MM-suunnistuksen kuninkuusmatkalla väsyneitä miehiä ja kovaa taistelua


Einari Heinaro MM-debyytissään. Kuva: Kimmo Hirvonen

Aamun valjetessa Võrun lounaispuolella, aivan Latvian rajalla, Rõugessa valmistauduttiin suunnistuksen MM-kisojen naisten ja miesten pitkille matkoille. Miehille matkaa kertyisi noin 22 kilometriä. Edessä olisi fyysisesti rankka kisa osittain vaikeakulkuisessa maastossa. Naisten kisan jälkeen starttaisivat miehet. Siinä maaliin saatiin lopulta 74 kilpailijaa. Voittajan ja viimeiseksi sijoittuneen Kiinan Lee Kin Wain väliseksi aikaeroksi tuli 1:56:13. Yhdenneksitoista sijoittunut Fredrik Portin jäi Lundanesille 10:26.
Jokaisella vaikuttaisi olleen omat vaikeutensa 22 km:n suunnistusmaratonilla
WOC2017 haastattelussa Lundanes kertoo, että “tiedän olevani lähellä rastia, mutta on vaikeaa, vaikka on lähellä, vihreässä Virolaisessa metsässä”. 11. sijoittunut Fredrik Portin oli toisaalla kommentoinut Salon Seudun Sanomiin (SSS), että kisa ei lähtenyt fyysisesti liikkeelle, ja matkavauhti tuntui hitaalta. Miika Kirmula puolestaan sijoittui kisassa 19. Hän kertoo SSS:n haastattelussa “puskemisesta eteenpäin”.
Eikan ensistartti MM-kisoissa oli haastava. Väsynyt urheilija tiivisti silti ajatuksensa heti maalissa ja nopeasti olivat mietteet jo syksyn kisoissa. “Joo, oli aika rankka kisa,” totesi Eikka kisan jälkeen. “Tein heti kisan alkuun ison virheen ja sen jälkeen tietysti fiilis oli aika huono. Yritin nollata tilanteen, muttei se oikein onnistunut. Noin 45 minuutin kohdalla alkoi jalka painaa ja siitä eteenpäin homma oli aikamoista taistelua väsymystä vastaan. Ensimmäinen MM-startti ei siis sujunut ihan toiveiden mukaisesti, mutta jäipähän vielä nälkää syksyn kisakaudelle.”
Miehet: 1) Olav Lundanes NOR 2) Leonid Novikov RUS 3) William Lind SWE 4) Magne Dähli NOR 5) Eskil Kinneberg NOR 6) Daniel Hubmann SUI 11) Fredric Portin FIN 19) Miika Kirmula FIN 38) Einari Heinaro FIN.
https://eventor.orienteering.org/Documents/Event/1524/1/Official-Results-Men

Avainsanat: