Timo ja Kalle, kokemuksen ääni miesten joukkueessa

Timo ja Kalle lähdössä pitkälle maastolenkille


Täksi vuodeksi HS:n miesten joukkue sai Kalevan Rastista kaksi eturivin vahvistusta, kun porukkaan liittyivät Timo Mähönen ja Kalle Rantala. Kumpikin tulokkaista on syntynyt vuonna 1986, eli he ovat jo useamman vuoden keränneet kokemusta miesten yleisen sarjan ankarasta kilpailusta. Toisaalta vielä on jäljellä useita kehitysvuosia, jos harjoittelu sujuu ja pysyy terveenä.
Kehittyminen ja uusien virikkeiden etsiminen harjoitteluun oli kummankin seuranvaihdossa keskeinen taustatekijä. Lisäksi kumpikin on asunut jo useita vuosia pääkaupunkiseudulla. HS valikoitui uudeksi seuraksi monipuolisen treeni- ja leirivalikoimansa ansiosta.
Alun perin Iisalmesta kotoisin oleva Timo suunnisti viime vuonna toistaiseksi parhaan kautensa, johon kuului SM-erikoispitkän sijoitus 13 sekä SM-pitkän sijoitus 36. Tällä kaudella tavoitteena on jatkaa nousukäyrällä SM-kisoissa. Timolle ovat toistaiseksi sopineet parhaiten pitkän matkan kisat. Senpä vuoksi myös viesteissä Timo juossee voittopuolisesti pitkiä osuuksia.
KR:ssä suurviestit menivät kakkos- ja kolmoisjoukkueissa, joten nyt Timo odottaa innostuneena isoja viestejä, joihin HS lähtee loppuun asti taistelemaan sijoituksista. Timo asuu Söderkullassa yhdessä vaimonsa Ramonan (naisten haastajaryhmässä) kanssa ja kulkee päivittäin työmatkat Tikkurillaa. Iltapäivällä ohjelmassa on pari kertaa viikossa HS:n harjoitus
Alun perin Jämsästä lähtöisin oleva Kalle puolestaan asuu urbaanisti Pasilassa ja kulkee töihin Olympiastadionille Suomen Urheilumuseoon. Kalle on mukana myös Suunnistusliiton toiminnassa sprinttimaajoukkueen toisena valmentajana. Kallen parhaat henkilökohtaiset SM-sijoitukset yleisestä sarjasta ovat pitkiltä matkoilta ja yöltä 40 kahden puolen. Viesteissä Kalle on Timon tavoin juossut KR:n kakkos- ja kolmoisjoukkueissa, jotka toki ovat monena vuonna olleen nekin pitkään samoilla sijoilla HS:n ykkösen kanssa. ”Mutta sinällään hienointa on ollut olla mukana siinä arkitoiminnassa, mikä on vienyt KR:n Tiomilan ja Jukolan voittoihin, vaikka itse ei ole päässyt suunnistajana voittoa kokemaan” Kalle toteaa.
Kyselemme tietysti kiinnostuneita, miten HS:n toiminta poikkeaa Kalevan Rastista, Suomen viime vuosikymmenen ylivoimaisesta ykkösestä miehissä. Yksi huomattava ero on leirien rakenteessa. KR:ssä isossa roolissa olivat ansiotyöstä vapaina olleiden maajoukkuemiesten tarpeisiin sovitetut pitkät ulkomaanleirit, kun taas HS:ssä, jossa valmennusryhmäläiset pääosin ovat koululaisia tai käyvät työssä, perusratkaisuna ovat viikonloppuleirit. HS:n viikkoharjoitukset ovat omanlaisiaan sen puolesta, että mukana on aina iso porukka eri-ikäisiä suunnistajia. Itse harjoitteet eivät suuresti poikkea toisistaan, ja Timo toteaakin, että HS:ssä ”tekeminen on hyvällä mallilla”.
Vielä kysymys loppuun molemmille: HS:n miesten tavoitteet ovat ensi vuoden Jukolassa sija 25 (ykkönen) ja 60 (kakkonen). Miten ne saavutetaan?
Kalle: ”Tarvitaan suunnistuksesta innostunut seura, jonka sisällä vielä reilun kokoinen valmennusryhmä, jossa lyödään päät yhteen ja tehdään päivittäisiä asioita hyvin. Mielestäni oikealla tiellä ollaan.”
Timo: ”Ulkoiluttamalla mäkisessä maastossa riittävän usein tossuja läpi talven.”