Rankkaa mitalisadetta SM-erikoispitkiltä

HS sai viisi mitalia Kortesjärvellä suunnistetuista erikoispitkän matkan SM-kisoista. Kultaa saivat Luukas Valtonen sarjassa H18 ja Olavi Junttila sarjassa H70. Hopeaa saivat Tommi Oksanen sarjassa H20 ja Topi Syrjäläinen sarjassa H15. Miesten pääsarjassa Einari Heinaro suunnisti pronssille. Eikan mitali oli HS:n ensimmäinen miesten pääsarjamitali neljääntoista vuoteen. Lisäksi plakettisijoille ylsi yhdeksän HS:n suunnistajaa.

Luukas vei sarjansa lähes näytöstyyliin, sillä muu letka tippui kyydistä jo rastilla 11. Loppumatkalla mies kiskoi seuraajiinsa lähes neljän minuutin eron ja sai tuuletella rauhassa loppuviitoituksella. Tommi puolestaan taisteli voitosta lähes loppuun asti, mutta viimeisellä pitkällä välillä varpaat eivät enää taipuneet täysivauhtiseen juoksuun ja voitto karkasi Orientin Otto Simosakselle.  Ensimmäisissä henkilökohtaisissa SM-kisoissaan juossut Topi Syrjäläinen suunnisti totutun varmalla tyylillään myöskin hopealle.
Ensimmäistä vuottaan pääsarjassa suunnistava Eikka lähti ennakkoluulottomasti haastamaan kokeneempiaan lähes kolmenkymmenen kilometrin matkalla. Eikka aloitti kisan rauhallisesti, mutta sai jo kakkosvälillä kärjen näkyviinsä. Joukko harveni pikkuhiljaa rankan kisan edetessä lähes helteisessä säässä, mutta Eikka pysyi mukana voittotaistelussa.
“Radan loppuosuudella oli todella rankkaa ja yhdessä vaiheessa huomasin, että verta tulee nenästä”, Eikka kertoi.
Lopulta loppuviitoitukselle ilmestyi kolmikko, joka ei edes tiennyt jakavansa mitalit. Loppukirissä vahvin oli Nouskin Mikko Patana. Kalevan Rastia edustava Simo-Pekka Fincke vei hopeaa parin sekunnin turvin ennen Eikkaa.
Kuudeskin mitali oli tosi lähellä, vain parin sekunnin päässä. Päivän iloisimmasta yllätyksestä vastasi Iida Heiskanen D15-sarjassa ilmestymällä loppusuoralle neljäntenä. HS:n kannustusjoukkojen kiljunta siivitti Iidan hurjaan loppukiriin, mutta matka loppui kesken. Eroa pronssiin jäi pari sekuntia. Samassa sarjassa kisaa alkuvaiheissa johtanut Krista Lahtinen sijoittui kymmenenneksi.
Myös D16-sarjassa saatiin plaketti, kun Helena Matilainen sijoittui kuudenneksi. H17-sarjassa saatiin kaksi plakettia kun Arttu Syrjäläinen ja Veli Kangas sijoittuivat kuudenneksi ja seitsemänneksi.
Myös kokeneemmat suunnistajat saivat plaketteja. Pauliina Lankinen oli neljäs sarjassa D45, Ilkka Nurminen viides sarjassa H35 ja Kari Matilainen myöskin viides sarjassa H45.
Reissu Pohjanmaalle oli muutenkin onnistunut. Mikko Miettisen turvallisessa bussikyydissä saimme pitkän matkan aikana  kuulla monta osaa Jorma Erkkilän sarjasta Suomen historia tutuksi HS:n bussissa. Lisäksi Raino Lampinen ehti kartoittaa Suomen kasvikunnan välillä Oulunkylä Kortesjärvi.