Valvojan lausunto

Helsingin Suunnistajat tarjoaa SM-sprinttiin valmistautuville erinomaisen iltakisan Lassilassa. Kilpailualue koostuu Pohjois-Haagan rautatieaseman molemmille puolille sijoittuvista kerros- ja rivitalokortteleista, joille on tyypillistä isommat ja pienemmät puisto- ja muut viheralueet. Kannelmäen alueella kisatussa SM-sprintissä 2017 kilpailleet kohtaavat paljon samoja haasteita nyt Kehä I:n toisella puolella Lassilassa, nyt kuitenkin ehkä enemmän ”ruutukaavan” muodossa. Kortteleiden sisältä löytyy kuitenkin paljon suunnistajaa haastavaa pienipiirteisyyttä ja niiden väliltä erilaisia reitinvalintaan vaikuttavia rakenteellisia ja luonnonesteitä.

Kilpailukartta on Topi Syrjäläisen todella hienoa työtä jatkona erinomaisille SM-sprintin 2017 Malminkartanon ja Kannelmäen kartoille. Tuoreeltaan päivitettynä kartta on paikkaansa pitävä, kauttaaltaan selkeälukuinen myös todella pienipiirteisillä alueilla ja siten avautuu kovassakin juoksuvauhdissa kokeneelle sprinttisuunnistajalle. Vilkaisu vuoden 2017 kisan Kannelmäen karttaan antaa hyvän vastineen nyt nähtävästä kartoitustyöstä. Karttojen tulostuksen on tehnyt Mapline Oy tunnetulla korkeatasoisella ammattitaidolla.

Radat ovat Atte Lahtisen taitavaa käsialaa. Ratamestari tarjoaa haastavaa SM-tasoista sprinttisuunnistusta alusta loppuun eritasoista vaativuutta sisältävillä radoilla. Radat ovat rytmitelty hyvin vaatimaan sprinttisuunnistuksen kaikkien osa-alueiden hallitsemista. Edessä voi olla selkeiltä ja helpoiltakin tuntuvia niin lyhyitä kuin pitkiäkin rastivälejä, jotka kuitenkin lopulta vaativat nopeasti tehtävää mutta samalla tarkkaa harkintaa vaativaa reitinvalintaa. Juoksupohja suorastaan vaatii hurjastelua mutta se kuuluisa ”järki kädessä”. Samaistusvirheitä voi tehdä ja kartalta voi pudota Lassilassakin. Ratoja koejuosseena päällimmäisenä tunteena on jälleen murhe siitä, että ei itse ole mukana lähtöviivalla tässä kisassa, jossa suunnistuksen rytmitys ja maltti ovat valttia.

Kilpailijoiden tulee kisaan valmistautuessaan kerrata huolella sprinttisuunnistuksen lajisäännöt. Kilpailuohjeet ja muu järjestäjän lisäohjeistus antavat muun taustan onnistuneelle kilpailusuoritukselle. Kuten aina, kartta määrää sen, mistä saa kulkea ja mistä ei. Kilpailualueen halki kulkevat ojat ovat ylipääsemättömiä siellä, missä karttakuvaus niin kertoo, ja siten mahdollista ylittää vain siltoja myöten. Kadut, jotka ovat merkitty ylityskielloilla, saa ylittää/alittaa vain karttaan merkittyjen paikkojen kohdalta. Muut kadut saa ylittää mistä kohdasta tahansa kuitenkin paikallisliikennettä varoen. Alueella liikkuu paljon myös paljon vauhdikkaastikin liikkuvia pyöräilijöitä. Suunnistaja on yksi alueella liikkuvista jalankulkijoista mutta normaalia nopeammin liikkuessaan voi yllättää muut liikkujat.

Useiden taloyhtiöiden pihat ovat ahtaita ja sisältävät paljon kapeita kulkuväyliä ja melko mataliakin istutuksia. Kartan kiellettyjen alueiden merkinnät ovat siten tarkoitettu tiukasti noudattaviksi. Yhtenäisissä läpipääsemättömän kasvillisuuden kaistaleiden (pensasaidat, puskat) mahdolliset ”reiät” ovat korostetusti suljettu kielletyn alueen nauhoilla, kuten myös tiettyjen nurmialueiden reunoja; niistä ei kilpailija saa kulkea. Järjestäjällä on rastivalvonnan lisäksi runsaasti kilpailijoiden turvallisuutta parantavaa mutta myös reilun, tasapuolisen kilpailun varmistavaa peltipoliisejakin tarkempaa aluevalvontaa. Olemme jälleen kerran kaikki vastuussa siitä, että jätämme suunnistuksesta sen vastuullisina harrastajina hienon kuvan meille nyt upean kilpailuareenan tarjoavalle yhteisölle.

Toivotan kaikille kilpailijoille nautinnollista sprinttisuunnistusiltaa ja parasta menestystä myös SM-sprinttiin valmistautumisessa.

Pekka Vuorinen

OK Trian

Lasten Rastit

Lasten Rastit