Mäkijuoksu on taitolaji

Lauantaiaamun mäkitreenissä oli mukana sopivan iso porukka, 15 juoksijaa, vaikka aivan talven osanottoennätykseen ei päästykään. Mäestä oli ottamassa mittaa tällä kertaa ilahduttavan paljon uusia oppilaita, mm. tuoreet Malesian-tuliaiset Haarlaan Tiina ja Tapsa.
Kisakauden lähestyminen näkyi treeniohjelmassa, tällä kertaa viimeiset vedot oli määrä juosta kunnolla loppuun asti puristaen. ”Mahtava treeni!” oli pyörällä Pasilasta paikalle saapuneen Antto-Iiro Suhosen kommentti, kunhan oli saanut hengityksensä tasattua ja ruotonsa oikaistua viimeisen nousun päällä.
Tänä vuonna on vedetty kaikkiaan kymmenen mäkitreeniä, joissa on ollut 10-15 urheilijaa. Nousuja on tullut karkealla arviolla yhteensä 1500. Aluksi juostiin Paloheinän rinnettä, nyt maalis-huhtikuussa on siirrytty vaativuuden lisäämiseksi Malminkartanoon.
Treeneissä on kiinnitetty erityishuomio oikeaan mäkijuoksutekniikkaan. Monet luulevat, että mäkijuoksu on voimalaji, mutta se on taitolaji. Lantion pitäminen ylhäällä, takareiden ja pakaran isojen lihasten tehokas käyttö ja mäen jyrkkyyteen sovitettu riittävän tiheä askelrytmi ovat olleet hyvän tekniikan kulmakivet.
Ahkerasti harjoituksissa käyneiden tekniikka onkin kehittynyt selvästi. Ville Lampisen kommentti yhdestä maaliskuun harjoituksesta on paljonpuhuva: ”ekassa vedossa tuntui etureisissä järkyttävältä, mutta sitten muistin kuinka mäkiä noustaan taloudellisemmin.”

Avainsanat: