Firmaliigassa pihoilla juosseet

Avoin kirje Firmaliigassa pihoilla juosseille suunnistajille:

Alkullan piha oli kartassa merkitty sekä oliivinvihreällä tonttivärillä että kielletyn alueen pystyviivoituksella. Sääntöjä rikkoneista suunnistajista osa kulki punaista reittiä itään, osa länteen. Krepitimme reitit pihalle kielletyn alueen nauhoilla kesken kisan, mutta muutamat suunnistajat hyppivät nauhojen ylitse.


”Hei Sinä suunnistaja, joka juoksit läpi Alkullan pihan kello viiden jälkeen viime tiistaina kesken Firmaliiga-suorituksen. Juuri Sinä, joka sait perääsi koirat, jotka omistaja sen jälkeen komensi takaisin sisälle. Sinä joka vastasit omistajalle, että ”et tiennyt” juoksevasi pihan lävitse.
Et tiennyt? Se oli kartassa merkitty oliivinvihreällä kielletyn alueen merkillä, joka oli vielä vahvistettu punaisella pystyviivoituksella, kielletyn alueen merkki sekin. Luonnossa pihan erotti leikatusta nurmikosta, hoidetusta puutarhasta ja ympärillä olevista asuin- ja ulkorakennuksista. Niitä harvoin on metsämaastossa. Katsoit varmasti sekä karttaa että maastoa ja näit sen minkä kaikki muutkin niistä näkevät, mutta silti väitit, että ”et tiennyt” juoksevasi piha-alueella. Kyllä Sinä sen tiesit.
Ajattelitko silloin Alkullan omistajaa, joka kaipasi työpäivänsä jälkeen kotirauhaa eikä vieraita ihmisiä pihoilleen juoksemaan? Ajattelitko ratamestaria, joka oli suunnitellut rastivälin kapeaan maastoon siinä luottamuksessa, että pihoille ei mennä, jos ne merkitään karttaan kielletyksi?
Ajattelitko niitä järjestäjiä, jotka olivat läpi talven kulkeneet maanomistajalta toiselle, sopineet alueiden käytöstä ja luvanneet, että jos jokin alue merkitään kielletyksi, suunnistajat eivät sinne mene? Ajattelitko kaikkea sitä suhdetoimintaa, mitä järjestäjä on vuosikymmenien ajan harjoittanut, jotta Sorvalammin alue voidaan pitää suunnistajien käytössä?
Entä te 15 muuta, jotka juoksitte Alkullan pihan lävitse, ajattelitteko, mitä seuraa, jos tuollainen määrä suunnistajia rynnii yksityispihalle?  Ajattelitteko, mitä seuraa, jos Luukin ja Röylän alueen asukkaat, jotka omistavat metsät ja pellot sekä hallinnoivat tienhoitokuntia, kimpaantuvat suunnistajille?
Te jotka pihalle päästäksenne jopa hyppäsitte kielletyn alueen nauhan yli, ajattelitteko mitä tapahtuu, jos asukkaat eivät enää jatkossa haluakaan suunnistajia mailleen ja alueilleen? Ajattelitteko saavanne jonain päivänä kertoa lapsenlapsillenne, että juuri teidän ansiostanne Sorvalammin alue on nykyään suunnistajilta suljettu?
Tällä kertaa maastoa onneksi ei suljettu, vaan selvisimme anteeksipyynnöillä ja lupauksilla parannuksesta jatkossa. Mutta kun seuraavan kerran ratkaisette, juoksetteko pihan tai muun kielletyn alueen lävitse vai ette, ajatelkaa ensin pieni hetki seurauksia.
Henrik Tala
HS:n Iltarastijaoston pj.”