Lumi pöllysi yötreeneissä – Arttu oli lumisen metsän kurko


 
Falunissa vuoden 2016 10Milan väliajoissa kärkipaikallakin käynyt Arttu Syrjäläinen on yksi HS:n yösuunnistuksen luottomiehiä. Taidon alkuperä on Mikkelissä ja kodin tiiviissä yhteistyössä. Kovan harjoittelun myötä se on jalostunut niin, että suunnistus yön pimeydessä on sujunut viime vuosina sekä viesteissä, että henkilökohtaisissa kisoissa. Edellisen viikon yöharjoituksessa, jossa kahlattiin paksussa hangessa ja sankassa lumipyryssä, Arttu onnistui karkaamaan muilta parin ensimmäisen rastivälin aikana.
”Paukun jälkeen lähden heti kärkeen, sillä tykkään suunnistaa ryhmän keulalta päästäkseni tekemään itse havaintoja mahdollisimman paljon sekä vaikuttamaan suunnistustyyliin, mitä haluan toteuttaa”, kommentoi Arttu yötreenin jälkeen.
Uteliaisuus herää – millainen on mahtanut olla Artun polku yösuunnistajaksi?
Yötreenejä Mikkelissä Topin kanssa
” Ensimmäisestä yösuunnistuksesta ei ole muistoja. Aloin juoksemaan yötreenejä veljeni Topin kanssa hyvin nuorena Mikkelissä asuessani. Alkuun meillä oli todella mitättömät otsavalot, mallia petzl, joilla oikeasti näkee juuri karttansa ja vähän varpaisiinsa. Niillä sitä vedettiin ja siinä oppi kyllä aika hyvin toimimaan pimeässä metsässä. Pian ostettiin Pezliltä tikka xp, joka voisi nykyään toimia yösuunnistajan huonona varalamppuna. Tuntui edellisen lampun jälkeen ihan maagiselle, kuinka valoa riitti paljon paremmin.”
Hetkinen, mutta teittekö treenit siis ihan kahdestaan?
”Teimme yöharjoituksia usein niin, että isä laati radat ja vei heijastimet metsään. Topin kanssa lähdettiin kaksin pimeään rasteja hakemaan. Aina piti itse tehdä työ ja itse löytää pois metsästä. Kerran sain lainata harjoitukseen seurakaverilta halogeenilamppua, mutta sillä en muuten harjoitellut. Yösuunnistuksesta olen pitänyt suunnattoman paljon. Rippikoulun käytyäni sain lahjarahoilla ostettua Lupinen parhaimman lampun, Bettyn. Sillä suunnistaminen onkin ollut sitten aika helpon oloista noiden aiempien kokemusten jälkeen.”
Arttu kannustaa myös nuorempia yösuunnistamaan
”Yösuunnistaa kannattaa aina, kun tilaisuus tarjoutuu. Mielestäni se on yksi parhaista taitoharjoittelun muodoista – ja suurviesteihin tarvitaan aina taitavia yösuunnistajia. Yhteislähtö yöharjoituksissa on ehkä parasta treeniä, mitä porukassa voi tehdä. Ainakin oma ehdoton lemppari.”
Arttu kertaa vielä viime viikon treenitunnelmia: ”Poljin tunnin hangessa itsekseni uraa ja suunnistin lipulta lipulle samalla, kun lunta tuprutti aika rajusti. Muiden lamppuja en enää nähnyt ja tiesin etteivät toiset tulisi enää ajamaan kiinni. Tunsin itseni hyvävoimaiseksi hangessa. Harjoitus onnistui osaltani varsin hyvin.”
28-30 huhtikuuta juostaan vuoden 2017 10Mila Göteborgissa. Pilke silmäkulmassa Arttu toteaa, että ”Yöosuus sopii varsin hyvin ja niille aina haluan. Haluan tulevaisuudessa olla yöosuuksien kurko.”

Artun kotisivut

Avainsanat: