Henkilökohtaisten GPS -laitteiden käyttöä on aiemmin rajattu huippusuunnistuksen päätapahtumissa ja World Ranking – tapahtumissa. IOF:n uusi ohje mahdollistaa urheilijan GPS-avusteisen tiedonkeruun toiminnastaan, mikäli kisajärjestäjillä ei ole jotain erityistä, perusteltua syytä tätä kieltää. Uudistus astuu voimaan vuoden 2017 tammikuussa.
Sujuvan toiminnan edellytykset vaihtelevat suunnistussuorituksen aikana. Kesän MM-kisojen viesteissä saimme seurata, kuinka järjestäjien käyttämä GPS-teknologia esitti suunnistajan lineaariset kulut maastossa samalla, kun oli selvästikin kadottanut paikkatietonsa viestin kärkikahinoissa. Kun välittömän ymmärtämisen mahdollisuus ikään kuin liukenee ulottuvilta, herääkö kiusaus dialogiin henkilökohtaisen GPS-rannetietokoneen kanssa? Tuore uudistus herätti seuran pikagallupissa silti pelkästään positiivisia mietteitä. Vastaamaan ehtivät Einari Heinaro, Olli Ojanaho ja Topi Raitanen.
Seattlen seuduilla harjoitteleva ja sieltä sähköpostitse tavoitettu Einari oli GPS-uudistuksesta lähinnä ilahtunut.
– Näen tuon GPS-kellojen käytön sallimisen pelkästään positiivisena asiana. En usko, että nykysuunnistuksessa GPS:stä on mitään hyötyä suorituksen aikana – tai voi siitä olla, jos on täysin eksyksissä. Siinä vaiheessa peli on silti melko pitkälti menetetty kärkisijojen suhteen.
Treenien lomassa ehti Ollikin hetkeksi viivähtämään GPS-pohdintoihin – viikko kuluu Tampereella harjoitellessa ensi kesän nuorten MM-kisojen tyyppimaastoissa.
– En usko, että GPS-kelloista voisi varsinkaan huipputasolla olla mitään apua suunnistukseen, joten uudistuksella ei sinänsä liene suurta merkitystä. Lähes kaikki urheilijat haluavat kuitenkin käyttää GPS-kelloa suorituksen jälkianalyysia varten tai kerätä sykedataa, joten siinä mielessä uudistus on positiivinen. En usko, että sääntöuudistuksesta tulee mitään ongelmia. Sen sijaan jälkianalyysissä GPS:stä on merkittävä hyöty, sillä vertailemalla omaa reittiä muiden reitteihin voi saada selville, missä itse on onnistunut ja missä on kehitettävää.
Topi ei ole kertomansa mukaan sääntömuutokseen ehtinyt juuri perehtyä eikä ihmekään
– Tosiaan suoritan varusmiespalvelusta Kaartin Jääkärirykmentissä Urheilukoulussa. Ensimmäinen kuukausi on takana ja kiirettä on pitänyt. Kunhan peruskoulutuskausi loppuu, niin päivärytmikin alkaa löytyä!
– Jos järjestäjä ei tarjoa GPS-laitteita, niin silloin omien laitteiden käyttö tulisi olla sallittua. Näin suorituksensa pystyy analysoimaan ja viemään omaa taidollista puoltaan eteenpäin.