Oikealla uralla ollaan...
Kysely Suunto-Gamesin järjestelyistä

Taustaa

Tämänvuotinen kysely oli jo kolmas perättäinen. Tuttuun tapaan Suunto-Gamesin sivuilla oli viikon ajan kilpailujen jälkeen mahdollisuus vastata kyselyyn, jolla sai arvioida kisajärjestelyitä. Yhteensä 74 kävijää vastasi kyselyyn. Vastausprosentti jäi vaatimattomaksi 6.1:ksi%. Viime vuonna se oli sentään 9% ja ensimmäisenä kyselyvuonna peräti 15%.

Ahkerimmin vastasivat Varttuneet (HD35-90) (7.7%), sitten Nuoret aikuiset (HD18-21) (5.2%). Vähiten asia kiinnosti Lapsia (HD8-16), joiden vastausprosentti oli vain 3.5% eli 10 lasta vajaasta 300:sta vastasi kyselyyn. Koska vastausprosentit olivat kovin matalia, tuloksiin on myös suhtauduttava sen mukaan.

Kysely oli täsmälleen samanlainen kuin aikaisemminkin. Kaikki arviot olivat kolmiportaisia: esimerkiksi kilpailukeskuksen toimintaa saattoi arvioida hyväksi, siedettäväksi tai surkeaksi. Hyvä takseerattiin kouluarvosanoin kympiksi, siedettävä seiskaksi ja surkea vastasi arvosanaa neljä. Ratojen arvioinnissa sopivasta poikkeavat arviot saivat arvosanan 5½. Vastaajat saivat myös kertoa vapaamuotoisia näkemyksiään, jotka seuraavassa tekstissä on osoitettu kursiivilla.

Lopussa on yhteenveto eri vuosien arvioinneista ja niiden kehityksestä.

Kilpailukutsu ja kilpailuohje

Kilpailukutsun ja -ohjeet selkeys

Kilpailukutsussa ja kilpailuohjeessa ei ollut puutteita. Vastaajien antama arvosana oli 9½ (vuonna 2012 se oli 9½ ja vuonna 2011 vastaavasti 10-).

Kaksi vastaajaa moitti myöhemmäksi siirrettyjä lähtöaikoja. Ilmoittelu muuttuneista lähtöajoista [..] oli jotenkin sekavaa. Toki tiedot löytyi, mutta vähän joutu ihmettelemään. Toinen vastaaja taas toivoi, että lähtöajat ilmoitetaan vasta muutamaa päivää ennen kisapäivää, jolloin vältyttäisiin sekaannuksilta.

Eräs vastaaja kertoi, ettei löytänyt tietoa, mistä rastimääritteet saa, ehkä kuitenkin tieto olisi löytynyt kilpailuohjeista. Kyllähän tieto siellä oli, mutta ei sitä, että ne olivat lähdössä kuten Suomessa poikkeuksetta on tapana. Kilpailuohjeen paisuttaminen tällaisella "turhalla tiedolla" ei varmasti tee ohjetta yhtään selkeämmäksi eli siihen suuntaan, johon toinen vastaaja ytimekkäästi halusi meidän pyrkivän: No, lisää selkeyttä ;) - onneksi sentään hymiön kera

Pysäköinti ja kuljetus

Pysäköinti ja kuljetus

Pysäköinti sujui tänä vuonna kympin arvoisesti arvosana oli 10- (edellisinä vuosina 9½ ja 9+). Eipä ihme, olivathan edellytykset mainiot: iso kuiva pelto heti kilpailukeskuksen vieressä.

Mutta tuli myös moitteita. Eräs (nuori aikuinen) kiinnitti huomionsa siihen, että joidenkin sarjojen reitinvalinta kulki tulotietä myöten: ... syntyi vaarallisia tilanteita kun kilpailukeskuksesta poistuvat autot ja 3 min/km alamäkeen juoksevat suunnistajat kohtasivat..

Toinen jatkoi ... tie oli erittäin kapea ja sitä oli hankala pyöräillä, koska kokoajan tuli autoja. Ja kolmas (varttunut) säesti, että ... tiellä olisi pitänyt olla radiolla ohjattu liikenne. Nyt oli karmeaa pujottelua kun autoja tuli molempiin suuntiin.

Eräs lapsi moitti muksulan sijoitusta 10 metrin päähän tiestä, mutta ei tainnut huomata välissä olevaa korkeaa aitaa ja sitä, että muksulan henkilökunta levitteli juuri niitettyä heinää tielle pölyn sitomiseksi. Myös HSL:n bussien poikkeava reitti paluumatkalla oli erään vastaajan mielestä syy huonoon arvosanaan. Joka tapauksessa hatunnoston arvoinen suoritus tulla bussilla Suunto-Gamesiin, sillä joukkoliikenteen käyttö erityisesti Espoossa on vieläkin taitolaji.

Lähtö ja viitoitukset

Lähtö ja viitoitukset

Tänä vuonna lähtö ja viitoitukset puhuttivat paljon, joskin arvosana oli sentään 9+ (aiempina vuosina 9 ja 10-).

Eniten arvosteltiin pitkää matkaa lasten lähtöön: ... nää matkat lähtöihin vois olla lyhyemmät varsinkin meillä lapsilla ;). Ei tarvis varata niin paljon aikaa lähtöön menoon!

Myös usea piti lähtöviitoitusta liian harvana: ...välillä nauhoitukset hävisivät. Kreppinauhat liian hentoja huomattavaksi varsinkin noin vaihtelevassa maastossa. Ja toinen huomautti...lähtö 2 opastukselta harhautui 1. lähtöön

Ratamestarille lähetettiin myös terveisiä: ...joutui sekä ykkös- että kakkoslähdön läpi juoksemaan, ykköslähdön läpi kaksikin kertaa, jos toinenkin reitinvalinta (1-2) olisi ollut tietä pitkin

Loput moitteet olivatkin sitten yksittäisiä - lähdössä tulisi olla paremmat verryttelymahdollisuudet ja tarjolla juotavaa. Myös kaikkia hakkuita ei oltu merkitty lähtökarsinassa olleeseen mallikarttaan.

Ratojen vaativuus

Ratojen vaativuus

Suunto-Gamesin eräs tavaramerkki on aina ollut ratojen vaativuus. Kilpailijat eivät tänäkään vuonna joutuneet pettymään, sillä arvosana oli 9+ (aiempina vuosina (9½ ja 10-).

Parhaimman arvosanan antoivat Varttuneet (9½). Muutama silti katsoi, että radat olivat liian helppoja. Nuorten aikuisten arvosana oli 9. Soraäänet kuitenkin jakaantuivat, sillä pari vastaajaa piti ratoja liian helppona ja saman verran liian vaativina. Lasten arvio oli 8+. Lähes puolet lapsista katsoi, että radat olivat liian vaativia.

Eri päivien radat olivat erään vastaajan mielestä epätasapainossa: ...lauantaina tosi hyvät, mutta sunnuntaina D18-rata oli ehdottomasti aivan liian vaativa. Toinen taas totesi ...vaikeampia ja monipuolisempia ratoja olisi varmasti saanut isoista kielletyistä alueista huolimatta. Tulitikkuvälejä liikaa myös pitkällä matkalla. Sarja H21E. . Mutta kolmannen mielestä ...hyvä, että oli lyhyet rastivälit.

Kaksi lasta tai lähinnä heidän vanhempansa pitivät lasten HD10 rataa lauantaina liian vaikeana: ... osa rastipisteistä ja reitinvalinnoista olivat liian vaikeita ensimmäistä kertaa suoraa suunnistaville, olisi ollut syytä harkita maaston sopivuutta tarkoitukseen. Onnistumisen tunne jäi lapsella metsään. Sunnuntain radat taas olivat jopa turhankin helppoja.

Näkemys on paljolti samansuuntainen, mihin lasten ratamestarin lausunnossaan viittasi. Toisaalta ratamestari myös toivoi vanhempia ilmoittamaan nuori suunnistaja taitojensa mukaiselle radalle - vanha kulunut totuushan on, ettei lasten rata ole koskaan liian helppo.

Itse lapset suhtautuivat asiaan valoisasti - tästä vielä kaksi repliikkiä: ...maasto oli mitä mahtavin eikä "maastojuoksukisoista" ollut tietoakaan! :) ja toinen ...maasto oli niin hankalaa. Ei päässyt hyvin juoksemaan.

Toisen päivän golfkentän merkitsemättömyys kirvoitti myös muutaman vihaisen kommentin: ... olisi pitänyt olla merkittynä karttaankin kielletyksi. Ei kilpailuohjeissa asiasta mainitseminen riitä, kartta taiteltuna ja hapot lihaksisissa ei tajua keltaisen alueen olevan kiellettyä. Kielletyn alueen nauha onneksi esti menemästä alueelle, muttei estänyt turhaa ihmettelyä ja ajanhukkaa.

Lopuksi vielä eräs nuoren aikuisen näkemys, joka iskevyydessään on kyllä vertaansa vailla: ...rastivälit olivat erittäin pahoja ja pakottivat rämpimään hillittömissä tiheiköissä ja kapuamaan monia jyrkänteitä. Vauhti pysyi todella hiljaisena. Tämä oli vaikeimpia ratoja mitä olen ikinä suunnistanut, jättää kevyesti varjoonsa jopa maailman huipuille suunnatun tiomilan tai venlojen viestin.

Ratojen pituus

Ratojen pituus

Radat olivat sopivan pituisia - arvosana oli 9½ (aiempina vuosina 10- ja 9½). Lasten ja Nuorten aikuisten ryhmissä oli kummassakin vain yksi poikkeava mielipide, kun taas Varttuneista reilu 10% katsoi että radat olivat liian pitkiä ja vajaa 10% piti niitä taas liian lyhyinä.

Eräs varttunut vastaaja katsoi, että ...olisi kiva, jos naisten sarjoissa edes voittaja käyttäisi [sunnuntain] kisaan alle tunnin. Nyt esim. D21A ja D35 olivat selvästi pidempiä.

Toinen varttunut puolestaan oli sitä mieltä, että ...varsinkin keskimatka oli liian lyhyt ja pitkä matkakin olisi saanut olla hieman pidempi koska maastohan oli todella hieno. Mutta kolmannen varttuneen reitti taisi kulkea ihan muualla, koska hän taas kertoi, että ...pitkä matka tuossa maastossa ja hakkuiden keskellä hieman liian pitkä, hakkuut pois niin johan ois hienoa.

Parannusehdotuksia tuli verraten runsaasti, koska useat, joiden mielestä radat olivat sopivanpituisia, halusivat silti täsmentää mielipidettään. Yleinen suuntaus näyttää olleen se, että lauantain matkaa voisi hieman pidentää ja sunnuntain matkaa vastaavasti lyhentää. Eräs vastaaja totesi kuitenkin, että ...ei pituus ratkaise vaan vaativuus, voi olla 2,2 km, jos siitä ei ole 1,2 km polku- ja tiejuoksua tai 3,5 km jos siitä ei ole 1,5 km polku- ja tiejuoksua.

Tulospalvelu ja palkintojenjako

Tulospalvelu ja palkintojenjako

Tämänkertaisen kyselyn huonoimmat arvosanat keräsi tulospalvelu. Arvosana oli vain 9 (aiempina vuosina 8+ ja 9½). Eniten tyytymättömiä olivat Nuoret aikuiset, joista yli puolet katsoi, että tulospalvelu pelasi vain siedettävästi. Myös Varttuneista neljännes oli samaa mieltä.

Ylivoimaisesti suurin nurinan aihe oli ajantasaisen (online) tulospalvelun puute. Tämänsuuntaisia mielipiteitä tuli sekä Nuorilta aikuisilta että Varttuneilta. Ajantasainen tulospalvelu ... on ollut monissa pienemmissäkin kisoissa. Ja toinen mielipide ... on jo suunnistuksen nykyaikaa.

Eräs vastaaja oli täysin suivaantunut tuloslaskentaan, koska ... tulokset erilaiset tulostaululla ja netissä. Maalissa tuli jonoja kun tulospalvelu "kaatui". Väliajat mitä sattuu.. Hänellä oli ilmeisesti todella huono päivä, koska esimerkiksi tulokset verkkoon tulivat täsmälleen samasta tietokoneesta kuin tuloslistat taululle. Väliaikojen osalta hänen turhautumiselle oli kyllä katetta, koska parille sadalle ensimmäiselle maaliin saapuneelle kilpailijalle ei saatu väliaikoja kilpailukeskuksessa. Sen sijaan verkkoon väliajat tulivat täydellisinä.

Moitteita sai myös tavallista hitaampi tulospalvelu verkkoon sekä myös se, ettei sunnuntain tuloksia julkaistu heti myös erikseen.

Palkintojenjaosta tai palkintojen laadusta, jota viime vuonna moitittiin, ei tällä kertaa tullut yhtään poikkipuolista sanaa. Päinvastoin, eräs lapsi totesi reippaasti, että ... palkintojen jako oli näkyvällä ja kuuluvalla paikalla. Hyvä ;)

Kilpailukeskus

Kilpailukeskus

Kilpailukeskusta pidettiin taas kerran mainiona - arvosana oli huikea 10- (aiempina vuosina 9+ ja 10-). Kaikki ryhmät olivat asiasta liikuttavan yksimielisiä.

Lasten suunnasta tuli silti muutama toive: Kylmien juomien tarjontaa ja toinen samansuuntainen Kahvioon jääkaappi.

Ennakkoon paljon mainostettu pesupaikan puute ei näyttänyt herättävän kovin suuria tunteita. Vain viidessä kommentissa kommentoitiin pesun puutetta ja niistäkin osa oli ymmärtäväisiä kuten ...kyllä se pesu lämpimällä vedellä olisi poikaa! Mutta jos jostakin tingitään niin pesun hyväksyn. Ja toinen ...pesupaikka olisi hyvä näin kuumassa säässä siitäkin huolimatta että uimarantoja on lähellä.. Kolmas vastaaja etsi jo korvaavaa vaihtoehtoa: ...vaikka pesua ei olisikaan, niin olisi kuitenkin mukavaa, että olisi joku katettu teltta tms., jossa voi vaatteita vaihtaa.

Vain yksi vastaaja (varttunut) oli vahvasti pesupaikan kannalla. Hän totesi ...pesumahdollisuus pitää olla. Ikävää odotella useita tunteja hikisenä ja likaisena (tätä mieltä sekä perheen nuoret miehet, että naispuolinen suunnistaja)... Tästä syystä hän kertoi perheensä tulleen kahdella autolla, joten hänen mielestään pesun puuttuminen aiheutti heille lisäkustannuksia.

Mikä oli parasta Suunto-Gamesissa

Tänäkin vuonna eniten arvostettiin hyvää maastoa ja hyviä ratoja eli juuri näitä Suunto-Gamesin tavaramerkkejä. Voimakkaimmin tätä mieltä olivat Nuoret aikuiset. Seuraavaksi eniten ääniä keräsivät hyvä ajankohta ja iloiset toimitsijat. Lapset tykkäsivät myös muksulasta.

Vastaajat tuntuivat ylipäänsä viihtyvän Suunto-Gamesissa: ... Suunto Games on perinteikäs tapahtuma ja formaatti, toinen ... loistavat ja ammattitaitoiset järjestelyt ja vielä kolmas ...superhyvin järjestetty kisa.

Lisäksi kiiteltiin kuntorasteja ja kirjapainossa painettua selvälukuista kartaa. Eräs 1:15000 mittakaavaista karttaa käyttänyt mainitsi saman asian. Myös internetsivuja pidettiin hyvinä. Saatiinpa vielä yksi mielipide - sinänsä myönteinen, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan mairitteleva, nimittäin ...parasta oli se, että autolla pääsi kisakeskukseen asti.

Parasta Suunto-Gamesissa 2013

Tarkastelua

Suunto-Gamesin järjestelyt ovat oikealla uralla - osanottajat olivat tänäkin vuonna tyytyväisiä, minkä osoittaa hyvä yleisarvosana 9½. Viime vuonna arvosana oli 9+ ja edellisena vuonna 9½.

Mutta kyselyillä on myös toinenkin tarkoitus: löytää asioita, jotka ovat harmittaneet tai joissa muuten olisi paramtamisen varaa. Tänä vuonna esille nousi parikin kohdetta. Ne liityivät tuloslaskentaan ja viitoituksiin.

Tuloslaskennalla ei aiemmista vuosista poiketen ollut tänä vuonna ajantasaista (online) tulospalvelua. Sitä kaipasivat ennenkaikkea Nuoret aikuiset mutta myös muutama Varttunutkin.

Takavuosina ajantasaista tulospalvelua pidettiin ennenkaikkea kotiinjääneiden palveluna. Mutta maailma on muuttunut - älypuhelimet antavat nyt mahdollisuuden seurata kilpailua kilpailukeskuksessa omassa leirissä kaverien kanssa. Tulostaulun ääreen kerääntyminen on pian katoava suunnistusperinne. Ja sitäpaitsi ajantasainen tieto omaan kännykkään tulee kuitenkin nopeammin kuin HS:n nuorison kiitettävän vauhdikkaasti tulostaululle kiikuttamat tuloslistat.

Toinen asia, josta saimme hieman enemmän kritiikkiä, olivat lähtöviitoitus ja pitkä matka lasten lähtöihin. Molemmat, varsinkin jälkimmäinen olivat asioita, jotka liittyivät ratasuunnitteluun ja käytettävissä oleviin maastoalueisiin. Näihin asiohin kiinnitetään varmasti jatkossa huomiota.

Lasten ratamestarin kyselyssä lasten lähtöviitoituksen pituuden taustoista on kerrottu lisää. Sieltä löytyy muutakin mielenkiintoista lasten radoista.

Golfkentän jääminen merkitsemättä karttaan kielletyksi alueeksi harmitti varmasti yhtä paljon järjestäjia kuin muutamia kilpailijoitakin. Meidän vinkkelistä olisi taatusti ollut helpompi merkitä golfkenttä karttaan kielletyksi alueeksi kuin vetää metsään satoja metrejä kielletyn alueen nauhaa. Pääasia kuitenkin on, ettei golfkentältä löytynyt liikaa nastareiden jälkiä - sen verran tolkussa suunnistajat helteestä huolimatta olivat.

Ratojen pituudesta ja vaativuudesta kertynyt kritiikki hajosi kuten arvata saattoi. Varmaankin oli ratoja, jotka joidenkin mielestä olivat suhteettomat pitkiä tai lyhyitä, helppoja tai vaativia. Mitään selvää yhtenäistä linjaa ei kuitenkaan löytynyt. Ratamestarit saivat puhtaat paperit - varsinkin kun muistetaan, että kaikki radat tehtiin kahdesti: ensin parhaimpaan maastoon ja sitten uudestaan siihen toiseksi parhaimpaan maastoon.

Kapea tulotie kilpailukeskukseen harmitti muutamia. Yksittäistapauksissa varmaan oli korjattavaa, mutta kun toisessa ajosuunnassa liikkuu satoja autoja, niin vastavirtaan kulkeneille ei kovin kiireesti voida järjestää omaa aikaikkunaa. Kilpailukeskus oli lähipysäköinnin suhteen paras mahdollinen, mutta sen saavutettavuus taas kapean tien takia tavallista huonompi. Kaikkea hyvää ei välttämättä saa samalla kertaa.

Yhdestä asiasta olimme kuitenkin hyvin tyytyväisiä, nimittäin pesupaikan puuttuminen otettiin vastaan varsin tyynesti. Vastauksia selattaessa vain yksi vastaaja - tosin autokuntineen oli ehdottomasti sitä mieltä, että ilman pesupaikkaa ei kertakaikkiaan voi tulla toimeen. Ihan hyvä mielipide, mutta toisaalta vaakakupissa painaa myös se, että pesupaikka voi joskus olla hyvinkin kallis, varsinkin silloin kun pesuvesien käsittelylle on asetettu ympäristöllisiä vaatimuksia.

Kiitämme kaikkia kyselyyn vastanneita ja toivotamme teidät kuten kaikki muutkin kävijät lämpimästi tervetulleiksi Suunto-Gamesiin 2014.

Kari Sane
SG 2013 tiedottaja

Suunto-Gamesin arvosanat vuosina 2011-2013