10milassa miehillä parhaat sijoitukset 20 vuoteen

Eksjössä suunnistettiin viikonloppuna kevään suurin viestisuunnistustapahtuma 10mila. HS lähetti miesten viestiin kaksi kymmenhenkistä joukkuetta. Miesten viestissä sekä ykkösjoukkueen että kakkosen suoritukset olivat ilahduttavasti parhaita sitten 1990-luvun alkupuolen. Ykkösen loppusija oli 30:s ja kakkosen 73:s. Ykkösen suoritus nojasi varmoihin ja tasaisiin tuloksiin kautta linjan sekä vahvoihin esityksiin taktisesti keskeisillä avainosuuksilla. Myös kakkosen tulos perustui siihen, että hyvää tasoa pidettiin yllä koko viestin ajan, mutta mukana oli myös muutama erityinen venyminen.
Aiemmasta poiketen viesti lähti matkaan illalla vielä valoisan aikaan. Lisäksi osuusjako oli erilainen kuin aiempina vuosina, mikä pakotti valmentajat miettimään joukkueiden juoksujärjestyksiä edellisvuotisia viestejä tarkemmin. Ryhmävalmentajista kisapaikalla mukana ollut Henrik Tala, missä olivat ratkaisevimmat hetket ykkösen hyvälle suoritukselle?
“Tiomilan tapaisessa kisassa pitkän yön (tänä vuonna osuus 6.) merkitys on valtava, koska sillä osuudella erot kasvavat todella suuriksi. Ja jotta pääsee hyvään letkaan sille osuudelle, on kaikkien viiden ensimmäisen juoksijan onnistuttava. Nyt Luke ja Veli kahdella ensimmäisellä valoisalla osuudella pitivät eron kärkeen todella pienenä. Andrei ja Arttu seuraavilla osuuksilla pitivät tilanteen hyvänä, ja kun Eikka onnistui viidennellä erinomaisesti, pääsi Raitasen Topi juuri sopivasti mukaan pitkän yön viimeiseen nopeaan junaan.
Yötykki Kratovin kyydissä kulkeneen Topin ero kärkeen jopa kapeni, ja lopun osuuksille päästiin vain 12 minuutin päässä kärjestä sijalla 25. Paikallisvastustajamme Rykmentti ja Lynx esimerkiksi eivät selvityneet yön yli, vaan jäivät jopa kymmeniä minuutteja. Loppuosuudet olivat sitten yksinäisten miesten taistelua yksittäisistä sijoista, ja niissä Tapsa, Kalle, Timo ja Lauri puolustivat asemiamme sitkeällä taistelulla ja tunnollisella suunistustyöskentelyllä.”
Entä miksi kakkosjoukkue onnistui nyt niin hyvin?
“Joukkue oli motivoinut ja hyvin valmistautunut. Usein olemme valmentajien kanssa pohtineet, miksei kakkosessa juosta erityisen hyviä suorituksia, mutta nyt joukkue oli selvästi lähtenyt kisaamaan hyvästä sijoituksesta. Tekemisen taso pysyi korkeana läpi yön. Lisäksi esimerkiksi Anton, viikonlopun toisen ankkuriosuutensa juossut Tuomas ja Antto venyivät ykkösjoukkuetason suorituksiin, mikä nosti sijoituksia kisan eri vaiheissa. Kakkosella on usein ollut ongelmana yksittäiset isot pudotukset, mutta nyt Tuomas T, Tommaso, Topi, Ville, pitkän yön taistelija Mikko, Salosen Mikko sekä Tommi pitivät suorituksen hallinnassa alusta loppuun.”
HS1
1. Luukas Valtonen
2. Veli Kangas
3. Andrei Baryshnikov
4. Arttu Syrjäläinen
5. Einari Heinaro
6. Topi Raitanen
7. Tapio Haarlaa
8. Kalle Rantala
9. Timo Mähönen
10. Lauri Tammemäe
HS2
1. Anton Salmenkylä
2. Tuomas Tala
3. Tommaso Scalett
4. Topi Syrjäläinen
5. Ville Lampinen
6. Mikko Laakso
7. Mikko Salonen
8. Antto-Iiro Suhonen
9. Tommi Oksanen
10. Tuomas Heikkilä
Tiomilan tulokset

Nuorten viestissä uusi sukupolvi tulessa

Päivällä juostuun 10milan nuorten viestiin HS:n nuorten ykkösjoukkue lähti puolustavana mestarina. Joukkue oli kuitenkin edellisestä vuodesta nuorentunut, ja kevään aikana oli kärsitty loukkaantumisistakin, joten tavoitteena oli juosta mahdollisimman hyvä joukkuesuoritus. Tuloksena oli mukavien suoritusten jälkeen sija 12. Kakkos- ja kolmosjoukkueet olivat joillakin osuuksilla samaa tasoa ykkösen kanssa, joillakin osuuksilla oli mukana ensikertalaisia kokemusta keräämässä. Kakkosen sija olikin iloisesti yllättäen 45:s ja kolmosen 123:s.
Nuorten ryhmävalmentaja Jari Valtonen, onko syytä tyytyväisyyteen?
“On. Nuoret juoksivat kykyjensä mukaan, ja erityisesti ensikertalaiset suoriutuivat hyvähermoisesti erittäin hyvin. Nuorissa ikäluokat kasvavat vähän sykleissä, joten välillä taistellaan voitoista, välillä ajetaan nuoria suunnistajia sisään viestijoukkueisiin.”
HS1
1. Miika Tala
2. Emilia Tala, Sanni Heikkinen
3. Venla Turakainen
4. Tuomas Heikkilä
HS2
1. Topias Niemi
2. Juulia Tala, Aino Kangasaho
3. Ellen Heinaro
4. Matias Salonen
HS3
1. Ville Mannonen
2. Venla Salonen, Oona Mustonen
3. Heidi Mustonen
4. Teemu Mustonen

Naisten viestissä perussuoritus

Naisten viestissä HS:n naisviisikot suunnistivat  sijoille 68. ja 139. Ykkösjoukkue ei aivan päässyt viimevuotiseen sijoitukseensa (66.) mutta kakkosjoukkueen sijoitus parani viime vuodesta (205.) mukavasti. Hyviä väläytyksiä nähtiin myös näissä joukkueissa. Äiti ja tytär, Heidi ja Inka Salonen etenivät metsässä vauhdikkaasti. Äiti Heidi tuli naisten ykkösosuudelta parin minuutin pumminkin jälkeen sijalla 32 vajaa 4 minuuttia kärjestä ja tytär Inka (D18) kakkosjoukkueessa pyyhälsi kolmannen osuuden putken erinomaisesti.
1. Heidi Salonen
2. Anniina Suhonen
3. Venla Heikkilä
4. Eija Meriläinen
5. Pihla Otsamo
HS2
1. Elina Lammi
2. Milla Mattila
3. Inka Salonen
4. Helena Matilainen
5. Piibe Tammemäe