Osallistu tutkimukseen suunnistajien näönkorjausratkaisuista

Kaksi optometrian opiskelijaa Metropolia Ammattikorkeakoulusta tekee opinnäytetyötä ikänäköisten suunnistajien näönkorjausratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Näkemisen ammattilaiset haluavat  tietää millaisena suunnistajat kokevat näkemisen metsässä ja millaisia ongelmia laji heille tuottaa. Suunnistus on näkemisen kannalta hyvin haastava laji, varsinkin ikänäköiselle. Rasti täytyy nähdä jo kaukaa, kartta läheltä ja samalla täytyy pystyä liikkumaan kompuroimatta.
“Innostuimme aiheesta, sillä olemme molemmat harrastaneet suunnistusta. Suunnistajat kohtaavat usein näkemisessään ongelmia, ja niiden kartoittaminen ja oikeanlaisten ratkaisujen löytäminen tekisi monelle lajin harrastamisesta mukavampaa ja vaivattomampaa. Oikeanlaista näköratkaisua ei usein löydetä ilman optikon apua, ja toisaalta monilta optikoilta puuttuu käytännön tieto siitä, millaista näkemistä metsässä vaaditaan.
Toteutamme yhdessä Suomen Suunnistusliiton kanssa kyselytutkimuksen 45 -vuotiaille ja sitä vanhemmille suunnistajille heidän käytössään olevista näönkorjausratkaisuista. Kysely löytyy osoitteesta https://www.webropolsurveys.com/S/4DE0535782E1A7E4.par
Runsaita vastauksia odottaen ja mukavaa suunnistuskesää toivottaen”
Varpu Kotilainen ja Liisa Koivumäki
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Optometrian koulutusohjelma