HOGissa jaettiin WRE-pisteitä ja annettiin näyttöjä nuorten eliittisarjoissa

Helsinki O-Games kisailtiin tänä vuonna aurinkoisissa tunnelmissa. Pääsarjoissa taisteltiin lauantaina WRE-pisteistä, ja nuorten eliittisarjoissa oli molempina päivinä näyttökilpailu.

Glebov ja Westerlund pääsarjoissa voittoon lauantaina

Miesten kisan voitti Turun Metsänkävijöiden Ruslan Glebov selvällä erolla seuraaviin. Naisten kisassa viime vuoden tapaan voitosta kamppailivat Paimion Rastin Ina Westerlund ja Lahden Suunnistajat-37:n Elisa Mattila, Inan viedessä tällä kertaa ykkössijan.

Muutamat naistensarjalaiset kertoivat tykänneensä radasta, jolla oli tarkkuutta vaativia rastipisteitä. Naisissa moni pummasikin jo heti ensimmäistä rastia menemällä ihan vierestä rastin ohi.

Westerlund kertoi nauttineensa matkasta: haastavat rastinotot olivat mieleen, ja suunnistaa täytyi koko ajan. Hän ei osallistunut sunnuntaina HOGiin, vaan suuntana on Jukolaan valmistava leiri hyvillä fiiliksillä. Westerlund kertoo suoritustensa olleen viime aikoina vaihtelevia, joten onnistuminen HOGissa antoi itseluottamusta tulevaan.

Glebov sanoi fyysisen vireytensä olleen hyvä, mutta kokeneensa vaikeaksi saada kartasta otetta, mikä aiheutti epäröintiä oikeastaan koko matkan ajan. Epäröinnistä huolimatta ero seuraaviin kasvoi suureksi, joten haasteita vaikuttaa olleen muillakin matkassa. Maastotyyppi oli kuitenkin Gleboville mieluisaa ja melko samanlaista kuin mihin hän on Ruotsissa tottunut. Hän osallistui myös sunnuntaina HOGiin, ja sen jälkeen suunnitelmissa on leireilyn lisäksi pääasiassa lepoa ennen Jukolaa. Jukolassa tavoitteena on teknisesti puhdas suoritus ja hyvä sijoitus joukkueena.

Ruslan Glebov (kuvaaja: Markku Brummer)

Nuorten eliittisarjat palkittiin kokonaistulosten perusteella

HOGissa annettiin nuorten eliittisarjoissa viimeisiä näyttöjä, ennen kuin  EM- ja MM- joukkueet nimettiin. Palkinnot sarjoissa jaettiin kokonaistulosten perusteella. Kysyimme jokaisen sarjan voittajalta tunnelmia sunnuntain pitkän matkan jälkeen.

Rasmus Töyrylä

D16E-sarjan ykkönen Lotta Laakso Lappeen Riennosta kertoi hankaluuksista yhdellä rastilla:
– Keskittymiseni herpaantui sen verran, että tipuin hetkeksi kartalta. Muu rata meni kuitenkin hyvin. Tavoitteena on tällä kaudella päästä SM-mitaleille.

Kymin Suunnistajien Rasmus Töyrylä oli sarjansa H16E nopein kumpanakin päivänä:
– Kokonaisuutena kisa meni ihan hyvin, mutta joitain pienempiä ja isompia virheitä tuli matkalla. Vauhti oli hyvä ja riitti tänään. Maasto oli haastava ja mäkinen, mikä sopii minulle. Tavoitteeni on Bulgarian EM-kisoissa ja pärjätä siellä mahdollisimman hyvin. Myös O-Ringen ja SM-kisat syksyllä kuuluvat suunnitelmiin.

D18E-sarjan voittaja Eeva-Liina Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseurasta kertoi suunnistuksen sujuneen hyvin, mutta matkalla toiseksiviimeiselle rastille hän hukkasi itsensä rinteeseen ja siihen meni aika paljon aikaa:
– Molempina päivinä oli kivat vähän erilaiset maastot. Tänään oli jonkun verran huonompaa pohjaa, mutta se oli kuitenkin ihan kiva, koska ei arvokisoissakaan mitään lentokenttää ole. Seuraavaksi on suunnitelmissa Venlojen viesti, joka tulee olemaan tiukka paikka. Sekä nuorten EM- että MM-kisat ovat myös mielessä, ja toivon niistä hyviä suorituksia.

Eeva-Liina Ojanaho

Lynxin Florian Fritzen oli H18E-sarjan nopein, mutta kertoo matkassa olleen kuitenkin haasteita:
– Ihan hyvin meni, mutta lopussa tuli aika monta pummia. Rata oli niin pitkä, etten oikein jaksanut keskittyä. Maastokin oli aika vaikea ja oli hankala tietää, mitkä pienistä kivistä oli kartalla. Tavoitteenani on ainakin päästä mukaan nuorten EM-kisoihin ja pärjätä siellä.

Jenny Ojala Rastikarhuista voitti oman sarjansa D20E kumpanakin päivänä:
– Alussa ykköselle tuli virhettä ja sen jälkeen myös joitakin huonompia reitinvalintoja, mutta loppua kohden meni selvästi paremmin. Lauantaina oli mielestäni erityisen kivat maastot. Päätavoitteenani on paikka nuorten MM-kisoissa.

H20E-sarjan voittanut Kalevan Rastin Santeri Kirjavainen kertoi tehneensä muutaman vähän huonomman reitinvalinnan:
– Alku vähän takkusi, mutta loppua kohden alkoi sujua paremmin. Juoksuvire ei ole viime aikoina ollut ihan parhaimmillaan, mutta jaksoin kohtuullisen hyvin raskaamman alun jälkeen. Päätavoitteenani on koko ajan ollut nuorten MM-kisat ja menestyä siellä mahdollisimman hyvin. Nyt koitetaan nostaa vire mahdollisimman hyväksi ennen sitä.

Onnittelut kaikille ja tsemppiä tulevaan!

Artikkelin pääkuvassa Ina Westerlund, kuvaaja: Markku Brummer
Teksti ja kaksi viimeistä kuvaa: Marika Mattila

Lisää kuvia HOGin kuvasivulla.