HS:n miehille ankara Jukola-koulu

HS:n edustusmiehet lähtivät Jukolaan selkein tavoittein ja hyvin valmistautuneena. Sekä ykkösjoukkue että kakkosjoukkue kuitenkin jäivät tavoitteistaan. Tavoitteena ykkösellä oli 25 joukkoon ja kakkosella 60 joukkoon, ja joukkueiden loppusijoitukset vastaavasti: HS I : 45., HS II, 93. Ykkösen suoritus oli alusta alkaen työläs, eikä tavoitevauhtiin päästy kunnolla missään vaiheessa, vaikka lopussa yllettiinkin muutamalla osuudella erinomaisiin suorituksiin. Kakkosen suoritus oli tasaisempi, mutta tarvittavaan vauhtiin sekään ei yltänyt riittävän monella osuudella.

Ykkösellä ero kärkeen kasvoi suureksi jo kolmella ensimmäisellä osuudella. Sen jälkeen joukkue pääsi hyvälle nousu-uralle. Kolmannen osuuden jälkeinen sijoitus 91 puolittui maaliin mennessä. Parhaiten onnistuivat Mähösen Timo neljännellä (osuussija 20) ja Heinaron Eikka kovatasoisella seitsemännellä osuudella (osuussija 24).
HS:n joukkueiden tulokset:
HS1 tulokset
HS2 tulokset
HS:n kaikki joukkueet
HS:n miesten valmentajat Henrik Tala ja Pekka Väisänen, millainen kokonaiskuva kisasta jäi?
”Tyytyväisiä emme voi olla, tavoitteista jäätiin aika reilusti ja suorituksissa oli selvästi parantamisen varaa. Mistään katastrofista ei kuitenkaan ole syytä puhua, sillä hyviä suorituksia saatiin mukavanlaisesti, ja niiden perusteella voi nähdä, että ykkösellä oli edellytyksiä tavoitteenmukaisen vauhtiin. Kakkosella pitkät osuudet osoittautuvat fyysisesti ehkä liian koviksi, mutta lyhyemmillä osuuksilla pärjättiin hyvin. Se on aika tyypillinen tilanne kakkosjoukkueissa, joissa juoksijat ovat keskenään hyvin samantasoisia.”
Mistä sitten johtui, että ykkösen loppusijoitus jäi tavoitteesta?
”Emme saaneet ajoissa oikaistua vinoon lähtenyttä suoritusta. Alussa tuli virheitä, mutta ne eivät vielä olleet vakavia. Tilanne vaikeutui ratkaisevasti, kun virheitä tuli lisää. Meidän olisi pitänyt saada suoritus takaisin ryhtiin nopeammin. Myöhemmillä osuuksilla urheilijat ehtivät reagoida muuttuneeseen tilanteeseen, ja suoritukset olivatkin jo hyviä.
Jatkossa on syytä paremmin valmistautua tilanteisiin, jossa viestin kulku poikkeaa siitä, mitä on oletettu ja minkä varaan suoritus on laskettu. Tilanteet vaihtelevat niin paljon, että yksittäisistä takaiskuista on mahdollista selviytyä. Nytkin oikeastaan kaikilla kärkijoukkueilla meni joku osuus selvästi odotettua huonommin, eli se on enemmän normaalitilanne kuin poikkeus.”
Naisten viestissä räväkkä alku
Naisten ykkösjoukkue aloitti näyttävästi, kun kokenut ja kovavauhtinen Heidi Salonen pysytteli aivan kärjen tuntumassa koko osuutensa ja tuli vaihtoon vain 23 s ensimmäisenä vaihtaneen Lynxin Karoliina Sundbergin perässä. Päivi Malmi, joukkueen toinen konkari, vaihtoi hyvin sijalla 30. Anniina Suhonen ja nuorten maajoukkuenainen Pihla Otsamo jatkoivat viestiä päätyen loppusijalle 41, mikä on 4 sijaa parempi kuin viime vuonna.
HS sai Jukolassa maaliin ennätyksellisesti kaikki 17 joukkuetta ja Venloissakin 18 joukkuetta 20:stä sai hyväksytyn suorituksen.