HS:lle onnistumiset Venlojen ja Jukolan viesteissä

HS osallistui tänä vuonna kovatasoisilla edustusjoukkueilla sekä Venlojen että Jukolan viestiin. Yhteensä HS:llä oli huimat 28 naisten ja 18 miesten joukkuetta mukana nauttimassa kukin omalla tasollaan Porvoon maastoista.

Naisilla onnistunut joukkuesuoritus

Naisten viesti polkaistiin käyntiin lauantaina hurjassa helteessä, mutta HS:n naiset olivat valmistautuneet olosuhteisiin, eikä helle aiheuttanut ongelmia. HS1:ssä juoksivat Tereza Šmelíková, Emily Kemp, Milla Mattila ja Evely Kaasiku. 

Tereza kertoi ensimmäisen osuuden sujuneen hyvin mutta ihmetelleensä, kuinka yksin sai edetä. Hajonnat olivat Porvoon radoilla suuria ja purivat heti alusta lähtien. Toisella osuudella Emily kärsi juurikin pidemmästä hajonnasta ja jäi letkasta. Siitä huolimatta Emily kykeni tekemään hienon juoksun, minkä seurauksena Milla pääsi hyvistä asemista jahtaamaan edellä menevien selkiä.

Milla kertoi tavoitteenaan olleen äärimmäisen kontrolloitu suoritus miettimättä vauhtia. Siinä hän pitkälti onnistuikin, mikä tuntui mahtavalta jännittävässä tilanteessa neljän vuoden Venla-tauon jälkeen. Evely nosti Millan tavoin osuutensa aikana sijoituksia, ja hetken näytti jo siltä, että naisilla on mahdollisuudet päästä 10 parhaan joukkoon. Maailman parhaiden naisankkureiden kamppailu oli kuitenkin kovaa. Evely lähti suorittamaan loppulenkkiä väärin päin ja joutui käymään rastilla 19 uudestaan, kunhan oli käynyt myös rastilla 18. Tämä jäi harmittamaan, koska myös edellä tehtiin isoja pummeja ja parempi sija olisi ollut saavutettavissa. Evely toi lopulta naiset maaliin sijaluvulla 13. Joukkue oli joka tapauksessa erittäin tyytyväinen lopputulokseen, ja naisista kolme neljästä olikin ensimmäistä kertaa mukana Venlojen palkintojenjaossa.

HS1: Tereza, Emily, Milla ja Evely
HS2: Minja, Emilia, Noora ja Johanna

Naisten kakkos- ja kolmosjoukkueet onnistuivat myös hyvin:
HS2, sija 35: Minja Nietula, Emilia Tala, Noora Hyyrynen ja Johanna Hulkkonen.
HS3, sija 84: Katariina Sallila, Anniina Valtonen, Tiina Haarlaa ja Taisiia Khokhlova.

Miehet huippusuorituksella kolmanneksi

HS:n miehet lähtivät nälkäisinä Jukolan yöhön. HS1:ssä juoksivat Tuomas Heikkilä, Einari Heinaro, Topi Syrjäläinen, Arttu Syrjäläinen, Veli Kangas, Mathieu Perrin ja Olli Ojanaho.

Myös miehillä hajonnat toimivat heti alusta lähtien, kun ensimmäisellä osuudella Tuomas kertoi tehneensä paljon töitä yksin. 3,5 kilometrin pituinen rastiväli heti ykköselle mittasi fyysistä jaksamista ja oli Tuomakselle mieleinen. Einari iloitsi onnistuneensa öisellä kakkososuudella, mutta sen jälkeen kolmannella osuudella koettiin jännittäviä hetkiä, kun Topin GPS pysähtyi noin kahdeksi minuutiksi lähelle siltarastia. Matkanteko näytti onneksi jatkuvan sen jälkeen normaalisti, ja vaihtoon tulleelta Topilta saatiin heti suorassa lähetyksessä selvennystä kilpailun todennäköisesti mutaisimpaan ulkomuotoon. Kuusikon läpi hyökännyt Topi tippui syvään leveään ojaan ja samalla pohkeetkin kramppasivat. Hän sai taisteltua itsensä ojan pohjalta takaisin mukaan kisaan ja selvisi vaihtoon lopulta neljäntenä. 

Seuraavilla osuuksilla Artun ja Velin tasaisen varma suorittaminen sekä Mathieun kolmanneksi nopein osuusaika takasivat Ollille mahdollisuuden takaa-ajoon hyvistä asemista. Olli kertoi tehneensä muutamia pieniä virheitä, mutta suoritus oli pääasiassa hyvä ja hallittu. Viimeisen vaihdon viides sija vaihtui maalissa kolmanneksi, kun taakse jäivät Tampereen Pyrinnön Fabian Aebersold ja Kooveen Kenny Kivikas. Eroa voittajaan Stora Tunaan ja toiseksi tulleeseen OK Linnéen oli maalissa lopulta noin 9 minuuttia. Miesten seitsikko juhli iloisissa tunnelmissa toissavuotisen kolmannen sijan uusintaa. 

Kuvaaja: Timo Mikkola / SSL

Miesten edustusjoukkueiden muut sijoitukset:
HS2, sija 37: Jussi Raasakka, Lauri Syrjäläinen, Pauli Leinonen, Otakar Hirs, Otto Kaario, Ollipekka Heikkilä ja Luukas Valtonen.
HS3, sija 60: Andreas Kemp, Eero Turkki, Anton Salmenkylä, Jani Lakanen, Aapo Summanen, Ville Lampinen ja Eemeli Kokkonen.
HS14, sija 133: Ewan Shingler, Karim Mbembela, Tommi Oksanen, Atte Lahtinen, Kaarel Vesilind, Luca Kallela ja Oskari Pesola.
HS15, sija 226: Ilari Haltia, Miika Suominen, Emil Koivula, Aaro Heikkinen, Tuomo Lammi, Eemil Roschier ja Miika Tala.

Valmentaja Henrik Tala, miten arvioisit miesten edustusjoukkueiden suoritusta kokonaisuudessaan?

– Kokonaisuutena joukkueiden suoritus oli kyllä kiitettävä. Ykkösen huippuonnistuminen tietysti on päällimmäisenä mielessä. Vaativassa kisassa mikään ei tullut ilmaiseksi, eli kolmossija on palkinto onnistuneesta valmistautumisesta, hyvistä kilpailuhermoista ja periksiantamattomasta taistelusta. 

Kakkosjoukkueen alku oli tavallista työläämpi, mutta siitä eteenpäin suoritus oli ehjä ja nousujohteinen. Sija 37 ja kuudenneksi parhaan kakkosen paikka ei ollut ihan toivottua tasoa, muttei epäonnistuminenkaan. 

Kolmosjoukkueessa erinomainen alku siivitti koko joukkueen hyvään esitykseen. Loppusija 60 paransi viimevuotista onnistumista vielä kolmella sijalla ja toi samalla epävirallisen pronssisijan kolmosjoukkueiden kisassa.

Joukkueissa 14 ja 15 tavoitteina oli ehjät kokonaissuoritukset ja nuorille kokemusten saaminen pitemmistä viestikisoista. Kumpikin joukkue ylsi siistiin vetoon ilman suurempia ongelmia, mikä oli vaativassa kisassa kelpo esitys.

Nuorten valmennusryhmäläisille myös onnistumisia

Nuorten valmennusryhmästä oli Venloissa mukana kaikkiaan 10 tyttöä eri joukkueissa. HS5:ssä juoksivat Aada Sauso, Lotta Lehtinen, Manja Harjamäki ja Alina Siivola. Nuori joukkue ylsi upeasti sijalle 268.

Poikien joukkueen nuorin juoksija oli 15-vuotias, vanhin 18. HS8 starttasi viime vuoden sijoituksen mukaan numerolla 219 ja paransi tänä vuonna hienolla suorituksella tullen maaliin sijalla 178. Joukkueessa juoksivat Väinö Haara, Lenni Kallela, Lauri Lakanen, Aapo Lintula, Aapo Joensuu, Santeri Ahoniemi ja Ilari Skyttä. Lisäksi nuorten sarjalaisia oli yhteensä viisi täydentämässä muita joukkueita.

– Yön aikana koettiin mahtavia onnistumisia ja aikamoisia hyytymisiäkin. Nuoret nauttivat kisatunnelmasta täysillä ja suurin osa taisi myös valvoa kisapaikalla läpi yön, kertoo vastuuvalmentaja Sari Kallela.

Seuratapaamisessa jaettiin tarinoita

Lauantai-iltana HS:n tuuliteltoilla järjestettiin uuden perinteen mukaan seuratapaaminen, jossa kohotettiin mehumaljat naisten suorituksille ja toivotettiin tsemppiä Jukolan yöhön osallistuville. Monenlaisia tarinoita kuultiin päivän paahteisilta ja pölyisiltä retkiltä. Kauniissa kesäillassa napattiin myös yhteiskuva kaikista paikalla olleista seuran jäsenistä.


Artikkelin pääkuva: Jarmo Koskela
Muut kuvat: Markku Brummer ellei toisin mainita
Teksti: Marika Mattila

Lisää Markku Brummerin kuvia

Suunnistusvalmentajat ry palkitsi perinteiseen tapaan parhaan suomalaisjoukkueen valmentajat. Palkinnon Henrik Talalle (oik.) ja Atte Lahtiselle (toinen oik.) ojensivat Suunnistusvalmentajien Terhi Latvala ja Pekka Väisänen.