinteissä
Sprintissä ajanotto ja rastien leimaus tapahtuu emit-järjestelmällä kuten metsäsuunnistuksessa. Emit-kortti on pieni, muovinen “läpyskä”, joka rekisteröi leimat rasteilta sekä kuluneen ajan. Tapahtuman lähdössä nollaat kortin ns. 0-leimasimella eli laitat emit-kortin leimasimen päälle ja odotat, että leimasimen valo välähtää 4 kertaa. Ajanotto alkaa, kun nostat kortin. Ota karttasi valitsemasi radan ämpäristä.
Sprinttikartta on hyvin tarkka, mittakaava 1:4000 tarkoittaa, että 1 cm kartalla on 40 m maastossa ja vastaavasti 1:3000 eli 1 cm kartalla on 30 m maastossa. Aseta kartta menosuuntaan ja laita peukalo oman sijaintisi kohdalle. Lähdön jälkeen suuntaat matkasi lähellä olevaan K-pisteeseen (matka 0-50 m on viitoitettu, usein K-piste on sama kuin lähtö). K-piste on merkitty karttaan kolmiolla ja maastossa on rastilippu, mutta ei leimasinta. Seuraavaksi valitse reittisi rastille numero 1 ja toteuta reittisuunnitelmasi tarkasti.
Muista sprintin kielletyt kohteet! Et saa mennä kielletylle alueelle, vaikka pääsisitkin. “Tonttivihreällä” on usein merkitty isojakin yksityisiä piha-alueita, joille ei ole haettu tai saatu lupaa. Sääntöjä kunnioittamalla varmistat, että saamme käyttää maastoa jatkossakin. Pienemmät “tonttivihreät” sekä kirkkaat “puskavihreät” ovat esimerkiksi istutuksia tai pensasaitoja, joiden kautta et saa kulkea. Samoin sprinttikarttaan on kuvattu kiellettyjä ylitsepääsemättömiä jyrkänteitä, aitoja ja muureja. Näitäkään et saa ylittää etkä alittaa vaikka pystyisitkin. Reilu peli kaikille eli älä oikaise, jos karttamerkki sen kieltää!
Käännä karttaa kulkiessasi niin, että kartta osoittaa koko ajan menosuuntaan. Aloita rauhallisesti, kulje pari ensimmäistä rastiväliä vaikka kävellen ja varmista, että tunnistat karttaan kuvatut talot, kadut, polut jne. maastosta. Kun lisäät vauhtia, huomaat, kuinka kiire lisääntyy karttaa lukiessa ja oikeita risteyksiä ja talonkulmia etsiessä.
Rasteilla on saman näköinen leimasin kuin lähdössä (ilman vilkkuvaloa) ja leimaus tapahtuu samaan tapaan viemällä emit-kortti leimasimen päälle, nyt sinun ei tarvitse odotella vaan kosketus leimasimeen riittää. Jokaisella rastilla on oma tunnusnumero, josta voit tarkistaa, että rasti on juuri se mitä olit etsimässä. Kulje ratasi rastit läpi numerojärjestyksessä 1-2-3-…
Maali on merkitty karttaan kahdella sisäkkäisellä ympyrällä. Maalissa on vielä maalileimasin, jonka leimauksella ajanotto päättyy. Maalin jälkeen siirry tulospalveluun, jossa emit-kortin tiedot puretaan ja saat tiedon käytetystä ajasta sekä onnistuneesta suorituksesta (kaikki rastit leimattu oikeassa järjestyksessä).
Onnea matkaan!
Tekstit: Matti Kaasalainen
Tervetuloa Yhteislähtöön, Helsingin Suunnistajien aikuisten harrasteryhmään, jos kaipaat mukavaa treeniseuraa ja hyviä harjoituksia.
Viikoittaiset ohjatut treenit ovat Yhteislähdön harjoitusten “selkäranka”. Viikkotreenit on tarkoitettu koko ryhmälle osaamis- ja kuntotasosta riippumatta. Treenin voi aina sovittaa omaan tasoon lyhentämällä tai tavoitetta nostamalla.
Suunnistusharjoituksen ohella treenit ovat tärkeä ryhmän kohtaamispaikka ja tilaisuus sparrata omaa osaamista yhdessä kokeneempien kanssa.
