Snettans

Tämän vuoden Suunto-Gamesin kilpailukeskus on Snettansin metsäpellolla Espoon Röylän kylässä. Myös suuri osa kilpailusta käydään Snettansin mailla. Suunnistuksella ja Snettansilla onkin pitkät yhteiset perinteet.

Edellisen kerran Snettansin mailla juostiin Suunto-Gamesia yhdeksän vuotta sitten vuonna 2004. Kisat muistetaan paitsi hyvistä radoista, myös ensimmäisen päivän kaatosateesta, joka pehmensi kilpailukeskuksen pysäköintipellon. Seuraavana päivänä, jolloin aurinko jo kuivatti peltoa, pysäköinti olikin läheisten teiden varsilla.

Snettansin jo edesmennyt vanhaisäntä Börje Malmström oli oman aikansa huippusuunnistaja ja Jukolan voittaja (IK Örnen 1951). Lisäksi hän kuului monta vuotta suunnistusmaajoukkueeseen ja saavutti pronssimitalin vuoden 1950 pohjoismaiden nelimaaottelussa, joka silloin vastasi nykyisiä maailmanmestaruuskilpailuja.

Börjen hyvin tuntenut Jussi Salmenkylä kertoo juosseensa Börjen kanssa Jukolan viestiä vuonna 1950, jolloin hän viidennellä osuudella otti Börjea nelisen minuuttia kiinni ja siten aloitti HS:n voittoon johtaneen loppurynnistyksen. Mutta seuraavana vuonna Börje kuittasi kuudennella osuudella, jolloin hän vuorostaan otti kanuunajuoksulla Jussia kiinni monta minuuttia ja avitti näin Örnenin voittoon. Börje oli todella hieno mies ja hieno suunnistaja, muistelee Jussi tänä päivänä mainiota kilpakumppaniaan.

Suunto-Games 2004 Snettans
Börje Malmström vastaanottaa maanomistajan kunniataulun monivuotiselta kilpakumppaniltaan Jussi Salmenkylälta. Mårten Malmström oikealla seuraa tilannetta. Kuva vuodelta 2004.

Snettansin nykyinen isäntä Mårten Malmström tunnetaan myös taitavana suunnistajana OK77:n väreissä. Hänelle on läheistä metsänhoidon ohella myös kotiseututyö, erityisesti kauniin Bodom-järven kulttuurimaiseman kehittäminen.

Snettansin tila on ollut Malmströmien suvun hallussa jo 1500-luvulta alkaen. Tilan rakennukset ovat molemmin puolin tietä kilpailukeskuksesta puolisen kilometriä Luukin suuntaan. Päärakennus on saanut nykyasunsa arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnitelmiin perustuvissa korjauksissa 1920-luvulla. Kylän asutus on peräisin jo keskiajalta. Eli tunnet taatusti historian havinaa ohi kulkiessasi.

Snettans-Rödskog (Röylä) kylä- ja viljelymaiseman historiasta.

Ilkka Malmin kuvia vuoden 2004 Suunto-Gamesista lauantailta ja sunnuntailta.