Suunto-Games 2013 Valvoja
Tähän voisi vetää sen punavalkoisen nauhan. .

Valvojan lausunto

Tämä Suunto Games on jo 46. kerta. Onnittelut Helsingin Suunnistajille tai kenen ajatus kisojen järjestämisestä alunperin olikaan. HS:lla on kokemusta runsaasti isojen kisojen järjestämisestä, joten olen luottavainen SG2013 onnistumiseen.

Luonnonsuojelusyihin vedoten on tämänvuotista Suunto Gamesia kovasti rajoitettu. Ratamestarit Reijo Hyvönen ja Raino Lampinen ovat hoitaneet ison urakan suunnittelemalla radat lähes kahteen kertaan.

Onko sitten SG:n ajankohtaa kesäkuun alussa muutettava, jotta maastoja riittää suunnistettaviksi jatkossakin. Suunnistuskilpailun aiheuttamasta maaston kulumisesta ja lintujen pesinnän häiritsemisestä puhutaan, mutta samalla tämän kisan maastossa jyräävät metsäkoneet harventamassa ja kyntämässä. Kiitos kuitenkin kaikille maanomistajille, että saamme harrastaa tätä lajia heidän upeissa maastoissaan.

Edellä mainituista suojelualueista johtuen lauantain keskimatkan kisa suunnistetaan kapealla alueella. Rasteja on paljon ja ykkös- ja kolmoslähdön kilpailijat ylittävät tien ohjatusti viitoitusta pitkin. Ykkös- ja kakkoslähdön kilpailijat ylittävät myös kilpailukeskukseen tulevan tien, joten varovaisuutta kun tulette ja lähdette autoillanne. Sovitaan, että kilpailevalla suunnistajalla on etuajo-oikeus autoihin verrattuna siinä paikassa. Sana rastiralli tulee mieleen, kun lauantain ratoja katselee.

Sunnuntaina ovat vuorossa pitkät matkat ja nautinto sen kun vain lisääntyy. SG2013 maastot ovat upeita. Tykkäsin kovasti kahden vuoden takaisesta Tervalammen maastosta eikä tämä jää huonommaksi. Korkeuseroja vain on huomattavasti enemmän. Laserkeilaukseen perustuva kartta on jämäkkä, korkeuskäyrät vievät rasteille varmasti.

Metsäkoneet ovat harventaneet maastoa monessa paikassa, joista viimeisimmät tulette mahdollisesti näkemään lähtöjen mallikartoissa, sillä kilpailukartat ovat jo painossa. Harventamisella on hyväkin puoli, näkyvyys vihreillä alueilla paranee, tosin polven nostoa tulee hiukan lisää.

Tämän vuoden SG:ssä on uusina sarjoina H10 ja D10. Raino Lampinen on suunnitellut turvallisen, ns. suoran radan heille. Vastuuta täytyy jakaa myös lasten vanhemmille, jotka ilmoittavat nuorensa noihin sarjoihin. Onko harjoittelua ollut riittävästi rastireitin lisäksi? Muutkin radat antavat mukavasti haastetta. Itsekin näitä maastoja jo 33 vuotta kolunneena, en selvinnyt pummeitta tänäkään vuonna.

Näinpä toivotan Teille: Pummaillaan!

Tuomo Kauppinen, HyRa
kilpailunvalvoja