Tälle sivulle on koottu ohjeet omatoimiseen Firmaliigaan keväällä 2020. Poikkeustilanteen vuoksi muutokset aikatauluun ja ohjeisiin ovat mahdollisia, muutoksista ilmoitetaan Firmaliigan pääsivulla.

Kisakohtaiset ohjeet kuhunkin maastoon, ratamestarin vinkit ja tarkemmat tiedot löytyvät jokaisen kisan omalta sivulta:

Kisamaastojen suoritusjärjestys on vapaa. Maastot ovat avoinna 12.5. klo 6.00 – 26.5. klo 21.00. Tulospalvelu sulkeutuu 26.5. klo 22.00.

Kisataan reilun pelin hengessä: karttoja ei kurkita ennen ajanoton käynnistystä, tuloksiin tutustutaan vasta oman juoksun jälkeen ja joukkueen jälkipelit käynnistyvät sitten kun kaikki ovat käyneet maastossa.

Firmaliigan kevään 2020 tulosten lataus ja tulosseuranta tästä linkistä.

 

Palaute

Lähetä tulosten tarkistuspyynnöt, tieto hävinneistä rastilipuista, kysymykset sekä muu palaute Firmaliigan palaute-lomakkeella tai sähköpostilla if.ta1603548611jatsi1603548611nnuus1603548611nigni1603548611sleh@1603548611agiil1603548611amrif1603548611.

 

Ohjeet kuntoilijoille

Nämä ohjeet koskevat pääosin kisajoukkueiden toimintaa. Kuntoilijat keskittyvät nauttimaan radoista ja maastoista ilman tulospaineita. Kuntoilijoiden ohjeistus lyhyesti:

 • Suunnista haluamasi maastot haluamassasi järjestyksessä saamillasi kartoilla.
 • Jos haluat käyttää Virtuaalista tulospalvelua ja Reittipalvelua kuten kisaajat:
  • toimi kisaohjeiden mukaan
  • ÄLÄ tallenna joukkueen nimeä (“seura”) tuloksiin
 • Pysäköi omatoimisesti sallituille, turvallisille paikoille. Siirry lähtöön ohjeiden mukaan.

 

Pikaohje kisaajalle

Lue ainakin tämä:

 • Kartan saa avata vasta lähdössä kellon käynnistyksen jälkeen.
 • Tarvitset urheilukellon tai muun laitteen gpx-jäljen tallentamista varten virtuaaliseen tulospalveluun.
 • Maastoon pääsee ti 12.5. klo 6.00 alkaen. Maastot sulkeutuvat ti 26.5. klo 21.00. Tulospalvelu sulkeutuu 26.5. klo 22.00.
 • Juokse kolme maastoa haluamaasi aikaan haluamassasi järjestyksessä.
 • Pysäköi itsenäisesti ja turvallisesti sallituille paikoille lähistöllä.
 • Siirry lähtöpisteeseen (kolmio). Lähdön ja maalin sijainti on merkitty karttapaketin ohjesivulle.
 • Käynnistä kello/laite ja gpx-jäljen tallennus. Nyt saat avata kartan.
 • Suunnista kartan mukainen rata. Rastit on merkitty rastilipuin ja kuitunauhoin. Tarkista rastikoodit.
 • Maalissa pysäytä kellosi/laitteesi vasta kun olet juossut maaliympyrän läpi. Tallenna suoritus.
 • Lataa gpx-jälki virtuaaliseen tulospalveluun ohjeiden mukaanTulospalvelu laskee loppuajan ja tarkistaa “rastileimat” gpx-jäljen perusteella.
 • Lähetä tarkistuspyyntö itkumuurille, jos tuloksesi on hylätty väärin perustein. Kaikki omatoimisesti muokatut tulokset hylätään.
 • Kisakohtaiset tulokset sekä Reittipalvelu ovat heti käytettävissä. Tutki tuloksia ja reittejä vain niistä kisoista, jotka olet itse jo juossut.

Onnea kisaan!

 

eväät

Firmaliigan video-ohjeet

Firmaliigan ohjeita täydennetään myös videoina Iltarastit YouTube-kanavalla.

Kanavalta löytyy myös kokemattomille suunnistajille erittäin tarpeellinen selviytymispakkaus kevään Firmaliigaan: Suunnistus Nuuksiossa.

 

Turvallisuus

Metsä on turvallinen paikka liikkua ja omatoiminen suunnistus on turvallista, kun toimimme vastuullisesti toisemme huomioiden. Sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään etäisyyttä ja huomioidaan riskiryhmät.

Muista myös omatoiminen huolenpito. Jos kuljet yksin, ilmoita aina etukäteen minne menet ja koska palaat. Tarvittaessa ota kaveri tai ainakin kännykkä mukaan matkaan! Tilanteen vaatiessa soita hätänumeroon 112.

 

Kisajoukkueet ja lohkot

Kisajoukkueessa on enintään neljä nimettyä juoksijaa (Firmaliiga joukkueet). Kisajoukkueeseen kuuluvat juoksevat kaikki kolme kisaa. Saman maaston saa juosta vain kertaalleen. Joukkueen kokoonpanoa voidaan muuttaa vain pakottavista syistä (sairastuminen, loukkaantuminen).

Joukkueen kolme parasta suoritusta kustakin maastosta lasketaan mukaan joukkuepisteisiin. Koska yhdistetyissä lohkoissa on paljon juoksijoita, paras kisajoukkueen juoksija saa 150 pistettä, seuraava kisaaja 149 jne. Keskeytyksestä ja hylkäyksestäkin saa yhden pisteen.

Firmaliiga kisataan kolmessa lohkossa ja kolmella eri radalla:

 • AB-lohko, 6km, kansallisen kilpailun A-tason rata
 • CD-lohko, 5km, kansallisen kilpailun B-tason rata
 • EF-lohko 4km, kartta 1:7500, kansallisen kilpailun C-tason rata

 

Toiminta kisassa

Kisakartan saa avata vasta lähtöpisteessä ajanoton käynnistyksen jälkeen.

KISAPAIKALLA pysäköi itsenäisesti ja turvallisesti sallituille paikoille lähistöllä. Huomaa, että Nuuksiossa on nyt todella paljon ulkoilijoita viikonloppuisin päiväaikaan. Siirry ohjekartassa kolmiolla (K-piste) merkittyyn lähtöpaikkaan.

LÄHTÖ (K-piste) on merkitty maastoon rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Lähtö” lapulla. Käynnistä kellosi/laitteesi ajanotto ja gpx-jäljen tallennus lähtöpisteessä. Nyt saat avata kartan. Poista ohjesivu kartan päältä ja taita se suojamuoviin kisakartan taakse. Suunnista karttasi mukainen reitti.

RASTIT Rastit on merkitty rastilipuin ja sinisin kuitunauhoin. Tarkista rastilippuun kiinnitetty rastikoodi. Eri ratojen rasteja on lähekkäin.

MAALI on merkitty rastilipulla ja siihen kiinnitetyllä “Maali”-lapulla. Pysäytä kellosi/laitteesi vasta kun olet juossut maaliympyrän läpi. Gps-jäljessä on pieni viive, virtuaalinen tulospalvelu huomioi maalirastin ohituksen.

KISAN JÄLKEEN tallenna tuloksesi ja lataa gpx-jälkesi ohjeiden mukaan kisan virtuaaliseen tulospalveluun. Tallenna joukkueesi nimi (“seura”) karttalähetyksen osoitetarrassa ja osallistujalistassa näkyvässä muodossa. Kuntoilijat jättävät “seura”-tiedon tyhjäksi.

lähtö 1 lähtö 2 lähtö 3

 

Tulokset

Kevään kisat käydään reilun pelin hengessä. Palkintona on tarjolla vain mainetta ja kunniaa, kisat eivät vaikuta Firmaliigan syksyn lohkosijoituksiin. Tulospalvelu on myös kuntoilijoiden käytössä, mutta kuntoilijat eivät saa joukkuepisteitä.

Ajanotto tapahtuu juoksijan omalla gpx-jäljen tallentavalla urheilukellolla tai vastaavalla laitteella. Jälki ladataan kunkin kisan virtuaaliseen tulospalveluun ja siitä lasketaan loppuaika sekä väliajat. Myös rastien “leimaukset” eli rastilla käynti tarkistetaan, ohitetut rastit aiheuttavat hylkäyksen. Tulos hylätään, jos reittijälkeä on muokattu.

 

Tuloksen lataus Virtuaaliseen tulospalveluun

 • Napsauta auki kisan tuloksen latauslinkki, joka löytyy Firmaliigan tulosseurannasta
 • Anna nimesi muodossa “Sukunimi Etunimi
 • Anna joukkueesi nimi (“seura”) tarkalleen siinä muodossa, joka näkyy postitse saamassasi karttapaketissa ja Firmaliigan joukkuesivulla. Kuntoilijat jättävät tämän kohdan tyhjäksi.
 • Valitse ratasi (“sarja”)
 • Paina “Valitse gpx-tiedosto” ja valitse tiedosto, jossa on gpx-muotoon tallennettu reittijälkesi
 • Nyt näet tulospalvelun laskeman loppuajan, väliajat ja leimojen tarkistukset
 • Lopuksi tallenna tiedot tulospalveluun painamalla “Lisää tulos” nappia alareunassa.

Jos tuloksesi on hylätty mielestäsi aiheetta, lähetä tuloksen tarkistuspyyntö Firmaliigan palaute-lomakkeella tai sähköpostilla if.ta1603548611jatsi1603548611nnuus1603548611nigni1603548611sleh@1603548611agiil1603548611amrif1603548611.

Tulos, analyysi ja reitti ovat nähtävissä heti tallennuksen jälkeen Firmaliigan tulosseurannassaSaat tutkia tuloksia ja reittejä vain niistä kisoista, jotka olet jo itse juossut.

tulospalvelu 1 tulospalvelu 2 tulospalvelu 3

 

Reittijäljen lataus Reittipalveluun

Firmaliigan kevään kisoissa on käytössä myös Reittipalvelu (Jarkko Ryypön routegadget.net/gps_tracking). Reittipalvelu korvaa normaalisti Firmaliigassa käytetyn Reittihärvelin. Kun lataat gpx-jälkesi Reittipalveluun, voit seurata reittiäsi ja muiden kisaajien kulkua kartalla.

 • Napsauta auki latauslinkki (jokaisella kisalla ja lohkolla oma linkki), joka löytyy Firmaliigan tulosseurannasta
 • Anna nimesi
 • Valitse oman reittisi gpx-tiedosto koneeltasi
 • Paina “Lataa gpx

Rettipalveluun ladatut reitit löytyvät Firmaliigan tulosseurannasta. Avaa haluamasi kisa ja lohko, napsauta haluamasi reitit näkyviin vasemman alareunan listasta, Reitillä on kolme tilaa: “häntä” / koko reitti / piilotettu. Huomaa aikajana-säädin kuvaruudun alareunassa. Klikkaamalla karttaa hiiren oikealla näppäimella saat lisätoimintoja.

 

Virtuaalinen tulospalvelu

Virtuaalista tulospalvelua voi harjoitella Omatoimi-Iltarasteilla sekä Pirkkolassa 1.7km (7 rastia) Lasten Rastit -radalla. Tässä tarvittavat linkit Pirkkolan kartalle sekä tulospalveluun.

Vinkkejä onnistuneeseen gpx-jälkeen ja hyväksyttyyn tulokseen:

 • Toiminta lähdössä: Kulku lähtöön opaskartalla. 1) Siirry lähtöön, joka on samalla K-piste (kolmio kartalla) 2) Käynnistä reitin tallennus kellossa/laitteessa 3) Avaa kartta ja lähde liikkeelle!
 • Tarkista rastikoodit: Firmaliigassa eri ratojen rasteja on lähekkäin. Tarkista rastikoodi ja varmista, että kävit juuri oman ratasi rastilla. Kartassa ja rastimääritteissä näkyvä rastikoodi löytyy rastilippuun kiinnitettynä.
 • Varmista maalileima: Tee maalin “läpijuoksu” eli pysähdy ja pysäytä kello/laite vasta kun olet maaliympyrän ulkopuolella. Ajanotto pysähtyy automaattisesti maalipisteen kohdalle kuten väliajat rastipisteissä. Gps-jälki syntyy pienellä viiveellä ja ajanoton pysäytys liian aikaisin voi katkaista jäljen jo ennen maalia jolloin maalileima jää puuttumaan.
 • Älä muokkaa gpx-jälkeä: Firmaliigassa gpx-jäljen muokkaus on kielletty. Tulos hylätään, jos reittijälkeä on muokattu.

 

Suunto-laitteiden gpx-jälki

Suunto on uusimmissa laitteissaan/palveluissaan hylännyt suoran tuen reittijälkien gpx-muotoiselle käsittelylle. Suunnon palvelusta saatava gpx-jälki ei sisällä aikaleimoja eikä siis kelpaa virtuaaliseen tulospalveluun eikä Reittipalveluun. Suunto appin voi kytkeä esim Stravan palveluun, josta voi tallentaa toimivan gpx-tiedoston. Toinen vaihtoehto on tallentaa jälki Suunnon palvelusta FIT-muodossa ja muuntaa se gpx-muotoon. Onnistuneita reittien FIT->gpx -muunnoksia on tehty ainakin www.alltrails.com -palvelussa.

 

Gpx-reittijäljen tarkistus

Firmaliigan tulospalvelu on käsitellyt nyt reilut 300 kisatulosta (19.5.) ja tulosten hylkäysperusteita gpx-jäljen perusteella on yhtenäistetty ja tarkennettu. Lähtökohta reittijälkien tarkistuksessa on kisaajien tasapuolinen kohtelu. Tulos hylätään vain, jos todetaan suunnistajan selvä virhe rastin “leimauksessa” tai reittijälki on huomattavan epätarkka. Valitettavasti gpx-reitin tallennuksen virheille ei ole varajärjestelyä.

 • Suunnistaja kulkeman reitin tulkinta tehdään vain tallennetun gpx-jäljen perusteella. Suunnistajan oma tai muiden kertoma ei vaikuta tulkintaan.
 • Tarvittaessa tulkittava gpx-jälki pyritään kohdistamaan lähistöllä olevien kohteiden avulla (polut, ylitsepääsemättömät esteet).
 • Tarvittaessa huomioidaan muut gpx-jäljet samassa kohdassa (kartan kohdistusvirheet, maaston aiheuttamat systemaattiset virheet paikannukseen).
 • Tulos hylätään, jos sunnistaja on käynyt väärän radan rastilla oman sijaan.
 • Tulos hylätään, jos suunnistaja on “oikaissut” eli jättänyt rastin kokonaan väliin.
 • Tulos hylätään, jos gpx-jälki on niin epätarkka tai virheellinen, että suunnistajan kulkua ei voi päätellä.
 • Tulos hylätään, jos gpx-jälkeä on muokattu tai jos siitä puuttuvat aikaleimat.
 • Tulos tulkitaan suunnistajan eduksi ja hyväksytään, jos joku edeltävistä hylkäysperusteista ei ole selvä.

 

Muuta

Poikkeustilanteen vuoksi joudumme tinkimään Firmaliigan sosiaalisuudesta sekä joistakin palveluista. Kevään Firmaliigassa ei ole pysäköinnin ohjausta, kisakeskuksia eikä juomahuoltoa.

 

Yhteystiedot

Helsingin Suunnistajat

Matti Kaasalainen, 0400 730070, if.ta1603548611jatsi1603548611nnuus1603548611nigni1603548611sleh@1603548611nenia1603548611lasaa1603548611k.itt1603548611am1603548611