Topille ja Kaarelille EM-viestipronssia

Helsingin Suunnistajien nuoria kilpaili kesäkuun lopulla 18- ja 16-vuotiaiden EM-kisoissa Romaniassa. Suomea edustivat 18-vuotiaiden sarjassa Topi Syrjäläinen ja 16-vuotiaiden sarjassa Topias Niemi. Viron joukkueessa 16-vuotiaiden sarjassa kilpaili HS:n tallinnalainen jäsen Kaarel Vesilind. Tuomisina oli viestistä pronssia Topille ja Kaarelille.
Avauskilpailuna oli pitkä matka vaativassa mäkisessä maastossa, joka tuotti vaikeuksia monille suomalaisille. Topi Syrjäläinen sijoittui omassa sarjassaan 28:nneksi, Kaarel Vesilind 24:nneksi ja Topias Niemi sijalle 72.
Topi hävisi pitkän matkan voittajalle Olli Ojanaholle runsaat kymmenen minuuttia. Mitalisijaan jäi eroa runsaat kuusi minuuttia.
”Kilpailuun lähtiessä vireeni oli hyvä, mutta tein silti joitakin pummeja, arviolta yhteensä kahdeksan minuuttia. Korkeuseroa oli melko paljon, mutta maasto ei sinänsä ollut kovin rankka. Kahden päivän kova sade oli kuitenkin tehnyt sen lähes kauttaaltaan mutaiseksi, minkä vuoksi erityisesti ojanotkot olivat hyvin vaikeakulkuisia”, Topi selvitti kokemuksistaan.
Topias teki omassa pitkän matkan kisassaan erittäin ison virheen viidennelle rastille, mikä pudotti sijoituksen kauas kärjestä. Loppumatkan hän kertoi hölkänneensä ja vauhti olikin suunnilleen samaa kärjen kanssa.
“Mallisuunnistus oli hyvin erilaisessa maastossa kuin itse kilpailu. Siellä näkyvyys ja kulkukelpoisuus olivat paljon parempia kuin kilapailussa. Se ehkä johti väärään käsitykseen, että kilpailussa pitää mennä eritäin kovaa”, Topias pohti.
Sprintti oli tiukka kilpailu. Topi hävisi voittajalle 1.16 ja oli 32. Topias Niemen sprintti sujui selvästi pitkää matkaa paremmin. Tappiota tuli 1.46 ja sijoitus oli 35:s.
”Tein sprintissäkin jonkin verran virheitä. Rata oli yllättävän vaikea. Siinä oli paljon aitoja ja pieniä kujia”, Topi kertoi.
Sprintti ei sujunut Topiakseltakaan virheittä, vaan aivan lopussa helpohkolla rativälillä tuli noin 45 sekunnin pummi, mikä nopeassa kilpailussa merkitsi isoa pudotusta sijoituksissa.
Päätöspäivän viestissä tunnelma kohosi hiukan alavireisten henkilökohtaisten matkojen jälkeen. Topi Syrjäläinen juoksi toisen osuuden ja paranteli joukkueen asemaa. Ankkuriosuudella Olli Ojanaho nosti joukkueen pronssille. 16-vuotiaiden viestissä Suomi sijoittui 11:nneksi. Topias Niemi aloitti viestin. Viron pojat suunnistivat tasaisen hyvin koko viestin. Kaarel Vesilind pääsi ankkuriosuudelle kolmantena ja piti sijoituksen maaliin saakka.
”Matkalta sai ainakin hyvää kokemusta. En ole koskaan aikaisemmin suunnistanut tuollaisessa maastossa. Tsekissä olen kyllä suunnistanut hiukan samantyyppisessä maastossa”, Topi sanoi.
Suomen maajoukkueen ykkösnimi oli taas kerran Ounasvaaran Hiihtoseuran Olli Ojanaho, joka voitti 18-vuotiaiden kummankin henkilökohtaisen matkan, pitkän matkan peräti yli neljän minuutin erolla seuraavaan.