HS Jukolan kärkikamppailuihin

Vuoden kovin miesten suunnistusviesti Jukolan viesti kisataan ensi viikonloppuna Porvoon Epoossa, käytännössä helsinkiläisten kotikentällä. HS:n miehillä on viime vuoden hylkäykseen päättyneestä kisasta paljon hampaankolossa. On hyvä muistaa kuitenkin viime vuodesta kakkosjoukkueen sija 27 sekä se, että HS:llä oli kaksi muutakin joukkuetta sadan joukossa.

Kotikenttäetu on antanut mahdollisuuden harjoitella Jukolan lähimaastoissa tavallista enemmän. Itse asiassa tyyppimaastoharjoittelu on aloitettu jo syksyllä 2021. Pitkä valmistautuminen onkin ollut arvokasta, koska luminen kevät haittasi metsäsuunnistusta tänä keväänä varsin pitkään.

Valmentaja Henrik Tala, millainen kisa on odotettavissa?

Tasainen kilpailu, jossa loppusijoitukset ratkaistaan ankkuriosuuden viimeisillä kilometreillä. En usko sellaiseen monen osuuden karkumatkaan, kuin on ollut aika monessa etelän avokalliomaastoissa juostuissa Jukoloissa ja itse asiassa viime vuonnakin Stora Tunalla. On niin monta tasaisen kovaa joukkuetta, että useampi niistä varmasti onnistuu läpi yöosuuksien ja on voittokamppailussa mukana ankkuriosuudella. Maasto on teknisesti vaativa mutta fyysisesti aika tavanomainen ilman isompia korkeuseroja, mikä hillitsee erojen venymistä.

Miten HS kisaan lähtee?

Alku on tässäkin viestissä tärkeä. Kahdella ensimmäisellä osuudella tulee paljon letkajuoksua, ja on tärkeää pysyä mukana vauhdikkaimmissa letkoissa. Kolmannella osuudella kisaavat maailman parhaat yömiehet, ja siinä menossa vain parhaat pysyvät iskuetäisyydellä.

Neljännellä, viidennellä ja kuudennella osuudella on syytä varautua enemmän kolmeen yksilösuoritukseen kuin tavanomaiseen viestisuunnistukseen, ja kärjen mukana pysyminen edellyttää onnistumista niillä kaikilla. Ankkuriosuudelle lähdettäessä olisi tavoitteena olla siinä pienessä kovien joukkueiden ryhmässä, jotka lähtevät todennäköisesti pienin eroin kisaamaan viestin voitosta. Voiton vie se joukkue, jonka ankkurilla osuu sunnuntaiaamuun se elämänsä kovin kisavire.

Ketkä nyt sitten ovat ne muut kovat joukkueet, joita siinä ryhmässä pitäisi olla?

Linnéllä on varmasti paperilla vahvin joukkue tässäkin viestissä. Jukola on kuitenkin ollut heille vaikea kisa, ehkä maastoon ei ole valmistauduttu niin hyvin kuin Tiomilassa. Nyt maastotyypin ei pitäisi kuitenkaan olla kenellekään kovin vieras. Tiomilassa Stora Tuna, Ravinen ja Kalevan Rasti kaikki olivat alkuosuuksilla vaikeuksissa, mutta nyt kaikki hyötyvät pienemmästä osuusmäärästä sekä siitä, että heidän kivikovien ankkuriensa (Emil Svensk, Bergman, Kirmula) arvo on suhteessa Tiomilaa suurempi. NTNUI on otettava tietysti huomioon, ja Pyrintö, vaikka Elias Kuukan jalkavaivat ovat tehneet heille pienen ankkuriongelman.

HS:n joukkueet Jukolan viestissä ovat: HS1: Tumppi, Eikka, Topi, Arttu,Veli, Mathieu, OlliHS2: Jussi, Lauri, Pauli, Otakar,Otto, OP, LukeHS3: Andreas, Eero, Anton, Jani,Aapo, Ville, EemeliHS14: Ewan, Atte, Tommi, Kaarel,Luca, Karim, OskariHS15: Ilari, Miika, Emil, Aaro,Tuomo, Eemil, Miika

Venlojen viesti starttaa lauantaina 17.6. klo 14 ja Jukolan viesti klo 23. Suoraa lähetystä kilpailusta voi seurata Yle TV2:lta klo 13:45 ja 22:45 alkaen.